6 dolog, amit nem lenne szabad mosógépben mosnunk

Még ha a címke szerint mosható is lenne mosógépben, inkább ne kockáztassunk.

Nemrég azokat a könnyen koszolódó dolgokat gyűjtöttük össze, amelyeket – még ha elsőre nem is gondolnánk – nyugodt szívvel moshatunk mosógépben, most pedig azokat vesszük sorra, amelyek jobb, ha nem kerülnek a mosógép dobjába. Mert bár a mai modern készülékeken a legtöbb kosz és folt nem foghat ki, nem bírnak ki mindent, és miért is kockáztatnánk, hogy a mosógép és a benne mosott dolog is tönkremenjen?

Bármi, ami állatszőrös

A kutya- és cicagazdik életének velejárója, hogy folyamatosan küzdenek az elhullatott szőrszálakkal – amelyeknek egy jelentős része a ruhákon, plédeken, díszpárnahuzatokon landol. Bármilyen csábító is, a szőrszálakkal teli holmikat ne dobjuk rögtön a mosógépbe! Meglehet, hogy szőrmentesen vesszük ki őket a dobból, de a szőrszálak nem válnak köddé a mosási program alatt, sőt: a szőrcsomók nemcsak a mosógépben tehetnek károkat, de eltömíthetik a vízelvezető rendszert, a lefolyóba kerülve pedig dugulást is okozhatnak. Hogy ezt elkerüljük, egy szöszleszedő tisztítóhengerrel menjünk végig minden darabon, és csak utána tegyük őket mosógépbe.

Memóriahabos párna

A legtöbb párnát egész nyugodtan moshatjuk mosógépben, ám a memóriahabos verzió a ritka kivételek egyike. A memóriahab túlságosan kényes anyagból készül ahhoz, hogy kibírja a dobban való zötykölődést, még egy kímélő mosás is könnyen tönkreteheti. Az ilyen speciális párnának csak a huzata mosható, a memóriahabon legfeljebb a porszívó kárpittisztító fejével szabad óvatosan végigmennünk.

Fotó: Getty Images

Nyakkendő

Nyakkendő ugyan ritkán kerül a szennyestartóba, ám a mindennapos használat, netán egy kávé- vagy borfolt miatt néha igenis tisztításra szorul. Az elegáns kiegészítőt az anyaga miatt nem tanácsos mosógépbe tennünk: a legtöbb nyakkendő selyemből, gyapjúból vagy hasonlóan kényes szövetből készül, amely nem bírja a strapát a mosógépdobban. Ha a kézi helyett mégis a gyors gépi mosás mellett döntenénk, ne csodálkozzunk, ha a végeredmény egy összement, kiszakadt vagy deformálódott, nyakkendőre alig hasonlító tárgy lesz.  

Fürdőruha

Lehet, hogy a bevarrt címke szerint semmi akadálya annak, hogy a fürdőruhánkat – alacsony hőfokon – mosógépben mossuk tisztára, jobban járunk – és tovább hordhatjuk az adott darabot –, ha inkább kézzel mossuk ki. Félő ugyanis, hogy az anyag megnyúlik és deformálódik a mosógépben, ami rendszeres mosás esetén azt jelenti, hogy a fürdőruha teljesen elveszíti a rugalmasságát. Ráadásul, ha olyan finom anyagból készült, mint például a nejlon vagy a spandex, akkor a mosógép dobjában hánykolódva könnyen ki is szakíthatja egy másik ruhadarab gombja vagy cipzárja.

Nyitott cipzár

Apropó, cipzárok! Ha végighúzzuk az ujjunkat például egy farmernadrág cipzárján, érezhetjük, milyen könnyen felsértheti a bőrünket – és éppen így kárt tehet nemcsak a fürdőruhánkban, hanem bármilyen más holmiban, amivel együtt került mosásba, sőt akár a mosógép dobját is összekarcolhatja! A cipzáros ruhadarabokon érdemes hát összehúzni a cipzárat mosás előtt.

Díszes vagy csipkés holmik

A flitterek, a 3D virágapplikációk és a strasszkövek ugyan nagyon jól mutatnak a ruhákon, akár egyetlen mosás is tönkreteheti az ilyen módon díszített darabokat. Még akkor sincsenek biztonságban a felvarrások, ha ezeket a holmikat kifordítva tesszük a gépbe, a cérnaszálak ugyanis elengedhetnek a cetrifugázás alatt. A hímzett vagy csipkebetétes ruhákkal is hasonló a helyzet, a cérnaszálak elszakadhatnak, meglazulhatnak. A ragasztóval rögzített díszítőelemeket sem kíméli a mosógép: a magas hőmérséklet hatására a ragasztó megolvadhat, az apró darabok elcsúszhatnak, leeshetnek az anyagról. Minden ilyen ruhát tanácsos kézzel mosni vagy tisztítóba vinni.

Kiemelt kép: Getty Images