Hogy mi a közös Carrie Fisherben, David Duchovnyban, Ethan Hawke-ban, Tyra Banksben és a Kardashian testvérekben? Ugyan ki kisebb, ki nagyobb kritikai sikerrel, de bizony mindannyian regényt írtak.

Sok olyan példát ismerünk, hogy egy színész zenei karrierbe kezdett – vagy éppen fordítva. Ott van például Will Smith, Lady Gaga vagy Scarlett Johansson – utóbbi 2008-ban és 2009-ben is kiadott egy lemezt. Arról, hogy egy híresség regényt ír, kevesebbet hallunk. A legtöbben szakács- vagy gyerekkönyvet adnak ki, pedig bizony olyan is akad közöttük, aki regényírásra adta a fejét. Ilyen például Tom Hanks, Naomi Campbell, Hilary Duff, Steve Martin, vagy 50 Cent és Hugh Laurie, illetve az alább kicsit közelebbről is megvizsgált hírességek.

Ezek a regények legtöbbször ki sem jutnak az Egyesült Államokból, és a kritkák sem írnak róluk kedvezően. Sok híresség például ghostwritert alkalmaz (magyarul szellemíró: ők általában olyan, szövegekkel dolgozó emberek, például újságírók, szövegírók, akik a nevüket nem adják a történethez, hiszen az az őket alkalmazók neve alatt jelenik meg, csak a tiszteletdíjat veszik fel az elkészült műért). Persze vannak kivételek is, akiknek könyveit a szigorú kritikusok is sokat méltatták.

Ethan Hawke

Az egyik legsikeresebb színész-író talán Ethan Hawke, aki négy regényt és egy képregény könyvet is kiadott színész karrierje mellett – a legújabb magyarul is megjelent néhány héttel ezelőtt! Az első regényét, a The Hottest State-et 1996-ban, 26 éves korában írta, és elég jól fogadták az amerikai kritikusok. A második, az Ash Wednesday 2002-ben jelent meg, ebben az ego és a modern amerikai férfi kényes kérdésével foglalkozott. 13 év kihagyás után 2015-ben jött a Rules for a Knight című levélregény. A történet a 15. században játszódik, és a regény főhőse, Sir Thomas Lemuel Hawke négy gyermekének írt levél formájában meséli el lovagi életének epizódjait, és számos témában, például a szerelem és a lovagiasság témakörében ad tanácsokat az olvasónak.

Ethan Hawke a Rules For a Knight dedikálásán 2015-ben Kanadában (Fotó: George Pimentel/WireImage)

Aztán 2016-ban jelentkezett a komoly képregénnyel: az Indeh: A Story of the Apache Wars, a kulturális különbségek, a háború borzalmai, a béke keresése és végül a megtorlás nyers témáit vette górcső alá. Az apacsok kitörölhetetlen nyomot hagytak az amerikai nyugatról alkotott elképzeléseinkben, ez a könyv megmutatja, hogy miért.  És végül 2021-ben végre magyarul is olvashatjuk tőle a legújabbat: a 2021-es A sötétség ragyogó sugarát az Athenaeum kiadó jelentette meg november 3-án. A könyv a színház világához írt szenvedélyes szerelmes levél, amely a szégyenről, a szépségről, a hitről és a művészet morális hatalmáról szól. Főszereplője William Harding színész, akinek házassága összeomlóban, de ő még reménykedik a békülésben. Ügyetlenül és időnként komikusan próbálja helyreállítani romokban heverő életét – elsősorban whiskyvel és szexszel. Ám egy szerepálom valódi esélyt kínál fel a számára: ifjabb Henry Percy komoly kihívást jelentő karakterét játszhatja el a IV. Henrikben. 

David Duchovny

A színészről talán kevesen tudják, hogy nemcsak, hogy a kritikusok által méltatott regényeket ír, de majdnem akadémiai pályára lépett. A híres Princeton egyetemen tanult irodalmat, majd a Yale-en végezte el szintén az irodalom mesterszakot. Aki nézte A tanszékvezető (The Chair) című, nemrég megjelent sorozatot a Netflixen, az talán nem értette, hogy hogy lehet, hogy Duchovny ugyan magát, a híres színészt alakítja benne, azonban egyetemi tanárnak akarják benne felkérni, és korszakalkotó disszertációjáról beszél, illetve arról, hogy be kell fejeznie a PhD-képzést. Mindez egészen közel állt a valósághoz (persze Duchovny közben saját karikatúráját is játssza), mert a színész tényleg elkezdte a PhD-képzést, de a filmes karrierje miatt végül félbehagyta. Duchovny ígéretes íróként és költőként indult, már az egyetemen díjat nyert verseivel, így tulajdonképpen várható volt, hogy egyszercsak kezd valamit ezzel a tehetségével.

David Duchovny és a Holy Cow eredetije, illetve spanyol fordítása. (Fotó: Europa Press/Europa Press/Getty Images)

Erre 2015-ig kellett várni (ebben az évben jelent meg első zenei albuma is Hell or Highwater címmel). Első regénye Holy Cow – a Moden-Day Fairy Tale (szent tehén: egy modern tündérmese) egy könnyed, féktelen felnövéstörténet volt, amely egy Elsie Bovary nevű tehénről szólt, aki elkóborol a tanyájáról. Ezután a Bucky F*cking Dent következett 2016-ban, ami egy apa-fiú sztori volt – ez már nagyon jó kritikákat kapott. A 2018-as Miss Subways egy romantikus történet, amelyet Duchovny ír folklór iránti rajongása ihletett, a legújabb regénye pedig 2021 januárjában jelent meg: a Truly Like Lightning (kb. Úgy, mint a villám) az egykori hollywoodi kaszkadőr, a mormon hitre tért Bronson Power terjedelmes története, aki három feleségével és 10 gyermekével együtt elhagyja a közösségét, hogy Joshua Tree-ben egy tanyára költözzön. Méltatói szerint a könyv egy szívszorító meditáció a vallásról, a szexről, a kapzsiságról, az emberi természetről, és egy ősi sivatag eltűnő környezetéről.

A kritikusok egyértelműen fogalmaztak: nemcsak a regény témaválasztását érezték nagyon aktuálisnak, de egyértelművé tették, hogy David Duchovny tényleg jó íróvá érett.

A regény története itt nem áll meg: tavasszal írta meg a Deadline, hogy a filmből sorozatot forgatnak, a szerzője pedig nemcsak a frogatókönyvet írja majd, de a főszerepet is alakítja, sőt Duchovny lesz az egyik producer is.

Tyra Banks

A modellből lett médiamogul 2011-ben adta ki regényét, a Modellandet. Ez egy ifjúsági regény, amely Tookie De La Crème történetét meséli el, egy fiatal lányét, akit meghívtak a Modelland nevű híres, modelleknek fenntartott bentlakásos iskolába, aminek célja, hogy lakói a leghíresebb modellekké váljanak. A karakterben természetesen sokan magát az írót vélték felfedezni. A történetet Banks csaknem öt éven át írta, és egy szellemíró, Michael Salort volt ebben segítségére.

Tyra Banks 2011-ben a frissen megjelent Modelland dedikálásán.(Fotó: David Livingston/Getty Images)

A könyv ugyan felkerült a New York Times bestseller listájára, a kritikák nem voltak elájulva a végeredménytől, a Publishers Weekly úgy vélte, hogy a könyv túl hosszú, túl giccses és torz, „a szürrealizmus és a furcsaságok szüntelen keveréke”, de elismerték, hogy igazi guilty plesarure, vagyis élvezetes, de nem olyasvalami, amiről az ember felvállalja, hogy olvassa.

Lauren Graham

A magyar nézők által leginkább a Szívek szállodája Lorelaiaként ismert színésznő regénye, a Someday, Someday, Maybe (Egy napon, egy napon, talán) 2013-ban jelent meg. Egy húszas éveiben járó, feltörekvő színésznőről szól, aki a 90-es években próbál boldogulni New York-ban. A Washington Post kritikusa szerint annak ellenére, hogy a regény a kiszámítható chick-lit (ez az enyhén pejoratív csajirodalmat jelenti) területére téved, az író szellemességének és magabiztosságának köszönhetően végeredményben egy szerethető és szórakoztató olvasmány. Noha Graham akkor azt mondta, hogy ír majd folytatást is, ez azóta nem történt meg.

Lauren Graham a könyvét dedikálja 2013-ban. (Fotó: Joe Kohen/WireImage/Getty Images)

Krysten Ritter

A színésznőt itthon szintén a Szívek szállodájából ismerte meg a közönség, de ő a címszereplője a Netflix nagysikerű Marvel képregényfeldolgozásának, a sötét hangulatú Jessica Jonesnak is. Miközben Ritter a Marvel forgatásai között a következő filmes projektjét kereste, elege lett abból, hogy milyen béna szerepeket ajánlottak neki. Nem szeretett volna például sztriptíztáncosnőt vagy egy nála sokkal idősebb férfi feleségét játszani – ennek hangot is adott 2017-ben egy New York Times interjúban.

Krysten Ritter a Bonfire dedikálásán 2017-ben. (Fotó: Paul Archuleta/Getty Images)

Inkább arra használta a szabadidejét, hogy megírja saját regényét egy korántsem tökéletes női főszereplőről, akit a Jessica Jones sztárja egy jövőbeli filmadaptációban akár el is játszhatna. A Bonfire (Tábortűz) középpontjában Abby Williams, egy környezetvédelmi jogász története áll, aki visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt, és szembesül azokkal az emberekkel, botrányokkal és megoldatlan rejtélyekkel, amelyekről azt hitte, hogy már maga mögött hagyta őket. 

Carrie Fisher

A 2016-ban elhunyt színész első regénye, a Postcards from the Edge (Képeslapok a szakadék széléről) 1987-ben jelent meg. Egy részben önéletrajzi ihletésű regény, amelyet a színésznő 1990-ben filmre is vitt, ez magyarul a Képeslapok a szakadékból címet kapta. A történet középpontjában Suzanne Vale filmszínésznő áll, aki egy drogtúladagolás után próbálja rendbe tenni az életét. A történet a sztárságról, a drogokról, egy híres anya árnyékában való felnövésről szól. Filmváltozatában a színésznőt Meryl Streep, anyját pedig Shirley Mclaine alakította.

Carrie a The Best Awful… dedikálásán. (Fotó: Victor Spinelli/WireImage/Getty Images)

A regényről már megjelenésre évében jókat írtak a kritkák, sőt a New York Times egyik kritikusa még 2016-ben is úgy méltatta, hogy „ugyan Fisher előtt mások is írtak a függőséggel való küzdelmükről, de a Postcards from the Edge olyan bátorsággal és őszinteséggel szól, amely még mindig úttörőnek tűnik.” Fisher ezután még három regényt írt, az utolsó, a The Best Awful There Ist (A legjobb szörnyűség, ami létezik) 2004-ben: ez Suzanne Vale történetének folytatása.

Kourtney, Kim és Khloe Kardashian

Ha hiányoltad volna a szórakoztatóipart a valóságshow-jukkal felforgató Kardashian nővéreket a listáról, hát most itt vannak. 2011-ben jelent meg regényük Dollhouse (Babaház) címmel. A történet részben önéletrajzi ihletettségű: a regény három nővért követ útján, akik keményen dolgoznak, hogy segítsék családjuk küszködő éttermének túlélését, és a reflektorfénybe kerülnek, amikor az egyik nővért felfedezi egy modellügynökség, és ezáltal híressé válik. A Kardashianok természetesen soha nem nélkülöztek (apjuk, Robert Kardashian üzletember és ügyvéd volt, ő védte O.J. Simpsont is a hírhedt gyilkossági tárgyaláson), ez a rész nyilván fikció, de a családi dinamikákat valószínűleg a való életből merítették a könyvhöz.

Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian és Kim Kardashian első, még tisztán önéletrajzi könyvük, a Kardashian Konfidental dedikálásán 2010-ben. (Fotó: Dr. Billy Ingram/Getty Images)

Kyle és Kendall Jenner

Bizony a lányok féltestvérei, Kylie és Kendall is írtak egy regényt. A Rebels: City of Indra, The Story of Lex and Livia (Lázadók: Indra városa, Lex és Livia története) 2014-ben jelent meg. A sci-fi/disztópia regény középpontjában két fiatal nő áll, akik közül az egyik a gazdagok, a másik a nincstelenek közül származik, mindketten szuperképességekkel rendelkeznek, és mindketten megpróbálják értelmezni a világukat.

Kendall Jenner és Kylie Jenner 2014-ben. (Fotó: Rob Kim/Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images