Régi lakás mai igények szerint – Megtervezzük otthonát rovat, 2002

Sallak Andrea emlékezetes rovatából – a Nők Lapja archívumából.

A jelenleg üresen álló, szegedi lakásba egy négytagú család költözik. A viszonylag nagy alapterület ellenére gondot okoz számukra a helyiségek megfelelő elosztása és berendezése.

Az eredeti alaprajzból kitűnik, hogy ez a lakás egyike azoknak a tipikus városi, hajdan fényűző nagypolgári otthonoknak, melyekből az idők folyamán, leválasztással több kisebb lakást alakítottak ki. Erre utalnak a vékony közfalak, a befalazott ajtók, illetve azok a helyiségek, melyek kényszerűségből születtek, és láthatóan szervetlenül illeszkednek a lakás egészéhez. Azért, hogy az egymásból nyíló három szoba önálló megközelítését biztosítsák, egy hosszú, sötét közlekedőt építettek ki, amely az előírásoknak ugyan megfelel, ám a mai kor igényeinek nem teljes mértékben.

A lakás tulajdonosainak négy lakószobára lenne szükségük, mert a szülői háló és a nappali mellett a két különnemű gyermek is saját szobára vágyik. Természetesen több megoldás is létezik, ez a terv csak egyike a lehetségeseknek. Mivel a legnagyobb (harminchárom m2-es) szoba falai nem mozgathatók, ésszerűnek látszik, ha ezt kettéválasztva hozzuk létre a fiú- és a lányszobát.

A sötét folyosót megszüntetve, a lakás középpontjában létrejöhet egy olyan tágas, világos helyiség, amely megfelelőnek látszik a közösségi tér kialakítására, annál is inkább, mivel az előszoba felől jól megközelíthető. A közvetlenül ide nyíló fürdőszoba ugyan nem szerencsés, de kevésbé rossz, mint a hat méter(!) hosszú, ablaktalan közlekedő. Ebben a fürdőben a kád mellett elfér egy zuhanyozó is, a kis beugróban pedig elrejthetjük a kazánt és a mosógépet.

A harmadik szobából kellemes szülői hálót és egy méretes gardróbszobát alakíthatunk ki. (Ahol van rá hely, ez a legideálisabb módja a rendezett tárolásnak.)

A feleslegesen nagy előszoba falának áthelyezésével megnövelhető a konyha területe, még egy kényelmes étkező is elfér benne.

Ezzel az új beosztással a különböző funkciók jól elkülönülnek egymástól, és a régi, kényszer szülte megoldások megszüntetésével létrehozható a korszerű, minden igényt kielégítő, mai otthon.

Sallak Andrea

Nők Lapja 2002/19. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images