Így vethetsz véget egyszerűen az otthoni penészesedésnek

Egyszerűbb, mint gondolnánk!

A penészgombásodás nagy bosszúságunkra igen gyakori az otthonainkban, különösen olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba, pince és mosókonyha – egyszóval mindenhol, ahol magas a páratartalom (vagy vízszivárgás észlelhető). Ugyan akármelyik évszakban gondot okozhatnak, bizonyos éghajlati viszonyok elősegíthetik a kialakulását. A nyári hónapokban a melegebb hőmérséklet miatt sokkal nagyobb a penészesedés kockázata, emiatt érdemes már most gondot fordítanunk a megelőzésre – hiszen amellett, hogy kicsit sem esztétikus látvány, még a légúti megbetegedések melegágya is lehet.

A spórák szürkésfehér, porszerű telepeket alkotnak, és ha nem távolítjuk el azonnal, feketére vagy barnára színeződnek. Ha a lakás bármely pontján dohos szagot érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy penésszel van dolgunk. Ha ez sem lenne eléggé meggyőző számunkra, dörzsöljük át klóros fehérítőbe mártott vattakoronggal az érintett területet! Akkor beszélhetünk penészről, ha a folt 2-3 perc elteltével kivilágosodik vagy eltűnik. 

Ecettel a penész ellen?

A penész típusától és a terjedés mértékétől függ a takarítás sikeressége: kiterjedt növekedés esetén a legjobb, ha egy profi penészmentesítő cégre bízzuk a megoldást, a gombásodás kisebb, korán észlelt területeit azonban mi magunk is tisztára varázsolhatjuk néhány alapvető tisztítószer segítségével. A kémiai vegyszerek hatékonyak és gyorsabbak például az ecetnél, utóbbi azonban kevésbé mérgező a környezetre és az emberre nézve. Ha e mellett döntünk, fontos, hogy az ecet savtartalma legalább 4,0-4,2% legyen. A desztillált fehér ecet körülbelül 5% ecetsavat és 95% vizet tartalmaz, míg az általános tisztítóecet savtartalma körülbelül 6%. Bár képes elpusztítani a penészgombát, azonban nem árt tudnunk, hogy hatását jóval lassabban fejti ki a kémiai vegyi anyagoknál, foltokat és elszíneződéseket hagyhat maga után, tehát további súrolást és suvickolást is igényel a folyamat.

Így érdemes alkalmazni

Az aprócska penészkolóniák pillanatok alatt fejlődnek óriássá, így a legapróbb jelét is érdemes azonnal eltüntetni, amint észrevettük. Megelőzés gyanánt a magas páratartalmú, rosszul vagy nehezen szellőztethető helyiségeket hetente szükséges ellenőrizni és takarítani.

Mivel a penészgomba belélegezve ártalmas az egészségre, a penészes felületek tisztítása során ne feledkezzünk meg a megfelelő eszközökről és védőfelszerelésekről sem!

Amire szükségünk lesz:

  • gumikesztyű
  • szájmaszk (FFP2 KN95)
  • szemvédő
  • vödör
  • nylon sörtéjű súrolókefe
  • szivacs
  • szórófejes permetező flakon
  • desztillált fehér ecet vagy általános tisztító ecet
  • oxigénes fehérítőpor

A desztillált fehér vagy tisztító ecet biztonságosan használható a legtöbb porózus (lyukacsos szerkezetű) és nem porózus felületen. Tekintve, hogy nincsenek egészségre káros hatásai, különösen hatékony a hűtőszekrények belsejének, tömítéseinek és egyéb konyhai készülékek tisztítása során. Alkalmazása előtt nyissuk ki az ajtókat, ablakokat, hogy kellőképp kiszellőzhessen a terület. A hígítatlan ecetet öntsük a szórófejes flakonba, vastagon fújjuk be vele a kezelendő területet, és hagyjuk állni bő egy órán át. Ezután mártsuk a szivacsot tiszta vízbe, majd töröljük át a penészes felületet. Porózus felületek takarításánál csavarjuk ki a szivacsot, hogy éppen csak nedves legyen.

Fotó: Getty Images

Az ecet a ruhákon és kiegészítőkön megtelepedő penészgombák ellen is bevethető. A tisztítást a szabadban kezdjük, hogy a textil felszínén lévő spórák ne szóródjanak szét a lakásban. Miután lekeféltük a felszíni réteget, öntsünk egy csésze ecetet a mosógépbe, majd a ruha címkéjén ajánlott legforróbb hőfokra állítsuk a mosást. Ha az anyag penészfoltos maradt, készítsünk vizes oldatot oxigénes fehérítőből, és bő 8 órán át áztassuk benne a ruhát. Bőrruhák, cipők és pénztárcák felületét lehetőség szerint desztillált fehér ecettel érdemes áttörölni. A penész eltávolítása után használjunk speciális bőrszappant, végezetül pedig bőrkondicionálót.

Mi a teendő elszíneződés esetén?

A foltok eltávolításához az oxigénalapú fehérítő oldat a leghatékonyabb. A penészspórákat ugyan nem pusztítja el, de a makacs foltok ellen bátran bevethető. Ehhez nincs más dolgunk, mint összekeverni fél csésze por állagú fehérítőt két deci meleg vízzel. Az oldatot ezután felvisszük az elszíneződésre, szivaccsal vagy nylon súrolókefével alaposan átdörzsöljük (fuga tisztításához inkább a kefét válasszuk), 30 percig állni hagyjuk, majd tiszta vízzel leöblítjük.

Nagyon fontos: ha fehérítővel dolgozunk, mindenképp kerüljük el a veszélyes gőzök belélegzését, és SOHA ne keverjük ammóniával!

Kiemelt kép: Getty Images