fagyasztott hús

Így lehet gyorsan és biztonságosan kiolvasztani a húst

A legtöbbünk tart a fagyasztóban valamilyen hústerméket, ami jól jön akkor, ha nincs időnk bevásárolni, de mégis szeretnénk valami finomat és laktatót főzni. Ez mind szép és jó, kivéve, ha elfelejtjük kivenni időben a megfagyott árut, mert akkor a gyors vacsorából nem lesz semmi... hacsak nem ismerjük azokat a trükköket, amikkel hamar – és biztonságosan! – ki tudjuk olvasztani ezeket.

A húsok felolvasztásának legjobb és legbiztonságosabb módja, ha egy éjszakán át a hűtőszekrényben maradnak, amíg teljesen fel nem olvadnak. Kiolvasztás után a darált hús, a baromfi és a tenger gyümölcsei még egy-két napig, a vörös húsok (marha-, sertés-, bárány- és steakhús) pedig még 3-5 napig elállnak a hűtőben. (Ráadásul, az ilyen módon felolvasztott húsokat nyugodtan le is fagyaszthatjuk újra a Good Houskeeping magazin szerint, de szerintünk – és a szakemberek szerint is – az a biztos, ha inkább feldolgozzuk az egész mennyiséget, és nem kísérletezgetünk. A vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet III. melléklet 6. pontja is azt mondja ki, hogy az egyszer már felengedett terméket tilos újrafagyasztani.)
De mi van akkor, ha sietve kell kiolvasztania a pörköltnek valót? Vagy ha a csirkemell mégsem olvadt ki teljesen ? Esetleg ha nagyon éhesek vagyunk? Akad néhány módszer, amellyel felgyorsíthatjuk a folyamatot, és bármilyen húsdarabot gyorsan és biztonságosan kiolvaszthatunk. Minden attól függ, hogy mennyi időnk van még a vacsoráig.

60 perc: hideg vízben

Ez a legjobb módja a hús gyors és megfelelő felolvasztásának mikrohullámú sütő nélkül. Tegyük a fagyasztott húsdarabot egy újrazárható műanyag zacskóba, és nyomjuk ki belőle a lehető legtöbb levegőt, töltsünk meg egy nagy tálat hideg vízzel, és merítsük a zacskót ebbe. A vizet 30 percenként cseréljük, hogy hideg maradjon. Kisebb húsdarabok, baromfi vagy tenger gyümölcsei (körülbelül egy kiló) egy óra vagy annál rövidebb idő alatt felolvadhatnak, nagyobb mennyiségnél (3-4 kiló) mindez 2-3 órát vehet igénybe, de például egész fagyasztott pulykák esetében fél kilónként körülbelül 30 perccel számoljunk. Az így felolvasztott húst ne fagyasszuk le újra, hacsak nem főzzük meg előbb.

Tipp: használjuk el nagy adag levesek vagy pörköltek készítéséhez!

10 perc: mikrós módszer 

Ez a módszer kisebb húsdarabok esetében működik a legjobban, amelyeket a felolvasztás után teljesen átsütünk majd. Ilyenek például csirkemell csíkok vagy a darált hús. Olvassuk el a mikrohullámú sütő használati útmutatóját, hogy megtudjuk, hogyan lehet a legjobban felolvasztani egy adott húsdarabot a mikrohullámú sütő beállításainak megfelelően. Ha a mikrohullámú sütőnek nincs kiolvasztás (defrost) beállítása, akkor állítsuk alacsonyabb teljesítményszintre a készüléket, és rövid ideig (kb 2-3 percig) működtessük, aztán forgassuk át, és ismételjük, amíg a hús kiolvad. Legyünk óvatosak: ha túl magas fokozaton, vagy túl sokáig csináljuk, akkor a felolvasztás helyett meg is főzhetjük a húst. A lényeg, hogy amint befejeztük ezt a műveletet, azonnal készítsük el az ételt.

5 perc: két edény között

Két fém lábasra lesz szükségünk ehhez a módszerhez, ami főleg vékony szeleteknél (2,5 centinél vékonyabb) működhet. Lényeges az edény anyaga, hiszen a fém nagyon jól vezeti a hőt. Az egyiket borítsuk fejre, és tegyük az aljára a húst, a másikba pedig tegyünk forró vizet, és rakjuk rá a húsra. Így a két lábas között 5-10 perc alatt kiolvad a hús, és használhatjuk is. Az alábbi videón látható pontosan, hogyan is működik ez a gyakorlatban:

0: felolvasztás nélkül

Ha igazán szorult helyzetben vagyunk, nem feltétlenül kell a fagyasztott húst főzés előtt felolvasztani, nyugodtan megfőzhetjük a frissen fagyasztott pulykahúsokat, a csirkehúsokat és a steakeket. Viszont azzal számoljunk, hogy így a hús sütése hosszabb időt vesz igénybe (körülbelül 50%-kal), és nem tudjuk megvalósítani az aranybarna színt, a tökéletesen pirított külső kérget. De ha nem ez a célunk, hanem csak enni szeretnénk valamit gyorsan, akkor egy jó lehetőség, amely mindig kéznél van. Csak kerüljük el a lassú tűzön való főzését: ha túl sok időt töltenek a felolvadással, nem lesz biztonságos az elfogyasztásuk.

Amit mindenképpen kerüljünk

Csábító módszernek tűnhet a húsok instant felolvasztása forró vízben, vagy hogy simán a konyhapulton hagyjuk őket kiolvadni, de ezt semmiképpen nem ajánljuk. Bár nem olyan régen napvilágot látott egy olyan kutatás, miszerint ez nem is olyan veszélyes (erről a New York Times számolt be), mi mégsem javasoljuk ezt.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának támogatásával végzett teszt arra jutott, hogy a vékonyabb szeletek, például egy 2,5 centi vastag steakhús, karaj vagy csirkemell így is minőségromlás nélkül olvasztható így ki, viszont az USDA (az ottani Nébih) szerint ez nem biztonságos, és semmilyen felolvasztott húsdarabot nem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Kiemelt kép: Getty Images