Minden nap használjuk őket, de – jó eséllyel – a tisztításukra nem fordítunk kellő gondot.

A mindennapos takarítási feladatok is épp elég időt vesznek el az életünkből, a végtelennek tűnő tavaszi nagytakarításról nem is beszélve. Olyan, mintha állandóan csak porszívóznánk, port törölnénk, felmosnánk, rendet raknánk és mosnánk, nem? Pedig meglehet, hogy az otthonunkban van néhány olyan használati tárgy, amelyet még soha – vagy túl rég – mostunk ki.

Ágytakarók és díszpárnahuzatok

Csak dekorációk – gondoljuk, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kellene őket időről időre kitisztítanunk. Elvégre a frissen húzott ágyat kár lenne elrontani egy nem megfelelő tisztaságú ágytakaróval, ahogy porlepte párnákra se szívesen hajtanánk a fejünket. A legtöbb ágytakaró és díszpárnahuzat mosógépben mosható, de azért ellenőrizzük a címkéjüket, hátha csak a patyolatban tudják kitisztítani.

Plüssjátékok

Akár a gyerekek, akár a négylábúak játékairól van szó, kétségtelen, hogy gyakori tisztítást igényelnek.

A koszos manccsal összefogdosott, megrágott, esetleg összenyálazott plüssök kiváló táptalajai a baktériumoknak, amelyek aztán megfertőzhetik a gyerekeket és a házi kedvenceket is.

Szerencsére a legtöbb pihe-puha játék mosógépben mosható, de azért érdemes alacsony hőfokot és gyengéd mosást választani, a forró víz ugyanis színvesztést okozhat.

Fotó: Getty Images

Lábtörlő

A funkciója szerint megakadályozza, hogy koszos cipővel lépjünk a házba, ám ha nem fordítunk a tisztítására kellő gondot, akkor lehet, hogy csak még piszkosabbá tesszük vele a lábbelink talpát. Érdemes rendszeresen kirázni, kiporszívózni, és ha az anyagösszetétel engedi, akkor mosógépben kimosni. Ügyeljünk rá, hogy mosás után csak akkor kerüljön vissza a helyére, ha teljesen megszáradt.

Vasalódeszka-huzat

Ugye milyen jó érzés egy tiszta, frissen vasalt, ropogós inget felvenni a reggeli zuhany után? Hogy ez az érzés valóban olyan jóleső legyen, fontos, hogy az inget – és minden más ruhadarabunkat – tiszta vasalódeszkán vasaljuk gyűrődésmentesre. A vasalódeszka-huzatot éppen ezért alkalmanként nem árt bedobni a mosógépbe, hogy megszabadítsuk mindenféle szennyeződéstől, amelyek többek között a rajta vasalt ruhákból kerülnek rá. Válasszunk kímélő programot, és még véletlenül se tegyük szárítógépbe – a szárítás tönkreteheti a huzatot.

Ágymatrac

Az ágynemű cserélése benne van a takarítási rutinunkban, a matractisztítás azonban nem biztos. Pedig a matrac is ugyanúgy szennyeződhez éjszakáról éjszakára izzadtsággal vagy testpárával. Ha levehető a matracunk huzata, könnyű dolgunk van: a matracvédő nem igényel speciális eljárást, 40-60 fokon mosható. Ha nem, akkor kárpittisztító szert kell bevetnünk, majd a szagsemlegesítéshez használhatunk ecetes langyos vízbe áztatott törlőkendőt. Dörzsöljük át ezzel a matrac felületét, hagyjuk hatni fél órát, majd tiszta vizes kendővel menjünk át rajta még egyszer.

Fotó: Getty Images

Ágynemű

Az ágyneműhuzatot ki thetente, ki két- avgy háromhetente, néhányan ritkábban, de viszonylag gyakran mossák. (A britek harmada – egy felmérés szerint – évente csak egyszer.) Pedig háromhavonta ki kellene mosni nemcsak a párnákat, de a takarókat (paplan, ki hogy hívja) is, hiszen hiába van rajtuk huzat, így is rengeteg por, lehámlott bőr és egyéb szennyeződés kerül rájuk. Rendben, nem kertelünk:

egy soha ki nem mosott párna súlyának állítólag tizedét emberi bőrpikkelyek, penész, poratkák (beleértve az elhalt poratkákat is) és azok ürülékei alkotják.

 Nemcsak a szennyeződések miatt, de amiatt is érdemes rendszeresen mosni őket, mert a tömítőanyag, mint a pehely és a toll idővel összetapad, amiatt pedig a paplan vékonyabbnak tűnhet, csökken a töltőereje. Természetes töltetű párnáknál/takaróknál érdemes enzimmentes mosószert használni, ha sokáig szeretnénk használni ágyneműnket, ugyanis az általános mosóporok enzimet tartalmaznak, ami viszont roncsolja a tollak és pelyhek természetes teltségét. Ezeket gyapjú mosására alkalmas mosószerekkel mossuk inkább. Ha poliészter töltetes paplanjaink vannak, azokhoz tökéletesen megfelel az általános mosószer is.

Függönyök és sötétítők

Persze egyesek számára ez is egyértelmű, de rengetegen vannak, akik az idejét nem tudják annak, mikor mostak utoljára függönyt (ha megtették egyáltalán.) A népi bölcsesség pedig úgy tartja, hogy hathavonta ezeket is érdemes mosni, hiszen rengeteg port képesek „tárolni”. A sötétítőket természetesen külön kell kezelni a függönyöktől, de mindegyik esetén előbb rázzuk ki őket a szabadban (nem vicceltünk, amikor azt írtuk, hogy rengeteg port képesek összegyűjteni). Ha függönyeink sárgulnak vagy szürkülnek, érdemes szódabikarbónás vízbe (literenként 50 gramm) áztatni őket akár több napra is, mielőtt kímélő programon átmossuk őket a mosógépben. A hipót ilyen esetben kerüljük, mert csak még sárgábbá válhat tőle az anyag. Függönyök esetén az a jó hír, hogy még nedvesen felakaszthatjuk őket, így szép simára lógják ki magukat.

Kiemelt kép: Getty Images