5 szobanövény, amely segít megelőzni a penészesedést

Amit a fűtésen megspórolunk, költhetjük a penészgombák elleni harcra?

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt sokan igyekszünk azzal takarékoskodni, hogy valamivel alacsonyabb fokon tartjuk az otthonunk hőmérsékletét, a lejjebb tekert fűtésnek azonban lehetnek negatív következményei. Az alulfűtött házakban, ahol egyik-másik szoba fűtetlen vagy csak szimplán alacsony a falak hőmérséklete, lecsapódik a pára, így kialakulhat a penészesedés. A probléma alapvetően azokon a területeken üti fel a fejét, amelyek a fűtetlen helyiséggel vagy hideg felülettel határosak, de azokban a szobákban is gyakori jelenség, ahol sok pára képződik.

Mint legtöbbször, a penész esetében is igaz: egyszerűbb, olcsóbb a gondot megelőzni, mint később azt kezelni.

És a penészgomba elszaporodását nem is szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen a levegőben lévő spórák komoly egészségügyi problémákat, például allergiát, asztmát és más légúti betegségeket okozhatnak.

Persze ha a durva kemikáliák használatát mellőznénk az otthonunkban, akkor alternatív módszerek után kell néznünk – és erre remek opciók szobanövények. Bizony, egyes növények segítenek megelőzni a penész kialakulását!

A szobanövények számtalan előnye között gyakran megemlítik, hogy képesek tisztítani a helyiségek levegőjét (ebben a cikkben összeszedtük, hogy melyek leginkább) azáltal, hogy a légtérben lévő szennyeződéseket megkötik. A penész az egyik leggyakoribb beltéri szennyezőanyag, amely az otthonunk azon területein bukkan fel, ahol magas a páratartalom és a nedvesség. A kertészeti szakértők szerint bizonyos szobanövények kiválóak arra, hogy csökkentsék a levegő nedvességtartalmát. Az, hogy egy növény mennyire tudja felvenni a harcot a nem kívánt párával (ebben a cikkben további ötletekkel szolgálunk magas páratartalom ellen), összefüggésben van azzal, hogy a levelein keresztül képes-e magába szívni a nedvességet – ez a nedvesség aztán levándorol a gyökereihez. Ez egy igazi win-win szituáció, a növény gyönyörű lesz, a penésznek pedig esze ágában sem lesz felbukkanni. Vegyük is sorra, milyen szobanövényeket érdemes beszereznünk!

Anyósnyelv

Fotó: Getty Images

A szobai tigrislevél vagy szobai szanszeviéra néven is ismert dísznövény nagyon népszerű, nemcsak azért, mert mutatós, hanem mert remekül bevethető a lakás páratartalmának csökkentésére. Ez a szívós növény fantasztikusan bírja a nyirkos környezetet, világos helyen és meleg hőmérsékleten tud leginkább fejlődni, így a fürdőszoba ideális lakhely lehet számára. A legjobb, hogy az anyósnyelv az igénytelenebb növények közé sorolható (elég kéthetente öntözni), plusz a legjobb légtisztítók egyikeként tartják számon.

Orchidea

Fotó: Getty Images

Az orchidea az egyik legkedveltebb szobanövény, köszönhetően mesés látványának, amely remekül feldobja az élettereinket. Ennek a varázslatos virágnak ráadásul további előnye, hogy képes elnyelni a nedvességet, vagyis csökkenteni tudja a helyiség páratartalmát. Az orchideák minden tápanyagukat és nedvességüket a körülöttük lévő levegőből nyerik. Mivel napfényes helyen érzik jól magunkat, a legjobb, ha fürdőszoba vagy a konyha ablakpárkányán helyezzük el őket.

Szobapáfrány

Fotó: Getty Images

Ez az örökzöld szobanövény a magas páratartalmú, nyirkos területeken érzi magát a legjobban – lévén esőerdőkből származik –, így bátran elhelyezhetjük a lakás azon pontjára, ahol a penészgomba elszaporodásától tartunk. Kifejezetten szereti például a zuhanyzás és fürdés utáni, magas páratartalmú levegőt. Mivel alacsony fényviszonyok mellett is jól fejlődik, tarthatjuk árnyékos helyen vagy sötét sarokban is. Szobapáfrányt azért is érdemes nevelni, mert a légtisztító, méregtelenítő szobanövények közé tartozik: a szén-dioxidon kívül más, káros anyagokat is ki tud szűrni a levegőből.

Szobapálma

Fotó: Getty Images

A buja levelek nem csupán egzotikussá varázsolják a helyiséget, a csinos dekorációs elemek a penész elriasztására is alkalmasak. A pálmák nagy levelei képesek elnyelni a levegőben lévő nedvességet, sőt egy NASA-tanulmány szerint nagy mennyiségű formaldehidet és más, gyakori szennyezőanyagokat is ki tudnak szűrni. És hogy a rengeteg szobapálma közül melyiket vigyük haza? A bambuszpálmával, a botpálmával, az arékapálmával és a törpe datolyapálmával egészen biztosan jól járunk.

Vitorlavirág

Fotó: Getty Images

A gyönyörű, fehér virágos szobanövény eredetileg a dél-amerikai trópusi esőerdők aljnövényzetének volt a része, ahol a levegő igencsak párás. A vitorlavirág a levelein keresztül szívja fel a levegőben található nedvességet, további előnye, hogy nincs szüksége közvetlen napfényre a virágzáshoz, így árnyékos helyre is tehetjük. Fontos azonban tudni, hogy ez a növény mérgező lehet a háziállatokra, így ha kutyussal vagy cicával élünk együtt, a lakás azon pontján helyezzük el, ahol a négylábúak biztosan nem férnek hozzá!

Kiemelt kép: Getty Images