Ezek lesznek 2022 legnépszerűbb dekorációs trendjei

Dekorfal, csurgatott festék és fémes csillogás vár.

Az elmúlt lassan két év során érezhetően megnövekedett az érdeklődés a lakberendezési, otthonszépítési tárgyak és ötletek iránt. Nem csoda: a kijárási korlátozások és a home office miatt több időt töltünk otthon, mint korábban bármikor, és emiatt sokan a ruhatáruk feleslegesnek ítélt bővítése helyett inkább a lakásukat kezdték el szépíteni. Mivel nem olcsó mulatság például lecserélni a bútorokat vagy éppen burkolatokat cserélni,  inkább az olyan olcsóbb megoldások a legkeresettebbek, mint mondjuk új képet tenni a falra, vagy az utóbbi idő népszerű trendje, a dekorfal készítése.

Leindler Thea művészeti vezető, festőművész pontosan ezekre szakosodott, évek óta készít akár megrendelésre személyre szabott képeket, illetve férjével, a gyártásvezető és díszlettervező Komisch Gyuszival dekorfalakat is festenek, ami – Thea szavaival élve – kőkemény kőműves munka. Mint mondja, a megrendeléseit és a nemzetközi trendeket figyelve elég jól kirajzolódik, hogy milyen stílust keresnek leginkább az emberek, és hogy mi az, ami bár menőnek számít, jövőre már divatjamúlttá válik, így nem éri meg költeni rá. Ezekről faggattuk.

Melyek voltak 2021-ben a legkeresettebb festmény/falfestés típusok? Miket kértek tőletek leginkább?
2021 legkeresettebb festményei egyértelműen az absztrakt festmények voltak, azon belül is főleg a gazdagon textúrázott, struktúrált felületképzéssel készült képek, illetve a ‘Fluid’ képek, azaz folyékony, öntögetős technikával készült fényes, homogén felületű műremekek. A falfestmények között a látszóbeton felületek, az olasz márvány hatású, foltos falak, a rücskös 4D tapintású falak és a sziklaszerű, illetve a kőhatású barlang falak voltak a legnépszerűbbek.

Leindler Thea szerint nagyon népszerűek a márványos hatású, csurgatott festék-technikával készült alkotások. (Kép: Iam Thea)

Az előrejelzések szerint 2022-ben mik lesznek a trendek, és szerintetek miket érdemes kipróbálni?
Egyre nagyobb teret hódítanak azok a minimalista falak, mely falak apró részletei személyessé és otthonossá teszik az egész életteret. A különböző, jól kombinált színekkel és textúrákkal, finomra csiszolt, tapintható felületekkel érzéseket zárhatunk a falakba, mely által a fal egy egyszeri és megismételhetetlen történetté alakul át.

Így teheted trendivé az otthonodat

A szakértő az ilyen képeket ajánlja elsősorban:

 • Textúrázott 
 • Kör alakúak
 • Minimalista 
 • Fluid Pour képek
 • Nagyméretű, absztrakt képek
 • Galéria stílusú, vékony lebegő fa keretek

Nagyon sokan érdeklődnek a gyöngyház, ezüst, bronz és arany árnyalatú, metál falak iránt, mely fémesen csillogó felületek melegséget és biztonságot sugároznak minden napszakban. Érdemes még megemlíteni a mészkő hatású, sivatagi homok színű, szivacsos összemosással készített falakat, hiszen az ethno, a bohém és eklektikus enteriőröket is csodásan egészítik ki természetes kerámia színeikkel. Ha szubjektíven ajánlhatnék valamit, akkor az emberek többségének az egyedi, személyre szabott ‘Décor’ falat ajánlanám a jövő évre, melyek nem elég, hogy 2-3 nap alatt elkészülnek, de a méregdrága tapétákat is csodásan helyettesítik, folt és kopásállóak, illetve ezek a falak sok éven keresztül szolgálnak praktikus és dekoratív fedéseként azoknak a csupasz fehér falaknak, vagy passzív tereknek, melyek gyorsan koszolódnak és válnak a lakás nem túl esztétikus részévé.

Jellemző, hogy Magyarországon egyedi megoldásokért fordulnak hozzátok?
Igen, egyre több speciális megkeresés érkezik az elmúlt hónapokban. Hogy néhányat említsek a sok közül, nemrég megkeresett minket egy megrendelő, aki az akusztikus paneljeire szeretett volna megvalósítani egy fix grafikát. Volt egy hölgy, aki a saját magáról készült fashion fotó alapján festetett születésnapi ajándékot a vőlegényének, de készült már portré egy kedves kiskutyusról is, aki űrhajós kosztümben, az univerzum közepén bolygók között lebeg. 

Egy dekorfal néhány nap alatt elkészül, és gyakorlatilag örökre velünk marad – ráadásul teljesen egyénre szabható. (Kép: Iam Thea)

Honnan szoktatok inspirálódni az alkotásokhoz?
Folyamatosan követjük a nyugati világ enteriőr trendjeit, melyeket a saját esztétikai világunkkal kiegészítve és újragondolva jelenítünk meg a vásznon és a falakon. A színek többségében a természet és az állatvilág dimenziói szolgálnak inspirációként, mint például a bogarak fényes és metál színű kitinpáncélja, az ásvány metszetek szivárványos átmenetei, a vízpartok homokja, kagylói, csigái és az óceánok türkiz, mélykék hullámai – mind megihleti a festés folyamatát. 

Hogyan tesztek egy képet igazán egyedivé, személyre szabottá a megrendelőknek? Mitől lesz egyáltalán egyedi egy falfestmény?
Alkalmazott művészként megvan az a szabadságunk, hogy az ügyfél vízióját tervszerű pontossággal vitelezzük ki, mely munkát mindig megelőzi az a folyamat, ahol a megrendelővel együtt közösen megtervezzük az adott festmény vagy falfestés grafikai látványtervét. Ahány ember, annyiféle ötlet. Minden egyes megbízás során újabb és újabb igény bukkan fel, mely elvárásoknak szeretnénk eleget tenni, de ezt csak úgy lehet kivitelezni, hogy már az első lépéstől kezdve be vagyunk avatva a projektbe, és együtt tudunk ötletelni a megbízóval. 

Bármilyen helyiséget feldobnak az egyedi képek, amiknek csak a képzeletük szab határt. (Kép: Iam Thea)

Idén a beton hatású falak és színes tapéták, különleges falfestékek népszerűek lettek, milyen módszerek a kedvenceitek, miket a legnehezebb elkészíteni, és mik azok, amik időtállóak lesznek? 
A modern terek legnépszerűbb falfestményei az indusztriális, látszóbeton felületek, amelyeket nagy örömmel készítünk el, és nagyjából közepes nehézségű fokozatra sorolnám a falfestések között. 

Ezektől válik ódivatúvá a lakás
 • Realisztikus képek
 • Klasszikus olajportrék
 • Tájképek és virág ábrázolások
 • Gyenge minőségű printek és nyomtatott grafikák
 • Megfáradt, barna árnyalatú, afrikai beütésű festmények
 • Egész falakat elfoglaló, kis méretű festmények
 • Barokk vagy rokokó, robusztus arany keretek 

Kivitelezés szempontjából azok a falak a legnehezebbek, amikor nehezített pályán kell dolgoznunk, mint például az óriási belmagasságú tereknél vagy lépcső fordulóknál, ahol egy egyszerű létra elhelyezése is feladja a leckét, nem beszélve a veszélyes biztonsági körülményekről. A különböző plasztikákat és szobrászati megoldásokat csípjük a legjobban, mivel ezek valóban időtállóak lesznek természetes megjelenésük miatt.

Melyik faltechnikák ajánlottak a lakás dizájnosabbá tételéhez?
Gyakorlatilag bármilyen stílusú falfestés lehet dizájnos, és adhat egy nagy adag meglepetést akár egy teljesen letisztult, skandináv vagy vintage enteriőrhöz, de a japandi (ez a japán és a skandináv stílusokat ötvöző lakberendezési irányzat – a szerk.) vagy ipari lakásokban is egyre sűrűbben látni foltos falakat a beugrókban, folyosók betétjeiben, vagy egy kreatívan kiválasztott fürdőszobában található falrészen. A vibráló színekkel összemosott, absztrakt falakra csodásan lehet arany papírt applikálni, a gyerekszobákban stilizált dzsungel részletek és állatok okoznak örömet a lurkóknak, a nappali és háló falain pedig a márvány és kő hatású dekorfalak, a stencillel kidolgozott beton és öregített fal részletek, és a nagy méretű ásvány metszet grafikák várják a merész megrendelőket. 

Kiemelt kép: Getty Images