4 tipp, amitől a kis konyha is stílusos és praktikus lesz

A hétvégi Konyhakiállítás kapcsán beszélgettünk Papp Linda belsőépítésszel arról, hogyan lehet a legjobban kihasználni a helyet a kisebb konyhákban is.

A konyhák beépítésének, berendezésének ma rengeteg módja lehetséges, éppen ezért fontos, hogy mielőtt nekifogunk, alaposan gondoljuk át, hogyan tud minket a legjobban kiszolgálni ez a helyiség.

A döntéseinkben kulcsfontosságú lehet, hogy miközben élettereink zsugorodnak, egyre erősebben érvényesül a trend, hogy a falainkat szabadítsuk fel, és a zárt felső szekrénysor helyett válasszuk lebegő polcokat, vagy éppen fordítva, az egységes kép megteremtése érdekében padlótól plafonig építsük be a teljes felületet, és a feldolgozás helye, a pult teljes egészében a konyhaszigetre kerüljön át – mondja Papp Linda belsőépítész

Nincs felső szekrény. (Fotó: Palkó György, köszönet Papp Lindának)

Kamra helyett

Ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy sokasodó eszközeinket elrejthessük és rendszerezve tárolhassuk a konyhában. Ami az élelmiszer tárolását illeti, egyre több lakásban nincs vagy szűnik meg a kamra, ha meg is marad, általában nem ételek tárolására használják. Ám a kamrát ma már remek vasalatokkal helyettesíthetjük a konyhában. Legjobb, ha ezeket úgy tervezzük meg, hogy a szekrények síkjából kihúzva kigördülhessenek elénk, így mindent könnyedén meg is találhatunk benne. 

Minél kisebb a helyünk, annál okosabban kell kihasználnunk a helyet (Fotó: Konyhakiállítás)

Az eszközök tárolása sokkal kényelmesebb lett, ahelyett, hogy a földön guggolnánk vagy székre állva akrobatikáznánk, ma már a legtöbb tárgyat – tányérokat, konyhai gépeket, edényeket, sőt még az olajokat és a szemetes kukákat is – az alsó szekrénysor könnyedén kihúzható, mély fiókjaiba tesszük el. Fontos, hogy megfelelő teherbírású vasalatokat válasszunk, így nem gond a porcelán és kerámia készletek elhelyezése sem. 

Rend a lelke

A konyha manapság egyre inkább szobaszerűvé válik, hiszen már nem csupán az ételek elkészítésének és tárolásának helyszíne, hanem közösségi tér is, gyakran a nappali része. A szemnek igen kedves letisztult dizájn akkor tud érvényesülni, ha rend és tisztaság uralkodik, és a mai konyhatechnológia a legkülönfélébb módokon segít ennek megtartásában.

A konyha egyre gyakrabban szobaszerű (Fotó: Konyhakiállítás)

Választhatunk például olyan csúszó vasalatokat, amik egy komplett konyhapultot rejtenek el, tűzhellyel, mosogatóval, és ha dolgozunk a konyhában, merőlegesen becsúsztathatók ezek az ajtók a szekrények mellé. Egy konyhaszigetre akár rászereltethetünk csapágyakkal egy egész pultfelületet, amit egyszerűen csak félretolunk, ha az alatta elhelyezkedő részhez szeretnénk hozzáférni. Így ráadásul plusz munkafelületünk keletkezik, amiből soha nem elég.  

Sokat fejlődött a fiókon belüli tárolás is, rendszerezők hadát vethetjük be, hogy átláthatóbban tudjuk elrakni konyhai kiegészítőinket. Ezeket minden egyes gyártó a saját méreteihez készíti, vagy egyedileg az asztalos. 

Ügyeljünk a vonalakra!

„Minden konyha akkor lesz igazán szép, ha minél kevesebb vonalból áll”– fogalmazza meg az esztétikai alapelvet Papp Linda. És ez igaz a kis konyhákra is! „A szemnek kellemetlen, ha az élek le-föl ugrálnak, ezért törekedni kell arra, hogy egy síkba hozzuk őket.

A letisztult vonalak szépen vezetik a szemet. (Fotó: Réthey-Prikkel Tamás, köszönet Papp Lindának)

Probléma szokott lenni, hogy a szagelszívók nem illeszkednek a felső szekrények vagy polcok vonalaihoz. Ha a szagelszívó csak előre meghatározott síkban lehet, akkor érdemes ehhez igazítani a bútorokat is. A minél kevesebb vonal elve akkor is érvényes, ha klasszikus, vagy rusztikus stílusú konyhát választunk” – teszi hozzá a szakember.

A sütő helye

Hosszú ideje divat a magasra emelt sütő, ám a belsőépítész szerint ritka az olyan nagy konyha, ahol érdemes lenne lemondani bármennyi pultfelületről, a magas szekrénynek pedig ez a hátránya. Mint rámutat, a sütő energetikai szempontból egyébként is jobb helyen van a főzőlap alatt, mint a hűtő mellett, ahová általában a magas szekrény kerül. Ha van helyünk, mondja, akkor inkább érdemes a mosogatógépet megemelni, akár 40 cm-rel, hiszen azt valószínűleg többször is használjuk, mint a sütőt. 

A sütő alacsonyan, a mosogató magasabban praktikus. (Fotó: Palkó György, köszönet Papp Lindának)

A konyha optimális kialakítása a környezetvédelem szempontjából is fontos, hiszen anyagot és munkaórát spórol az, aki hosszú távon is jól használható konyhát épít. A változékony, bevállalósabb trendek helyett érdemes visszafogott színeket és minőségi felületeket használni, amelyeket a mobil kiegészítőkkel könnyedén lehet az aktuális divat szerint díszíteni. 

A legújabb ötletekért, megoldásokért és trendekért a konyhában látogassatok el ti is a hétvégi Konyhakiállításra

Kiemelt kép: Unsplash