Ezek a dolgok rengeteget rombolnak az otthonod összképén

A lakberendezés trükkös játék...

Akár új lakásba költözünk, akár évek óta ugyanott élünk, a belső terek berendezése nem kis feladat. Míg egyesek szórakoztató és teljesítő kihívásnak tekintenek rá, a legtöbb ember azonnal úgy érzi, hogy túlterheli a számtalan összetett és – ami még fontosabb – drága választás, amikor megpróbálja szerény lakhelyét összeszedettebbé tenni.

Természetesen nem vitás, hogy ízlés ízlés kérdése, és mindenki a sajátja szerint alakíthatja ki az otthonát. A lakberendezés azonban trükkös játék, és bizonyos megoldások nem biztos, hogy úgy sikerülnek, ahogyan azt elvárnánk. Nemrég a TikToker Krishnan Rajaratnam, aki a @interiorbykrish becenévre hallgat, több olyan dekorációs hibát is felfedett, amitől olcsónak tűnhet az otthonunk.

A nem megfelelően megválasztott falszíntől kezdve a közhelyes dekorációkig összegyűjtöttünk néhány gyakori bakit, amitől a lakástulajdonosoknak érdemes lehet távol tartaniuk magukat. 

https://www.tiktok.com/@interiorbykrish/video/7098366663023676677?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7050105684037797381

Vékony szőnyeg

Ezek a típusú padlófedő anyagok egyszerűen nem töltik be a funkciójukat: mivel túl vékonyak, ezért nem teszik puhává a talajt, ráadásul gyorsan gyűrődnek és elmozdulnak a helyükről.

Kaparós térképek

Egy időben hatalmas divat volt ilyet ajándékozni, vagy akár magunkat meglepni vele, hiszen le tudtuk kaparni, hova utaztunk el eddig – de ez nem valami stílusos, lássuk be.

Tucat fali képek

Az olcsó fali képek, bár az üzletben stílusosnak tűnhetnek, de pont az ellenkező hatást érhetjük el velük, hiszen a vendégeink pontosan tudják hogy hol és mennyiért vásároltuk. De ami ennél jóval lényegesebb, hogy egyszerűen unalmasak: semmit sem árulnak el rólunk, a személyiségünkről, ráadásul minden második Airbnnb-n hirdetett lakásban ezzel találkozunk. Próbáljunk inkább az egyediségre törekedni, mint ahogy azt itt a szakértőnk is javasolja.

Lapos párnák

A díszpárnák nevében is benne van, hogy „dísz”. De ha nem rázzuk és tisztítjuk rendszeresen, akkor pont az ellenkező hatást érjük el velük, és dekoráció helyett inkább egy szomorú porfogóvá válnak. Ráadásul (szerencsére) viszonylag olcsón le tudjuk cserélni őket, amivel megváltoztathatjuk a szoba hangulatát, szóval ne féljünk ezt meglépni, ha itt az ideje.

Közhelyes feliratok

A Live, laugh, love és hasonló életbölcsességek nagyon kínosak tudnak lenni. Bármennyire is kötődünk hozzájuk, és érezzük őket magunkénak, ideje búcsút mondani ezeknek, különben minden látogató azt hiszi, hogy időutazók vagyunk, akik 2005-ből érkeztek.

Túl élénk falak

Szintén valamikor a kétezres évek elején volt utoljára divat a nagyon élénk (mondjuk napsárga) falszín. Alapvetően nincsen gond a vibráló árnyalatokkal, azonban ha az egész ingatlan ebben a színben pompázik, az összenyomja a teret, nyomasztóan hat, ráadásul olcsó hatást is kelt. Próbálkozzunk valami halvány, visszafogottabb színnel (és legfeljebb egy-egy falat dobjunk fel, például így, ahogy ebben a cikkben is elárulja szakértőnk.)

Rövid függöny

A túl rövid függöny, túl kicsi szőnyeg olyan, mintha nem az adott helyiségbe lett volna tervezve, csak kölcsönkaptuk, amíg nincs másik. Ez az átmenetiség érzése azonban szintén olcsó hatású – próbáljuk hát elkerülni.

A libbenő anyagoktól stílusos lesz az otthonunk (Fotó: Getty Images)

Sarokba tolt bútorok

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a bútorok helye szorosan a fal mellett, vagy egyenesen a sarokba tolva van. Ez nagy tévedés! Hagyni kell néhány darabot csak úgy a szobában lebegni, ettől változatosabbnak, érdekesebbnek hat a tér. Érdemes papíron felvázolni, hogyan lehet ezt kivitelezni. Már az is sokat dob az összhatáson, ha inkább a dohányzóasztal köré csoportosítjuk a bútorokat. Itt eláruljuk a további bakikat és a megoldásaikat is.

Így lehet stílusos az otthonunk

Linda Merrill díjnyertes New England-i lakberendező, a Surroundings blog szerzője megosztotta a Bored Pandával, hogy szerinte mik azok a buktatók, amiket érdemes elkerülnünk. Merrill szerint rengeteg egyszerű megoldás létezik az alacsony, sőt, akár költségmentes dekorációhoz, amelyek egyszerre szépek és funkcionálisak.

Induljon a kincskeresés

Ő például a megfizethető bútorok és kiegészítők keresésekor azt javasolta, hogy nézzünk szét a használt, bizományi áruházakban vagy a Facebook Marketplace-en – ezek a helyek tele vannak nagyszerű darabokkal, amelyek új otthonra várnak. „Ne féljünk a vintage daraboktól – ezek jobb minőségűek, mint a ma gyártott olcsó darabok, és egy kis tisztítással, festéssel vagy újrakárpitozással a költségek töredékéért egy újszerű darabot kaphatsz.”

Javítsuk ki

Egy másik olcsó megoldás, amellyel a lakást összeszedettebbé teheti, a festék. Ez viszonylag olcsó ahhoz a hatáshoz képest, amit nyújt, és bár munkát igényel, a fáradt festék felújítása a szegélyeken és a falakon, vagy a teljes újrafestés jelentősen felfrissíti a teret. Ha bérleményben lakunk, akkor is érdemes a dekorációhoz fordulni: Leindler Thea a Bohome Stúdió művészeti vezetője, festőművész szerint is ez a legegyszerűbb (és olcsóbb) módja annak, hogy feldobjuk az otthonunkat – de persze itt is akadnak buktatók.

Egy tiszta, rendezett otthon máris stílusosabb megjelenésű (Fotó: Getty Images)

Tegyük máshova

Természetesen számos olyan költségmentes megoldás is létezik, amelyekkel összeszedettebbé tehetjük lakást. Pénz hiányában inkább rendezzük át a lakást, és töltsünk időt a lomtalanítással. Egyszerűen gondoljuk újra, hogyan használjuk a szobákat, és hogyan tudjuk mozgatni a dolgokat, ezáltal újnak érezhetjük a berendezést.

Kell a fény

Egy másik hiba, amit néhány lakástulajdonos elkövet, a rossz világítás. „Függetlenül attól, hogy mennyire drága vagy olcsó egy enteriőr, ha a világítás szörnyű, akkor szörnyen fog kinézni – mondja a szakértő. – A fej fölötti erős fények olyan hatást keltenek, mintha egy kihallgatószobában lennénk. Nehéz a szemnek, és szörnyen is néz ki. Ahol csak lehet, ne hagyatkozzunk egyetlen mennyezeti lámpára.” Merrill azt javasolta, hogy ennek elkerülése néhány asztali és állólámpa hozzáadásával kulcsfontosságú, emellett a fényerőszabályozók a legjobb barátaink, ha világításról van szó. A szabványos kapcsolók lecserélése dimmerekre egy viszonylag egyszerű barkácsprojekt, amely minden szobának rugalmasságot ad a világításban.

Dobjuk ki

Természetesen az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az otthonunk lenyűgözően nézzen ki, meglehetősen egyszerű: a rendrakás. Egy rendetlen otthon elveszi a varázslatos teret, ami esetleg ott lapul alatta. A lomtalanítás és a játékok, ruhák stb. tárolására szolgáló tárolórendszerek (például kosarak) azonnal átváltoztatják a teret. Ugyanígy az apró tárgyak gyűjteményei (gyűjthető teáskannák vagy akciófigurák) sem elegánsak, hacsak nem szándékosan vannak elhelyezve és kiállítva. Ebben a cikkben további tippeket árulunk el, hogyan szabadulhatunk meg a felesleges kacatjainktól, és főleg, hogy miktől. A lényeg, hogy bármilyen is legyen az otthonunk, érezzük benne jól magunkat, és ne bámuljunk olyasmit, amit ki nem állhatunk hosszú távon.

Kiemelt kép: Getty Images