Mutatósak, könnyen kezelhetőek és kiszűrik a káros anyagokat.

Érdemes minél több időt a szabadban tölteni, de saját otthonunkba is beköltöztethetjük a természetet, hogy még egészségesebb, tisztább levegőt lélegezzünk be. Nem is hinnéd, mennyi káros, vegyi anyag kerülhet be a lakásba, főleg ha zsúfolt városban, forgalmas autóút mellett élsz.

De nem is kell hozzá feltétlenül kipufogógáz, hiszen számos, minden nap használatos termék tartalmaz káros vegyi anyagokat.

Itt jönnek képbe a szobanövények. A NASA Clean Air Study felmérése szerint néhány növény képes levegőben megtalálható káros anyagok, akár 87 %-át is kiszűrni. Ismerd meg a hét legjobb légtisztító növényt, amelyet te is beszerezhetsz.

Borostyán

Ez a fás szárú, örökzöld kúszónövény nem igényel különösebb gondozást, mégis rendkívül látványos. Nem csak jól mutat felfuttatva, de mivel képes kiszűrni a penészspórákat a levegőből, a penészedést is csökkenti az otthonodban. Sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a tisztítószerekben és bútorokban található formaldehid ellen is nagyon hatásos. Ezt a sokoldalú növényt a népi gyógyászat már régóta használja, leginkább köhögést, légúti hurutot és krónikus bronchitiszt kezelnek vele, de számos más betegségre is bevethető.

Fotó: Getty Images

Szobafikusz

Azon túl, hogy nagyon jól mutat a lakás különböző helyiségeiben, eltávolíthatja a levegőben lévő méreganyagokat, illetve a paraziták ellen is hatékony. A szobafikusz szintén harcba száll a formaldehiddel is. Ha hagyjuk beporosodni a leveleit, akkor viszont nem tudja kifejteni ezeket a kedvező hatásait. Az optimális légtisztítás érdekében gyakran töröld át a leveleket nedves papírtörlővel, és havonta egyszer az egész növényt zuhanyozd le.

Fotó: Getty Images

Szobapáfrány

Tudtad, hogy a páfrány kiválóan alkalmas a levegőben lévő szennyező anyagok – formaldehid, xilol, toluol – eltávolítására, amelyek súlyos esetben fejfájást és légzési nehézségeket is okozhatnak? Mivel a páfrány kedveli a magas páratartalmat és nincs nagy fényigénye sem, a fürdőszobában is elhelyezheted, ahol a legtöbb szobanövény sajnos nem marad meg. Pedig milyen jól mutat egy kis zöld a fürdőben!

Fotó: Getty Images

Aranypálma

A NASA 1989-es tanulmánya szerint az aranypálma az egyik legerősebb beltéri légtisztító növény, ugyanis nagy mértékben képes eltávolítani a formaldehidet a levegőből. Mellette szól még, hogy párásan tartja a levegőt, pihentetőbb alvást biztosítva a téli hónapokban. Az aranypálma a közepesen erős napfényt kedveli, gyakran kell öntözni és figyeljünk arra, hogy igen hamar kinövi a cserepet és átültetést igényel.

Fotó: Getty Images

Vitorlavirág

Nem csak impozáns növény, de a „levegő szűrésére szolgáló erőműnek” is nevezik. A NASA tanulmányai azt mutatják, hogy vitorlavirág képes kiszűrni a beltéri levegőből a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént (TCE), a xilolt, a toluolt és az ammóniát. Ezek a méreganyagok fejfájást, légzési problémákat okozhatnak, illetve a rák kockázatát is növelhetik. A fehér virágú szépség a penészedést is csökkenti, aminek elterjedése súlyosbíthatja az allergia és az asztma tüneteit. A vitorlavirág a fürdőszobában is remekül érzi magát.

Fotó: Getty Images

Zöldike

Kifejezetten hálás, könnyen tartható szobanövény, még a teljesen kezdő növénytartók sem tudnak kárt tenni benne. Amellett, hogy alkalmazkodóképessége egészen különleges, levelei képesek megkötni a szennyező anyagokat. Belsőleg hasmenést, hányást okozhat, így olyan helyre tedd, ahol sem a kutya, sem a gyerek nem éri el.

 Fotó: Getty Images

Anyósnyelv

Ez a népszerű szobanövény a szennyező anyagok széles skáláját – köztük benzolt, formaldehidet, triklór-etilént (TCE), xilolt és toluolt – távolíthatják el a levegőből. Nem igényel speciális gondozást, gyorsan növekszik, kimondottan szívós növény. Külsőleg leveleit gyógyászati célra – fájdalom és irritáció kezelésére ­– is használják, ám belsőleg irritációt okozhat.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images