szivek szallodaja

17 éve véget ért ez a sorozat, ezért nézzük még mindig

A 2007-ben véget ért Szívek szállodája című sorozat a Nielsen piackutató cég szerint tavaly még mindig a tíz legnézettebb műsor között volt a Netflixen. De mi a titok, mitől tűnik ma is frissnek a széria?

Ha rossz napom van, kimerült vagyok, biztonságra vágyom, akkor garantáltan ma már retrónak titulált sorozatot indítok el. Ilyen a Jóbarátok, a Szívek szállodája, végszükség esetén pedig jöhet a Gyilkos sorok, a Monk, a flúgos nyomozó vagy a Magnum. Az érdekes az, hogy a most 14 éves lányom ugyanezt műveli pár évtizedes késéssel: egy-egy nehéz nap után a vámpíros fantasyk helyét átveszi a Jóbarátok című sorozat, amit ugyan véresen ciki nézni, de megadja azt a komfortérzetet, hogy minden rendben van a világban.

Ezek után nem csoda, hogy a Szívek szállodája sem zárt be sosem, hiába ért véget a hetedik évad már 17 éve. A nézők folyton visszatérnek Stars Hollow kitalált városába, olyannyira, hogy a Netflix tavaly januártól júniusig 500 millió órányi nézettséget regisztrált a sorozatra, amivel olyan slágereket előzött meg, mint a Stranger Things. A Nielsen piackutató cég adatai szerint a Szívek szállodája a főbb streaming platformokon 2023-ban a top 10 legnézettebb sorozat közé került.

Yanic Truesdale, aki a szálló mogorva portását, Michelt alakította, szeretettel nevezte a Szívek szállodáját „a sorozatnak, amely soha nem fog meghalni. Az évek során több száz, ha nem több ezer ember mesélte nekem, hogy műtéten esett át, és a műsor tartotta életben. Vagy hogy jobban érezte magát a sorozattól, mikor elvesztette az apját, vagy más fontos szerettét. Mindig meglepődöm, hogy 10 éves, 15 éves gyerekek úgy nézik a sorozatot, mintha most jelent volna meg.”

Miért olyan megnyugtató a Szívek szállodája?

Először is nélkülözi a gyilkosságokat. A kilencvenes, kétezres években rengeteg olyan sorozat készült, ami szintén kiváltja a megnyugató ismerősséget, de valaki vagy nagyon beteg benne (bár ha a kórházas sorozatokat nézzük, amennyiben  Dr. House áll az ágya mellett, akkor sosem lupus a baj, ha dr. Mark Greene, akkor a doki kap rohamot), vagy gyilkosságokat oldanak meg (ki ne emlékezne Red John sorozatgyilkosra A mentalistából vagy a sok boncolásra a Murdoch nyomozó rejtélyeiben). A Szívek szállodája kihagyja ezeket a feszült, érdeklődés kiváltására alkalmas eszközöket, és egy nagyon nyugodt, lassan hömpölygő, tipikus kisvárosi életbe kalauzol.
Helyette családi problémákat vonultat fel, de úgy, hogy minden korosztály azonosulni tudjon valamelyik szereplővel.

Valahogy így képzeljük el a biztonságos, nyugodt életet: igen, vannak problémáink a szüleinkkel, a gyerekünkkel, de van munkánk, amit szeretünk, van otthonunk, ismerünk mindenkit magunk körül, és közben ott vár ránk a szerelem. Nincs rohanás, nincs cinizmus, nincs élet-halál dráma, a problémák nagy részét a nagyon is emberi szereplők és az ő ismerős konfliktusaik jelentik. 

A sorozat, amit mindenki szeret

„A kedvenc sorozat újranézése egészséges megküzdési mechanizmus is lehet a stresszes időszakokban. Ha a kiszámíthatóság, a bizonyosság hiányzik az életünkből, vagy ha a rossz politikai helyzetre vagy a környezeti bizonytalanságra reflektálunk, egy tévéműsor is határozottan a biztonság horgonyaként működhet” – állítja Ellen Hendriksen klinikai pszichológus, a Bostoni Egyetem adjunktusa.

A The Journal of Experimental Social Psychology című folyóiratban megjelent 2009-es tanulmány szerint

kedvenc tévéműsoraink újranézése csökkentheti a magányosság érzését, javít az önértékelésen és az aktuális hangulaton.

A hideg, borús évszakokban pedig még nagyobb szükségünk van ilyen mankókra. Az idő hideg, esős, szeles, a fákon nincsenek levelek, alig süt a nap, minden szürke. Magunkba fordulunk, nehezen mozdulunk ki a kanapén felhalmozott puha takarók alól, így kénytelenek vagyunk a lakásban található eszközöket használni, ha jókedvre derülnénk. Ilyenkor jön a kamra kifosztása és a sorozatnézés. Ősszel már összeszedtünk néhány ilyen komfort sorozatot, amelyekkel biztos, hogy kuckózós hangulatba kerülhetsz.

Tavaszváráshoz is tökéletes

A Nielsen adatai szerint 2020 vége és 2023 közepe között a Szívek szállodája streaming nézettsége ősszel és télen átlagosan 14 százalékkal magasabb volt, mint tavasszal és nyáron. A sorozat különösen magas nézettséget mutatott januárban, valamint októberben, novemberben és augusztusban. Valószínűleg nem véletlen, hiszen a sorozatot olyan jelmeztervező vitte, aki szinte szerelmes a télbe, a puha pulóverekbe, a réteges öltözködésbe és a meghittségbe.

Stars Hollow ráadásul minden évben megrendezi az Őszi Fesztivált, a Téli Karnevált, a Tűzfény Fesztivált, a karácsonyi felvonulást, a Stars Hollow Táncmaratont és még sorolhatnánk. Azaz legalább a képernyőn keresztül, de a hideg idő is élvezhetővé válik. Emellett hiába értékeljük modern korunk vívmányait és a nagyvárosokat, a szívünk mindig visszahúz a kisvárosi élethez, ahol a környezet megnyugtatóan ismerős, ahol ismerünk mindenkit, és ők is ismernek minket. Ahol még van körülöttünk természet, kiszámíthatóság, hó és szeretet. Ahol az élet nem rohan ki a kezeink közül, maga után rángatva a mobilunkat, a laptopunkat és időnként a teljes idegrendszerünket.

De nem csak a nosztalgikus sorozatokat szeretik annyian! Korábban azt is próbáltuk már megfejteni, hogy mégis miért van annyi rajongója a kosztümös sorozatoknak.

Kiemelt kép: Getty Images/The WB/Mitchell Haddad