Még csak 65 éves lenne a 2016-ban váratlanul meghalt Carrie Fisher, akit a világ a Csillagok háborúja Leia hercegnőjeként ismert meg. Pedig Fisher jóval több volt ennél, sikeres színésznő, forgatókönyvíró és komika, aki szórakoztatóan tudott mesélni élete legsötétebb részeiről is.

Mi történt?

Október 21-én lenne 65 éves Carrie Fisher, a Csillagok háborúja filmek 2016-ban meghalt Leia Organa hercegnője, színésznő, forgatókönyvíró, író.

Miért fontos?

Leia hercegnőt mindenki ismeri, de azt kevesebben tudják, hogy Carrie Fisher mennyi izgalmas dolgot tett le az asztalra ezen az alakításon kívül is. Lefegyverző őszinteségével pedig, amivel függőségeiről, magánéleti és szakmai kudarcairól beszélt, egyszerre szórakoztatott és mutatott példát.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Carrie Fisher hollywoodi sztárdinasztia gyereke, édesanyja színésznő, apja énekes volt.
  • Élete végéig küzdött azzal az ismertséggel, amit Leia szerepe hozott neki.
  • Számos mentális betegsége, függősége volt.

„Kiderült, hogy mindez számít nekem. Leia. Sajnos. Néha úgy érzem, szívesebben foglalnám el magamat… szinte bármi mással. De úgy alakult, hogy életem oroszlánrészét, tizenkilenc éves koromtól negyven éven át, azzal töltöttem, hogy én vagyok Leia hercegnő” – írja Carrie Fisher A hercegnő naplója című önéletrajzi könyvében, ami azon a naplón alapul, amit még 19 éves korában vezetett az első Csillagok háborúja film forgatása alatt. A könyvben a színésznő reflektál akkori önmagára, arra a fiatal lányra, akinek naplóírás és forgatás közben még fogalma sem volt arról, hogy ez a szerep mennyire meghatározza majd a sorsát.

Carrie Fisher A hercegnő naplója című önéletrajzi könyvét dedikálja (Fotó: Afp)

Azt a sorsot, ami egyébként sem volt átlagosnak mondható. Carrie Fisher édesanyja Debbie Reynolds hollywoodi filmsztár volt, az apja pedig Eddie Fisher énekes. A házasságuk nem tartott sokáig, Eddie Fisher ugyanis beleszeretett Liz Taylorba, aki mellesleg Reynolds legjobb barátnője és szomszédja volt. Fisher feleségül vette Taylort, Reynolds pedig hozzáment egy cipőbolthálózat tulajdonosához, Harry Karlhoz, aki a közös évek alatt szépen eljátszotta a felesége által megkeresett pénz nagy részét.
Debbie Reynolds hamar felfedezte lánya tehetségét, így kiskorától vitte magával fellépni, első komolyabb színházi szerepét is az édesanyja mellett játszotta egy Broadway-darabban.

Carrie Fisher azonban messze nem volt annyira kibékülve magával, mint az édesanyja, folyamatosan megkérdőjelezte a szépségét, a tehetségét, egyáltalán azt, hogy van-e helye a színpadon, a szórakoztatóiparban.

Ebbe a belső bizonytalanságba csapott bele Leia szerepe, amivel Fisher egy csapásra világhírű lett, híresebb, mint a szülei együttvéve. 

Mark Hamill és Carrie Fisher. Fotó: Lynn Goldsmith / Corbis / VCG via Getty Images)

Életnagyságú Leia szexbaba

Élete végéig küzdött ezzel a hírnévvel. Humorára jellemző, hogy egy életnagyságú Leia szexbabát tartott a házában, ami állandóan emlékeztette arra, hogy mennyire túlnőtt rajta és milyen abszurd irányokba fordult ennek a karakternek a sorsa. Pedig Carrie Fisher számtalan más, sikeres, érdekes dolgot csinált a Csillagok háborúja filmeken túl is. Játszott többek között olyan kultikus filmekben, mint a Blues Brothers, A magas barna férfi felemás cipőben, a Hannah és nővérei vagy a Harry és Sally. Írt forgatókönyveket, a legsikeresebbet Képeslapok a szakadékból címmel, amiben édesanyjával való viharos kapcsolatát dolgozta fel. A filmben Merly Streep játszotta Fisher karakterét, egy fiatal, drogproblémákkal küzdő, feltörekvő színésznőt, Shirley MacLaine pedig az anyját, a szebb napokat látott sztárt.

Carrie Fisher a Blues Brothers című filmben. (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Emellett Fishert sokat foglalkoztatták már kész forgatókönyvek kijavításánál, scriptdoctorként dolgozott többek között a Halálos fegyver 3., az Apáca show, a Vírus, Az utolsó akcióhős, a Nászok ásza, a Mr. és Mrs. Smith és a Csillagok háborúja előzménytrilógiából a Baljós árnyak és A Sith-ek bosszúja című filmek forgatókönyvein is. És eközben mindvégig küzdött különböző függőségeivel, alkohol-, drog- és gyógyszerproblémái, mentális betegségei voltak, amelyeken hol sikerült úrrá lennie, hol meg maguk alá gyűrték egy időre. 

Bonyolult családi kapcsolatairól, filmes sikereiről és kudarcairól, függőségeiről és természetesen Leia hercegnőről 2010-ben készített egy zseniális önálló estet Vágyivászat címmel.

(Jelenleg is nézhető az HBO GO műsorán.) Ebben óriási öniróniával és humorral beszél többek között arról is, hogy Leia karaktere annyira mélyen beleivódott az emberek tudatába, hogy még közel a hatvanhoz is azt kérik rajta számon, hogy miért nem néz ki úgy, mint a Csillagok háborúja filmekben. Hogy miképpen sikerült beleszeretni, feleségül menni és családot alapítani egy meleg férfival, és milyen volt a kapcsolata Paul Simon énekessel. Hogy mennyi keserűséget és hány humoros pillanatot tartogat, ha az ember egy hollywoodi sztár sarja, aki belőle is sztárt akar faragni. Carrie Fisher abban is úttörő volt, hogy teljes nyíltsággal beszélt mentális betegségeiről. Nem titkolta, hogy mennyire nehéz családi életet élni, szakmai sikereket elérni, miközben az ember többek között bipoláris zavarral küzd.

Később a Vakító fények című dokumentumfilmben édesanyjával együtt tekintettek vissza az életükre. Ezt a filmet Carrie Fisher akarta jobban, mintha így szerette volna kibogozni az anyjával való viszonyát. A filmben beleshetünk a színésznők egymás közelében elhelyezkedő otthonaiba, extrém szokásaikba, különös gyűjtőszenvedélyeikbe, de mindenekelőtt abba a konfliktusos, de nagyon szeretetteli kapcsolatba, ami köztük volt.

Újra Leia bőrében

A sors úgy hozta, hogy élete vége felé Carrie Fisher megint Leia bőrébe bújt. A 2015-ben bemutatott Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő-ben újra őt, immár az idős Leia Organa tábornokot, az ellenállás vezetőjét alakította. A folytatásban, a 2017-es Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik-ben is szerepelt, mivel a vele készült jeleneteket már halála előtt felvették, az utolsó Star Wars filmben, a Skywalker korában pedig elegáns búcsút vettek tőle és az általa játszott karaktertől az alkotók. 
2016 végén halt meg, egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen szívinfarktust kapott. A gépen még sikerült újraéleszteni, de pár nap múlva elment. Többféle drogot is találtak a szervezetében, de az nem egyértelmű, hogy ezek mekkora szerepet játszottak a halálában. Édesanyja, Debbie Reynolds egy nappal lánya halála után, 84 évesen halt meg. „Carrie-vel akarok lenni” – állítólag ezek voltak az utolsó szavai.

Amy Irving, Carrie Fisher és Teri Garr, 1977.  (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Carrie Fisher, 1980. Fotó: Lynn Goldsmith / Corbis / VCG via Getty Images)