Természetes tippek az asztma tüneteinek enyhítésére

Az asztma több száz millió embert érint világszerte, és ha lehet hinni a statisztikai adatoknak, ez a szám egyre csak nő. A szomorú azonban az, hogy a betegség nem is gyógyítható, csak szinten tartható, tippjeink is ezt hivatottak elősegíteni.

pitypang

Tiltólistára téve

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, és ebben az életmódnak nagy szerepe van. Érdemes kerülni azokat az alapanyagokat, amelyek a leggyakrabban okoznak ételallergiát, azaz a tejet, tojást, a mogyoróféléket és tengeri herkentyűket, de a túlzott sófogyasztás sem használ a betegségnek, tehát a fűszerezéssel is bánjatok csínján. Ami a dohányzást illeti, ez szintén tiltólistás tevékenység, mert komolyan károsítja a hörgőket.

Illatos segítség

Az aromaterápiával hatékonyan csökkenthetők az asztma tünetei. A citrom, a ciprus, az eukaliptusz, a fenyő, a levendula, a mirha, a rozmaring, a rózsa, a teafa és a zsálya oldják a görcsös légzést, sőt, ezek közül több gyulladáscsökkentő hatással is bír. Akár fürdővízbe keverve, akár a mellkasi részre masszírozva gyors segítséget nyújthatnak, de ha ezekre éppen nincs lehetőség, akkor az illóolajok keverékét egy üvegcsébe is bele lehet tölteni, így akárhová magatokkal vihetitek a gyógyító esszenciát.

Egy kis népi csodaszer

Bizonyos gyógynövények is segíthetnek a hörgők gyulladásának gyógyításában. A százszorszépvirág, a kankalin gyökere és virága, valamint az édesgyökér úgynevezett szaponinokat tartalmazó növények, melyek megakadályozzák a hörghurut kialakulását. De a cickafarkfű, a kakukkfű, az édeskömény vagy éppen a borsmenta is segíthetnek a fulladásos rohamok megelőzésében, a bennük található aromák ugyanis felszakítják a hörgőkre tapadt váladékot.

Vitaminban az egészség

A vitaminokkal és a táplálékkiegészítőkkel is visszaszorítható az asztmás rohamok száma. A B6-viamin például különösen hatásos ellene, de a mindennapos C-vitamin adagolása is hatékony, ha megelőzésről van szó. Ezen kívül a magnéziumot is érdemes szinten tartani a szervezetben, mert ezáltal sokkal kisebb a valószínűsége a tünetek megjelenésének. Persze mindent csak módjával, az előírtaknak megfelelően szedjetek, mert az sem jó, ha túladagoljátok őket.

A Nők Lapja 2016/18. számában bővebben is olvashattok az asztmáról. A magazin az előfizetőkhöz május 3-án, az újságárusokhoz május 4-én érkezik.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock