6 dolog, amiről nem tudtuk, hogy mosógépben is mosható

Pedig szerencsére igen!

Nem lehetünk elég hálásak Louis Goldenbergnek, a Ford Motors munkatársának, akinek a nevéhez fűződik az elektromos mosógépek feltalálása. Ez a háztartási nagygép rengeteg időt és energiát spórol meg nekünk, de vajon teljesen kihasználjuk a kapacitásait? Elvégre a ruhákon túl annyi minden mást is tisztára tud mosni… Soroljuk is, hogy miket!

Műanyag zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggöny napi szinten ki van téve olyan hatásoknak, amelyektől piszkossá válhat: a kemény víz foltot hagyhat rajta, a szappanlerakódások rászáradhatmosnak… A koszos zuhanyfüggöny ráadásul nemcsak csúnya, de a kórokozóknak is kedvez. A higiénia és a fürdőszoba esztétikája miatt érdemes hát rendszeresen kimosni – bizony, a legtöbb műanyag zuhanyfüggöny mosógépben mosható! Maximum 30-40 fokos programot válasszunk – így elkerülhetjük a deformálódást –, és nyugodtan dobjuk be mellé a törölközőket is.

Sportcipő

Az út porától és az izzadságtól koszossá vált futócipőnkbe is új életet lehelhetünk, ha mosógépben kimossuk. Az azonban nem mindegy, hogy tesszük ezt: először vegyük ki a talpbetétet és a cipőfűzőt, előbbire kézi mosás vár, utóbbi mehet a mosógép dobjába, de tanácsos mosózsákba tenni. A cipő mellé kerülhet még lábtörlő vagy kádkilépő, a lényeg, hogy hideg vizes mosást válasszunk. Ha lejárt a program, hagyjuk szabad levegőn megszáradni a sportcipőt, és csak azután fűzzük vissza a cipőfűzőt.

Jógamatrac

Fotó: Getty Images

A kellemetlen szagokat árasztó jógamatrac egészen biztosan nem segíti az ellazulást és az elménk kiürítését. Ha úgy érezzük, ráférne egy alapos tisztítás, tegyük be a mosógépbe a sportoláshoz használt törölközőkkel együtt. Kímélő programot indítsunk el, és a jógamatracot még a centrifugálás előtt vegyük ki a dobból. Ha megszáradt a szabad levegőn, akkor már le is teríthetjük a lefelé néző kutyához!  

Építőkocka

Bár a Legót, a Duplót, a Playmobilt és a hasonló építőjátékokat alapvetően beltéri használatra tervezték, nincs az a gyerek, aki ne csempészett volna ki legalább néhány elemet a homokozóba. Az apró építőkockákkal nem bánnak a kicsik kesztyűs kézzel, hol ételmaradék, hol sár, hol egyéb szennyeződés lelhető fel rajtuk, szóval egyértelmű, hogy időnként alapos tisztításra van szükségük. Szerencsére ezeket a műanyag játékokat is moshatjuk a mosógépben, csak annyit kell tennünk, hogy mosózsákba vagy egy párnahuzatba tesszük őket, és így indítjuk el a hideg vizes programot.

A szárító funkciót még véletlenül se kapcsoljuk be, különben szétolvadnak a kockák!

Borítsuk ki őket egy tiszta törölközőre, és hagyjuk, hogy maguktól megszáradjanak.

Kutyapóráz és nyakörv

Fotó: Getty Images

A gyerekek játékainál talán csak a kutyák holmijai tudnak több koszt összegyűjteni. Ahogy arról nemrég írtunk, négylábú kedvenceink plüssjátékai nagyon vonzóak lehetnek a kórokozók számára, ezért érdemes gyakran kimosni őket. És ha már éppen kutyajátékos mosást indítunk, dobjuk be a plüssök mellé a pórázt és a nyakörvet is. (Persze csak akkor, ha nem bőrből készültek és nem szegecsesek, ezeket nem szabad mosógépben mosni.) Mivel a nyakörv folyamatosan érintkezik a kutyusunk bőrével, tanácsos szenzitív öblítőt használni, ez garantáltan nem vált ki bőrirritációt.

Baseballsapka

Akármennyire is vigyázunk rájuk, a baseballsapkákon is meglátszik egy idő után, hogy sokat hordtuk őket. A hajunkra használt ápolók, a homlokunkra felvitt sminktermékek egy része végül a fejfedőn köt ki, nem is beszélve az izzadtságról vagy a porról. A jó minőségű baseballsapkákon erős a varrás és a műanyag ellenző, szóval nyugodtan betehetjük őket a mosógépbe. Hasonló színű holmikkal mossuk, és kizárólag kímélő programon. Miután lejárt a mosás, a belsejüket tömjük ki papírral, és hagyjuk a szabad levegőn megszáradni – így szépen megtartják majd a formájukat.

Kiemelt kép: Getty Images