A belsőépítészek szerint lecseng egy régóta velünk élő trend.

A kifinomult és minimalista, teljesen fehér belső terek egyre kevésbé népszerűek. Szakértők szerint az emberek sokkal inkább vonzódnak idén a lágyabb, melegebb színpalettákhoz, tekintve, hogy a hipermodernista esztétika túl sterilnek tűnhet a világjárvány és a hosszan tartó elszigeteltség enyhülésével – így a lágyabb színek idén nemcsak divatosak a belső terekben, de barátságosabbak és hívogatóbbak is a bezártság után. Korábban például a nyitott koncepciójú alaprajz is nagyon népszerű volt, mivel megkönnyítette a kapcsolatteremtést és a szórakozást, de az egyre megszokottabbá váló home office hatására elveszítette a funkcionalitását, ezzel pedig idén egyre nagyobb hangsúly helyeződik a magánélet és a munkatér különválasztására is.

Újra hódítanak a színek

Leindler Thea művészeti vezető, festőművész – aki férjével, a gyártásvezető és díszlettervező Komisch Gyulával dekorfalakat is készít – korábban elmondta nekünk, hogy idén itthon egyre nagyobb teret hódít a személyesség, az otthonosság, és előtérbe helyeződnek a finom színkombinációk és textúrák is:

„Nagyon sokan érdeklődnek a gyöngyház, ezüst, bronz és arany árnyalatú, metál falak iránt, mely fémesen csillogó felületek melegséget és biztonságot sugároznak minden napszakban. Érdemes még megemlíteni a mészkő hatású, sivatagi homok színű, szivacsos összemosással készített falakat, hiszen az ethno, a bohém és eklektikus enteriőröket is csodásan egészítik ki természetes kerámia színeikkel. Ha szubjektíven ajánlhatnék valamit, akkor az emberek többségének az egyedi,

személyre szabott ‘Décor’ falat ajánlanám, melyek nem elég, hogy 2-3 nap alatt elkészülnek, de a méregdrága tapétákat is csodásan helyettesítik,

folt és kopásállóak, illetve ezek a falak sok éven keresztül szolgálnak praktikus és dekoratív fedéseként azoknak a csupasz fehér falaknak, vagy passzív tereknek, melyek gyorsan koszolódnak és válnak a lakás nem túl esztétikus részévé.”

Virágkorukat élik a pasztellszínek

Mary Patton, a Mary Patton Design lakberendezője az Insidernek elmondta, hogy idén jóval több pasztellszínre számíthatunk a nappalikban: „Ki merem jelenteni, hogy a szürkének idén vége, és újra a színek hódítanak a lakberendezésben. A pasztell remek módja annak, hogy egyszerre legyünk hagyományosak és egyben újítók is, mindezt anélkül, hogy túlzásba esnénk vele.” 

Fotó: Getty Images

A barna szín is egyre népszerűbb

Lance Thomas, a Thomas Guy Interiors vezető lakberendezője szerint nemcsak a szürke az egyetlen semleges szín, amivel megalapozhatunk egy teret. A barna melegséget, kényelmet és bizalmat kölcsönözhet a nappalinak, amit rézárnyalatokkal, csokoládébarna és karamell színekkel érzékeltethetünk leginkább bútorokon és falakon egyaránt.

Fotó: Getty Images

Praktikus foltálló szövetek

Erika Lee, a Decorating Den Interiors tulajdonosa és lakberendezője az Insidernek elmondta, hogy 2022-ben az úgynevezett családbarát szövetekből (például farmer, gyapjú, bőr) készült bútorok és kiegészítők – amelyek jobban bírják a strapát – hódítanak a nappalikban.

Fotó: Getty Images

Az örökzöld puffok

Devin Shaffer, a Decorilla Online Interior Design vezető lakberendezője szerint a puffok a lakberendezés örök alapdarabjai, mert nemcsak kényelmesek és helytakarékosak, de mutatós kiegészítői is lehetnek kisebb és nagyobb nappaliknak egyaránt, emellett arra is számíthatunk, hogy 2022-ben az ülőalkalmatosságok új, kontrasztos mintákkal és anyagokkal bővülnek a piacon.

Fotó: Getty Images

Aszimmetrikus elrendezések és formatervek

Nina Takesh belsőépítész szerint az aszimmetria nagyon elterjedt 2022-ben, legyen szó tükrökről, kanapékról vagy akár dohányzóasztalokról.

Fotó: Getty Images

Felemelkedőben a japán és skandináv trend kombinációja

A skandináv és a japán ihletésű dizájn már évek óta népszerű, de Katelynn Ostruszka, a Katelynn Scott – Decorating Den Interiors tulajdonosa és vezető tervezője szerint idén a két stílus kombinációja – a japandi – hódít igazán 2022-ben. A két stílusban jóval több a közös vonás, mint azt kapásból gondolnánk, hiszen a skandináv és a japán tervezési stílus is a természetes elemekre és a kényelemre helyezi a hangsúlyt. A skandináv funkcionalitás és a japán minimalizmus kombinációja olyan természetes anyagokra összpontosít, mint a nyersfa és a bambusz.

Fotó: Getty Images

Természetet idéző kiegészítők a nappalinkban

Alice Chiu, a Miss Alice Designs vezető tervezője elmondta, hogy a nappalikban újra közkedveltek az olyan természetes elemek, mint például a szukkulensek, filodendronok, pókvirágok, de bátran használhatunk akár nagyobb fügefákat is:

Fotó: Getty Images

„Idén igen népszerűek a fából készült elemek, a vázáktól kezdve a fotelek keretén át egészen és a műalkotásokig. A fák természetes melegsége és karakteressége szinte vonzza a tekintetet. Helyezzük bátran a nappali fókuszába, és hagyjuk, hogy beragyogja a teret!”

Kiemelt kép: Getty Images