Bár sokan szeretnénk eljutni a trópusokra, de azért nem jó, ha az otthonunk nedvességtartalma vetekszik a dzsungelekével.

Az elmúlt hetek hőmérséklet-ingadozásai és a csapadékozások miatt sokan tapasztalhatták azt, hogy megnövekedett az otthonuk páratartalma. A felesleges nedvesség aggasztó lehet, de nem kell kétségbe esnünk, mert vannak olyan házi praktikák, amelyekkel sikeresen vehetjük fel a harcot a párával szemben.

Emiatt lesz esőerdő a lakásból

Az időjáráson kívül számos más tényező is növelheti a levegő nedvességtartalmát. A napi tevékenységek, például a főzés és a zuhanyzás az egyik kiváltó ok, mivel mindkettő vízzel, azaz gőzzel jár. Ráadásul, ha egy helyiségben rossz a légkeringés, az megakadályozza, hogy a nedvesség távozzon onnan. Amire sokan nem is gondolnak, hogy például a sok szobanövény vagy akár egy akvárium is hozzájárulhat a túlzott páratartalomhoz az otthonukban.

Az ideális beltéri páratartalom mágikus tartománya 30-50%, ha ennél magasabb, az már kellemetlen érzést okoz, ráadásul veszélyeket is rejt magában. A túlzott nedvesség penészedést okoz, (ami különösen az asztmásoknak okozhat problémát, de mindannyiunk számára egészségtelen a penészgombák spóráinak belégzése), és páralecsapódást okozhat a falakon, ami szerkezeti károkhoz és a fa korhadásához vezet. Ezen kívül légzési problémákhoz, allergiás tünetekhez és alvászavarokhoz is vezethet.

A páratartalom mértékét – ha a fokozott verejtékezés nem lenne elég – higrométerrel is megállapíthatjuk. Ez egy olyan olcsó, gyakorlatilag bármelyik barkácsboltban beszerezhető szerkezet, ami méri a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát is, így pontosan nyomon tudjuk követni, ha közbe kell avatkoznunk a megfelelő értékek érdekében.

rossz-szag-otthon

Fotó: Getty Images

Így lehet szárazabb

Használjuk a légkondicionálót!

A légkondicionáló természetesen segít csökkenteni a beltéri páratartalmat – eredetileg nem is a hűtés, hanem a pont a páramentesítés volt a funkciójuk. Nem meglepő hát, hogy mindegyik klímaberendezés rendelkezik párátlanító funkcióval (tehát nem, nem kell hűtenünk télen, illetve ha fűtünk vele, már az is párátlanít.) Hasonló működési elven az is jó megoldás tud lenni, ha szellőztetünk: a kinti hideg levegőnek ugyanis alacsonyabb a páratartalma, így segít a lakásét is csökkenteni.

Kapcsoljuk be a páraelszívót!

Főzés vagy fürdés közben ne felejtkezzünk el a szellőzőventillátorok, szagelszívók használatáról, hiszen ezek nagyon sokat segítenek. Hagyjuk kicsit tovább bekapcsolva, miután végeztünk, hogy minél hatékonyabbak legyenek.

Fürödjünk hűvösebb vízben

Forró zuhanyzás = párás levegő. A forró zuhanyok, bár kétség kívül kellemesek a hidegebb hónapokban, de egy túlzottan párás lakás esetében az otthoni komfort ellenségei. Azért nem kell megijedni, nem kell áttérnünk a jeges fürdőkre: elég csak néhány fokkal csökkenteni a fürdővíz hőmérsékletét, és máris kevesebb gőz kerül a levegőbe.

Javítsuk meg a szivárgó csöveket!

Az utolsó dolog, amit tenni akarunk a beltéri páratartalom csökkentésének érdekében, az a plusz nedvesség hozzáadása. A szivárgó csövek és csapok viszont éppen ezt teszik. Mindenképpen javítsuk meg a szivárgásokat, és szigeteljük le a szabadon lévő csöveket – ezek megakadályozzák a nedvesség lecsapódását a külsejükön. A szivárgás jelei közé tartozik a foltos gipszkarton, a nedves foltok és a szabálytalanul változó vízszámlák.

Tartsuk tisztán az ereszcsatornákat!

Az ereszcsatornák gyakran okozói a beltéri vízszivárgásoknak, ezért fontos, hogy rendszeresen megtisztítsuk, és hogy a lefolyócsatorna a háztól távolabbra legyen irányítva, és legalább másfél méterre nyúljon ki.

Figyeljünk a ruhateregetésre!

A legtöbbünknek vannak olyan ruhái, amelyeket nem tudunk betenni a szárítógépbe (vagy éppen nincs szárítógépünk), ezért beltéren, állványokon teregetjük ki. Ez azonban csak fokozza a nedvességet, ezért ha tehetjük, télen is inkább a szabadban szárítsuk meg a holmikat. Ha mindenképpen csak beltéren tudjuk megoldani, akkor érdemes beruházni egy párátlanító készülékre (vagy akár mi is elkészíthetjük a lenti instrukciók alapján).

Használjunk faszénbrikettet!

A faszénbrikett  nemcsak grillezésre való, hanem valójában elég jó párátlanító eszköz is. Mindössze annyit kell tennünk, hogy fogunk néhány brikettet, és egy edénybe helyezzük őket (egy kosár vagy láda is megfelel). A faszén ugyanis remek nedvszívó, és csak 2-3 havonta kell cserélni.

Páramentesítő házilag

Ha a fenti trükkök nem bizonyulnának elégnek, akkor akár magunk is készíthetünk páramentesítő eszközt, a boltiak árának töredékéért. A kalcium-klorid (CaCl2) a kalciumnak a klórral alkotott ionos vegyület, és az alkalmazása nagyon sokrétű, például az utak csúszásmentesítéséhez is használják. Higroszkopikus tulajdonsága miatt (azaz nagy intenzitással köti meg a vizet) nagyszerű a páramentesítésre is is. Bármelyik gazdaboltban olcsón beszerezhető ez az anyag, és nagyon sokáig elég. Mivel a kalcium klorid jól párolog, egy egyszerű tálba vagy edénybe töltve is optimális hatást érhetünk el vele, ha minden helyiségben elhelyezünk belőle.

Még jobb, ha fogunk egy átlagos 2 literes műanyag palackot, kettévágjuk, a kupakot lecsavarjuk, és a palack szájára nylon harisnyát kötünk (ez szűrőként funkcionál majd). A palack harisnyás felét belefordítjuk az alsó részébe, majd beletesszük a kalcium-kloridot – a szűrő megakadályozza, hogy áthulljon rajta a kalcium-klorid pehely, ellenben a nedvességtől feloldott anyag képes átfolyni rajta és összegyűlni a palack aljában. Ez hatékonyan szívja magába otthonunk felesleges páráját, amit a palack alsó részében összegyűlő víz mennyiségén tudunk folyamatosan ellenőrizni. 

Ezen a videón vattával és illóolajjal megspékelve készül a DIY párátlanító:

Kiemelt kép: Getty Images