Michael Caine

A fiatalabb feleség a hosszú élet titka, legalábbis a 90 éves színészlegenda szerint

Ki így, ki úgy törekszik arra, hogy a lehető legtovább maradjon egészséges.

Van, aki a megfelelő táplálkozás fontosságát hangsúlyozza, más arra buzdít, sportoljunk eleget, pihenjünk napi 8-9 órát, és ne feledkezzünk meg a szűrővizsgálatokról sem. Olyan is akad ugyanakkor, aki nem a lemondás, megszorítás, vagy szoros odafigyelés, hanem az öröm felől közelít. A legendás színész, az idén tavasszal kilencvenedik életévét betöltő Michael Caine nemrég arról vallott, frissességét annak köszönheti, hogy fiatalabb felesége mellett nincs ideje megöregedni.

Fiatal feleség, meglett kapcsolat

Caine receptje egyébként tényleg egyedi, mert a színész esetében nem arról van szó, hogy idős korára választott volna magának évtizedekkel fiatalabb feleséget (ahogy erre egyébként a sztárvilágban nagyon sok példa van), hanem arról, hogy ma már ötven éve van együtt nála 14 évvel fiatalabb, hetvenes éveit taposó feleségével, a korábbi modell Shakira Caine-nel. 

Michael Caine hihetetlenül gazdag pályát tudhat maga mögött, és bár nemrégiben bejelentette, végleg visszavonul a filmezéstől és a színpadtól, magánéletben 90 éves korában sem mutatja jelét annak, hogy egyhamar lassítana. Sőt, az ikonikus színész azt mondja, hogy

szeretne minél tovább élni, hogy láthassa, hogy él lánya, Natasha és fia, Dominique, és mire viszi három unokája, akiknek szintén hálás azért, hogy fiatalon tartják őt.

„Az ember azért vágyik az örök életre, hogy láthassa, hogy a szerettei mit kezdenek az életükkel” – mondta a Mail on Sunday You című magazinnak, majd elárulta a hosszú sikeres élet titkos receptjét is. Amikor a magazin újságírója hosszú élete és máig megőrzött szellemi frissessége okát firtatta, azt felelete:

Michael Caine és Shakira Baksh Elizabeth Taylor 40. születésnapi buliján Budapesten, 1972 februárjában. (Fotó: Reginald Gray/WWD/Penske Media via Getty Images)

„Fiatalabb feleség, semmi nassolás, ja, és hordjunk mindig edzőcipőt – magyarázta, majd hozzátette: azért arra is vigyázni kell, hogy ne essünk el”.

Sir Michael valóban e különleges recept szerint él: ügyel a helyes táplálkozásra, igyekszik minden tekintetben vigyázni magára, 1973-ban pedig feleségül vette a nála fiatalabb Shakira Baksh-t. Megismerkedésük sztorija kifejezetten romantikus, Caine ugyanis egy tévéreklámban látta meg a gyönyörű nőt, majd minden követ megmozgatott, hogy megkeresse és randevúra hívhassa. A pár között 14 év korkülönbség van, megismerkedésükkor 40 illetve 26 évesek voltak. Közös gyermekük is született, és bár ma már kapcsolatuk aranyévfordulóját ünnepelhetik, pont olyan boldogok, mint egykor.

A színész szerint hanyatlik a filmipar

A 90 éves legenda pályafutása során mintegy 160 filmben szerepelt, és legutóbbi nyilatkozatában nem csak házasságáról nyilatkozott, de a filmvilág jelenlegi viszonyai kapcsán is kifejtette meglehetősen sarkos álláspontját.
A sztár az „unalmas” politikai korrektséget okolja az iparág hanyatlásáért, és nehezményezte azt is, hogy e hozzáállás miatt nem mondhatja el a véleményét, és „nem szólíthat senkit drágámnak”. Amikor a riporter behozta a beszélgetésbe az intimitás-koordinátorok ügyét (korábban mi is írtunk róla, hogy elsősorban a #metoo óta külön szakembereket alkalmaznak arra, hogy a filmes szexjeleneteket mindenki számára komfortossá tegyék) úgy nyilatkozott: „Hála Istennek, hogy 90 éves vagyok, így már nem érint a dolog. Nem tudom, hogy alkalmazkodnék ehhez. Az én időmben csak megcsináltad a szexjelenetet, és már ment is tovább a forgatás, anélkül, hogy bárki közbeavatkozott volna. Ez az egész megváltozott” –  mondta a színész, aki egyébként hosszú pályafutása során explixit szexjelenetben nem szerepelt, így sokan megkérdőjelezik véleményének relevanciáját. 

Sir Michael Caine és Shakira Caine egy 2019-es rendezvényen (Fotó: Keith Mayhew/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A sorkatonsai szolgálatról is megvan a véleménye

Beszélt viszont olyasmiről is, amiben személyesen érintett.  Elmondta például, hogy szerinte vissza kellene állítani a kötelező sorkatonai szolgálatot a fiatalok számára. Caine maga is teljesített ilyet, a második világháborút követően a nyugat-németországi Iserlohnban szolgált, majd Koreában is bevetésen vett részt. „Szerintem minden fiatalembert erre kellene kötelezni – mondta, majd hozzátette, hogy ez igazán férfivá teszi az embert.”

Legutóbbi filmjében, A nagy szökevényben Sir Michael Caine egy második világháborús veteránt alakít, aki megszökik otthonából, hogy részt vegyen a normandiai partraszállás 70. évfordulóján tartott megemlékezésen. Caine törékeny életkorára emlékeztet, hogy a színész filmbéli partnere Glenda Jackson júniusban, 89 éves korában elhunyt, mindössze 10 nappal azután, hogy a színészek megnézhették a film első előzeteseit. A dolog mindenkit váratlanul ért, mert a színésznő korábban egészségesnek tűnt, sőt Caine szerint elképesztő odaadással tette a dolgát a forgatáson. Caine legutóbbi interjújában arról is beszélt, hogy őt viszont igencsak kimerítette a forgatás. „Nincs mit tenni, kilencven éves vagyok, a járás is nehezmre esik”– mondta. Szerencsére van mivel elfoglalnia magát akkor is, ha játszani már nem fog: friss thrillere, a saját regényéből készült Deadly Game (magyarul: Halálos játék) idén novemberben jelenik meg. 

Michael Caine számára göröngyös út vezetett London szegények lakta Elephant & Castle negyedéből Hollywoodba. Az An Elephant to Hollywood (magyar címe: Egy angol úr Hollywoodban) című önéletrajzi könyvének dedikálásán 2010-ben (Fotó: Andy Kropa/Getty Images)

Színészek, akik regényt írtak

Michael Caine ezzel azon színészek táborához csatlakozott, akik az irodalom terén is kipróbálták magukat (a 90 éves színész több könyvet is jegyez, de az említett Deadly Game az első regénye). A legtöbb celebritás szakács- vagy gyerekkönyvet ad ki, pedig olyan is akad közöttük, aki regényírásra adta a fejét. Ilyen például Tom Hanks, Naomi Campbell, Hilary Duff, Steve Martin, vagy 50 Cent és Hugh Laurie. Vagy éppen Ethan hawke és David Duchovny, akiknek irodalmi szárnypróbálgatásai nemcsak a rajongók, de bizony a kritikusok tetszését is elnyerték.

A könyvírásra vállalkozó színészekről és hírességekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kiemelt kép: Michael Caine és felesége, Shakira Caine az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. augusztus 20-án (Fotó: Gabriel Kuchta/Getty Images)