Érdemes megfontolni a lakberendezők tanácsait.

Ha kis helyen (de igazából még ha egy nagy házban is) élünk, érdemes megfontolni, hogy mit tartunk meg, mit dobunk ki azért, hogy ne legyen előbb-utóbb kellemetlen zsúfoltság az otthonunkban. Viszont nem könnyű meghatározni, hogy pontosan mit érdemes megtartani, és mi az, ami jobb, ha az adománygyűjtő ládába kerül.

Tavasszal éppen ideje egy alapos selejtezésnek, de ahelyett, hogy válogatás nélkül megszabadulnál mindentől, olvasd el, hogy  neves lakberendezők mit tanácsoltak az Apartment Therapynak arról, hogy milyen tippekkel lehet tipp-topp formába hozni a lakást, és melyek azok a tárgyak, amelyeknek egyszerűen nincs helyük egy kellemes otthonban. 

Túl sok váza

„Valahogy mindig nagyon sok olyan ingyenes váza kerül hozzám, amelyek a postán küldött virágdíszekhez járnak, és rendszeresen meg kell szabadulnom tőlük. Amikor szobát tervezek, ügyelek arra, hogy egy vagy két szoborszerű vázát válasszak ki, amelyek önmagukban is megállják a helyüket virág hozzáadása nélkül is. Így az ügyfeleimnek mindig akad egy vázájuk, amelybe virágot rakhatnak, de nem kell felhalmozniuk a semmitmondó, nem túl szép darabokat” – mondja Kerra Michele Huerta tervező, a washingtoni Kerra Michele Interiors alapítója. Hacsak nem tervezünk virágboltot nyitni, érdemes megfogadni ezt a tanácsot, hiszen – ha belegondolunk–, tényleg felesleges kettőnél (egy nagyobb, és egy kisebb csokrok számára ideális) tartónál többet tárolnunk otthon.

Rengeteg könyv

A saját könyvtár sokak szemében vonzó lehet, és mindenki maga dönti el, hogy szeretne-e újraolvasni egy-egy kötetet vagy sem. „De a legtöbb esetben elolvasunk egy könyvet, ami aztán évekig a polcon porosodik. Ha kicsi vagy átmeneti helyen élsz, nézd át a könyveidet, és ajándékozd el őket iskoláknak, könyvtáraknak vagy máshova, ahol mások is elolvashatják – tanácsolja Kerra Michele Huerta.

(Fotó: Getty Images)

„Nekem mindenkinél több könyvem van, ezért fogadd meg a tanácsomat! Ha helyhiánnyal küzdesz, gyűjtsd össze kedvenc olvasmányaidat egy digitális platformra! Bár semmi sem pótolja a fizikai könyv kézbe vételének érzését, meg fogod köszönni magadnak, ha nem kell több doboznyi könyvet átcipelned egy költözésnél” – javasolja Elle Jupiter tervező, a New Orleans-i Elle Jupiter Design Studio alapítója.

Háztartási kisgépek

„Ezeket nehéz tárolni egy lakásban, és értékes helyet foglalnak el a kamrában és/vagy a konyhapulton, különösen mivel valószínűleg nagyon ritkán használják őket.

Ehelyett keressünk inkább többfunkciós készülékeket, például egy légsütő és kenyérpirító kombót, hogy értékes helyet szabadítsunk fel!” – ötletel Heather DiSabella tervező, a washingtoni Heather DiSabella Interior Design alapítója.

Egyfunkciós konyhai eszközök

„Bármennyire is sokan szeretnénk úgy élni a saját konyhánkban, mint egy sztárszakács, az egyfunkciós konyhai kütyük sok helyet foglalnak el, és gyakran teljesen feleslegesek. Tegyünk magunknak egy szívességet, és hagyjuk a boltban az eperhámozót, a fűszernövényollót és hasonlókat. Maradjunk az egyszerű, de jó minőségű konyhai alapeszközöknél, amelyek többfunkciósak, és jól kihasználhatóak” – így szól Elle Jupiter újabb tanácsa.

Túl sok gyertya

„Egy friss illatú, fényűző gyertya remek lakásavató ajándék. Három után azonban be lehet zárni a boltot. Ha túl sok, különböző illatú gyertya tölti meg a polcokat, az felesleges rendetlenséget szül, és már nem marad funkcionális” – véli Larisa Barton tervező, a New York-i Soeur Interiors alapítója.

Rengeteg extra bögre

„Tényleg szükségünk van arra a nyolc extra bögrére arra az esetre, ha olyan vendégeink lennének, akik mindenképpen egyszerre akarnak kávézni?!” – teszi fel a költői kérdést Kelly Hartley lakberendező, a floridai Hartley Home alapítója. Ugyanitt megjegyeznénk, a huszadik (minden fantáziát nélkülöző) jópofának szánt ajándékbögréről is érdemes leszoknunk, hogy ne okozzunk felesleges dilemmát az ajándékozottnak, amikor meg akar szabadulni a felesleges porfogótól, de úgy érzi azt nem „illene” kidobnia. Ha semmi ötletünk nincs, akkor inkább adjunk egy vásárlási utalványt, az (bár a bögréhez hasonlóan semmitmondó) legalább hasznos.

(fotó: Getty Images)

Általában az extra dolgok

„Társadalmunkban arra tanítottak minket, hogy mindig legyünk felkészültek: legyen egy tartalék tervünk, majd egy másik tervünk a tartalék tervünkre. Ez a gondolkodásmód pedig átszivárog az otthoni életünkbe, ami arra késztet minket, hogy még több dolgot gyűjtsünk és halmozzunk fel, mert »sosem lehet tudni«. Például a szekrényeinket annyi törölközőkészlettel tömjük tele olyan számú vendég számára, amennyit ritkán, vagy soha nem látunk vendégül egyszerre… Bár elismerem, hogy én magam is szeretem a változatosságot és a többféle lehetőséget, az otthonunk és az elménk sokkal jobban fogja érezni magát, ha egyszer visszavonulunk a többszörös mennyiség felhalmozásából” – magyarázza Brandi Wilkins, a marylandi Three Luxe Nine Interiors alapítója.

Ingyenes ajándéktárgyak

„Főleg, ha egy kicsi lakásban élünk, annak csak azokat a dolgokat kellene tükröznie, amelyeket szeretünk, és amelyek örömet okoznak. Bármennyire is szép, hogy a fogorvosunk küldött egy márkás kávésbögrét (már megint a bögre – a szerk.), naptárakat, golyóstollat az ünnepekre, nem kell megtartanunk.

Ha kevés a helyünk, fontoljuk meg, hogy elajándékozzuk az olyan ingyenes reklámtárgyakat, amelyeknek nincs szentimentális értéke számunkra” – hoz be egy újabb megfontolandó szempontot Elle Jupiter.

Drapériák vagy függönyök a konyhaablakokon

„Legyen fény! Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van ablak a konyhánkban, a függöny kihagyása valójában mélységet ad a térnek, mert több fényt enged be a lakásba” – véli Anita Williams tervező, a virginiai Richmondban található PLD Design Studio alapítója.

Művirágok

„A művirágok csupán porfogók! Ha viszont friss virágokkal kényeztetjük magunkat, azonnal színt és személyiséget kölcsönözhetünk az otthonunknak” – javasolja Anita Williams, a PLD Design Studio alapítója Richmondból.

Forrás: apartmenttherapy.com; Kiemelt kép: Getty Images