Érdemes megfogadni a lakberendezők tanácsát.

Ha új lakásba költözünk vagy csak újra berendezzük a meglevőt, érdemes előre eltervezni, mit szeretnénk. Ha megtehetjük, érdemes lakberendező vagy belsőépítész munkáját igénybe venni, de ha nem, akkor álljon itt 9 példa, ami fogódzkodóul szolgálhat akkor is, ha magunk vagyunk. Hiszen lakberendezési trendek jönnek és mennek, de az alapszabályok mindig érvényesek. De mi is ez a 9 hiba?

Minden bútort a fal mellé helyezünk

„Hagyni kell néhány darabot csak úgy a szobában lebegni, ettől változatosabbnak, érdekesebbnek hat a tér. Érdemes papíron felvázolni, hogyan lehet ezt kivitelezni” – mondta Young Huh belsőépítész az amerikai Vogue újságírójának. Ezalatt nem kell semmi extrára gondolni, a belsőépítész szerint már az is sokat dob, ha a dohányzóasztal mellé nemcsak a falhoz, de a másik oldalra is elhelyezünk egy ülőalkalmatosságot: „Ennek egyik módja, hogy az asztal köré csak úgy elhelyezünk egy-két széket.”

Rossz a világítás

Sokan hajlamosak átsiklani a világítás felett, pedig hatalmas szerepe van abban, hogy hogyan érezzük magunkat egy-egy térben. „Például egy falfesték színe egészen másképp nézhet ki mesterséges és természetes fényben. Ha sötétnek érezzük az otthonunkat, első lépésként kicserélhetünk néhány izzót, esetleg felszerelhetünk pár falikart, rögtön világosabb lesz. Nem kell tehát rögtön felújításban gondolkodni.” – tanácsolja Alfredo Paredes, az Alfredo Paredes Studio alapítója. „Egy helyiség megfelelő megvilágítása nem egyszerű feladat, pedig a világítás megteremtheti vagy éppen megtörheti a teret. Ha nagyobb a szóban forgó szoba, akkor érdemes profi segítségét kérni, de ha magunk csináljuk, akkor három szintben kell gondolkodni. Első a mennyezet és a falon lévő képek megvilágítása, aztán az állólámpák a környezeti fény biztosításához az egész helyiségben, illetve amikor célzottan van szükség fényre, például asztali lámpák vagy olvasólámpák az olyan speciális feladatokhoz, mint az olvasás vagy a munka.”

Itt elférne még néhány lámpa. (Fotó: Getty Images)

Nem mérjük le a méreteket

Alapvetőnek tűnik, hogy pontos méretek ismeretében kellene, mégis sokan csak szemmértékre választanak új bútort. A szakértők ezért azt javasolják, hogy annak érdekében, hogy az új kanapé ne akadjon fenn már a bejárati ajtóban, vagy foglalja el a fél szobát, inkább duplán mérjünk le mindent. Néhány perc egy sor kellemetlenségtől megkímélhet bennünket.

Túl nagy vagy túl kicsi bútorokat választunk

Nem is feltétlenül a mérés hiányából adódik az, hogy sokan egyszerűen csak nem jó érzékkel választanak bútort. A méretarányok megértése még a tapasztalt tervezők számára is kihívás. „Az egyik dolog, amit gyakran látok, hogy az emberek valami nagyon apró vagy nagyon masszív dolgot tesznek egy szobába, ami gátolja a tér funkcionalitását és rontja az esztétikáját. Ha hatalmas ülőgarnitúrára van szükségünk, mert gyakoriak a vendégségek, ne felejtsük el átgondolni a hozzá tartozó dohányzóasztal és szőnyeg méretét. Egy túl kicsi méretű szőnyeg a nagy kanapéval valószínűleg úgy fog kinézni, mint egy bélyeg, még akkor is, ha ésszerű méretnek tűnik a szoba méretéhez. Az általános szabályom a szőnyegekkel és a kanapékkal kapcsolatban konkrétan az, hogy a kanapénak teljesen a szőnyegen kell ülnie, legalább 30 centiméternyi helyet hagyva minden oldalon. A szőnyegnek vagy középen kell lennie a szobában, és legalább kétharmad részben minden kárpitozott darabnak rajta kell ülnie – mondta Martha Mulholland belsőépítész.

Túl sok díszítés, túl sok minta

Egyébként most divatos a maximalizmus (ahogyan a retró is), de kényes kérdés, hiszen könnyű átbillenni bosszantó túldíszítettségbe, giccsbe. Ha mindenhol túl sok, különböző fajta minta, virág és egyéb nyomat található a lakásban, az zavarhatja a szemet. A minimalizmus viszont mindig keveseb hibalehetőséggel jár. Coco Chanel híres mondása volt, hogy »mielőtt elmész otthonról, nézz a tükörbe, és vegyél le egy dolgot.« Azt hiszem, ez a lakberendezésre is alkalmazható – véli Joy Moyler, aki nemcsak lakberendező, de az amerikai dizájnmagazinok egyik állandó szakértője is.

Fotó: Getty Images

A külsőre megyünk a praktikum helyett

A dizájn természetesen fontos, de érdemes kipróbálni a kanapékat, foteleket, mielőtt megvásároljuk őket. „Hasznos lenne eljutni egy bemutatóterembe vásárlás előtt, ha pedig nem tudjuk metenni, de van, akit megkérhetünk rá, az is egy megoldás. Hiszen nem mindegy, milyen érzés a kárpit tapintása, vagy hogy mennyire kényelmes maga a bútor. Egy-egy ilyen kanapé és társai túl drágák ahhoz, hogy aztán ne élvezzük őket” – véli Alexa Hampton, híres New York-i belsőépítész.

Túl magasra helyezzük a képeket

Young Huh igen gyakran találkozik azzal, hogy az emberek túl magasra akasztják a képeket a szobában. „Valamiért a legtöbb lakástulajdonos úgy gondolja, hogy a művészeti alkotásokat magasra kell akasztaniuk, mert akkor értékesebbnek tűnnek. Valójában a képeknek szemmagasságban kell lógniuk, hogy jól lehessen látni őket. Érdemes kerülni azt is, hogy falanként csak egy képet helyezzünk el, mert így nagyon statikusnak és érdektelennek fog tűnni.”

Elhanyagoljuk a szimmetriát

A belsőépítészek és lakberendezők szerint gyakori hiba a szoba elrendezésekor, hogy az emberek nem veszik figyelembe a szimmetriát. Pedig ez egyensúlyt teremt, és lehetővé teszi, hogy a világítástól a bútorokig minden összhangban legyen. A szimmetria megteremtéséhez húzzunk egy (akár képzeletbeli) vonalat a szoba közepén, és csak ezután kezdjük el a bútorok elrendezését a középvonaltól kifelé haladva, ügyelve arra, hogy egyik térfélen sincs hangsúlyosan több tárgy.

Amikor túl sok a jóból (mintából). (Fotó: Getty Images)

Kispóroljuk a csúszásgátló szőnyegalátétet

A csúszásgátló alátét nemcsak attól véd meg, hogy esetleg elessünk a lakásban, de attól is, hogy a bútorok elcsúszkáljanak a szobában. Pedig ez nem egy megterhelő kiadás, viszont sok bosszúságtól, vagy esetleg kék folttól, esetleg valami komolyabb bajtól is megvédhetnek bennünket.

Biztonságra megyünk

„Véleményem szerint a legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem vállalnak kockázatot. Félnek kipróbálni valami újat, vagy olyasmit választani, amit még nem láttak korábban. Emiatt van az, hogy gyakorlatilag mindenki otthona ugyanúgy néz ki. Azt tanácsolom, hogy mielőtt belevágunk, szánjunk egy kis időt arra, hogy különböző képeket gyűjtsünk, tesztelünk több falfesték színt, amiket különböző fényviszonyok mellett is megnézünk” – mondja Frances Merrill, a Reath Designtól.

Forrás: Vogue.com, kiemelt kép: Getty Images