Az idegen című sorozat rajongói nem csak azért imádják a romantikus-fantasy opuszt, mert hihetetlenül izgalmas, hanem mert szexi is. A két főszereplő, Claire és Jamie között izzik a levegő, a sorozat készítői pedig nem spórolnak a szexjelenetekkel. Éppen ezért meglepő, hogy csak a most futó, 6. évad készítésénél használtak intimitáskoordinátort a sikamlós jelenetek felvételekor. De mit takar a titulus, és miért olyan fontos a szerepe?

A #MeToo mozgalomnak nagy szerepe van abban, hogy a filmiparban egyre több intimitáskoordinátor dolgozik, aki segít a színészeknek a meztelenség és az intim pillanatok között navigálni az egyes jelenetekben. Az amerikai színészek szövetsége (SAG) 2020-ban protokollban szabályozta, milyen képzettséggel és képességekkel kell rendelkeznie egy intimitáskoordinátornak, és arra biztatta a produkciókat, hogy alkalmazzák ezeket a szakembereket. Számos sorozat él is ezzel a lehetőséggel, például a Grace Klinika, A Bridgerton család és az Eufória, a színészek pedig gyakran megragadják az alkalmat, hogy nyilvánosan köszönetet mondjanak ezeknek a szakembereknek. 

Mit csinál egy intimitáskoordinátor?

Az ilyen koordinátor vagy coach feladata, hogy felügyelje a szexjeleneteket, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy a színészek kényelmesebben érezzék magukat közben.

Megkoreografálja a jeleneteket, a legapróbb mozdulatokig végigveszi a színészekkel, hogy mi fog történni. Biztosítja a határokat, és figyel rá, hogy azokat valóban be is tartsák.

A cél, hogy a színészek ne sérüljenek érzelmileg, például egy roppant megterhelő, erőszakos jelenet forgatása közben. A legjobb, ha az éles jelenet felvétele előtt a színészeknek van lehetőségük privát próbára, ruhában, így már egyfajta rutinnal kezdhetik meg a munkát a stáb előtt.

Az érzelmi támogatás mellett a koordinátor igazi mindenesként funkcionál, és rengeteg hasznos trükkel és segédeszközzel könnyíti meg a színészek munkáját, az olyan banális dolgoktól kezdve, mint a csókolózás előtt osztogatott mentolos cukorka vagy a nagyobb komfortérzetet biztosító bőrszínű alsónemű, egészen az olyan speciális eszközökig, mint a mellbimbófedő, a mű-fanszőr vagy a műpénisz.

A színészek fellélegeztek

A Claire-t játszó színésznő, Caitríona Balfe elmondta, hogy a sorozat kezdetén egyszerűen nem állt rendelkezésre ilyen szakember, legalábbis nem volt megszokott az alkalmazása. A Jamie-t alakító Sam Heughan pedig rámutatott, hogy az akciójeleneteknél is van speciális koordinátor, aki segít megkoreografálni a jelenetet, a színész pontosan tudja, hogy mi fog történni, ez pedig lehetőséget ad neki arra, hogy a tényleges feladatára, a színészetre koncentráljon. A színészek üdvözölték, amikor Vanessa Coffey profi intimitáskoordinátor csatlakozott a stábhoz.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Cass Morann 💕 (@rewatchblog) által megosztott bejegyzés

„Rájöttem, hogy a mély vízbe dobtak minket. Kevésbé tapasztalt színészekként nagy nyomás volt rajtunk, hogy jól csináljuk. Ahogy teltek az évek, és befejeztünk egy-egy évadot, folyamatosan éreztem a nyomást. Ránk telepedett. Vanessa olyan eszközöket adott a kezünkbe, amelyek segítettek feltérképezni ezeket a jeleneteket és kivenni belőlük a színészeket, magunkat, így a karakter oldaláról tudtuk megközelíteni az egészet. Ezek az eszközök megkönnyítették a jeleneteket, amiket egyébként kényelmetlen forgatni” – mondta Heughan az Entertainment Weeklynek.  „Olyan helyzetbe hoztak minket, hogy valójában Sam és én döntöttünk arról, hogy mi fog történni a jelenetekben. Ez egy folyamatos egyeztetés a rendező és a producerek között, hogy meddig akarnak elmenni a producerek, és mennyit érzünk mi komfortosnak, ezért ahelyett, hogy arra koncentráltunk volna, mit csinálnak a karakterek a jelenetben, a saját érdekeink képviseletével voltunk elfoglalva, olyasmiket hangoztatva, hogy »Én nem szeretném, ha ilyen sokat mutatnánk meg«. Ezek sosem kellemes beszélgetések, és időnként feszültséget okozhatnak” – tette hozzá Balfe.

Szexjelenet várandósan

Balfe számára különösen fontos volt az intimitáskoordinátor jelenléte ebben az évadban, mivel a forgatás alatt volt várandós első gyermekével.

„Babát vártam és nagyon sebezhetőnek éreztem magam ezekben a helyzetekben. Nem volt könnyű, ezért az, hogy ott volt ő, képviselte az érdekeimet és támogatott, nagyszerű érzés volt”

– vallotta be a színésznő. Annak ellenére, hogy Balfe láthatóan mindent alárendelt a sorozat érdekeinek, a rajongók a kisfia megszületése után nem bántak vele kesztyűs kézzel és kígyót-békát kiabáltak rá a közösségi médiában, amikor anyai teendőire hivatkozva lemondta a sorozat 6. évadának premierbuliját. Szerencsére később sokan kiálltak mellette és hangot adtak nemtetszésüknek, amiért egy újdonsült anyának magyarázkodnia kell egy vörös szőnyeges esemény kihagyása miatt.

Híd a színészek és a stáb között

A színészek dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy most már külön szakember van a stábban, aki segít enyhíteni a feszültségeket és megfelelő módon tudja kommunikálni az esetleges problémákat. „Nagyon fontos, hogy az ember hallathassa a hangját, és ha van erre egy közvetítő személy, az nagy megnyugvást ad – mondta Sophie Skelton, a sorozatban Brianna Frasert játszó színésznő, akinek nagyon sok szexjelenete van, köztük egy durva nemi erőszak jelenettel. – Ez valamennyire védelmet nyújt, mivel ennek a személynek elmondhatjuk az őszinte véleményünket, ő pedig továbbítja, de nem kell feltétlenül kiderülnie, hogy kitől származik. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit többet lehet beszélgetni róla, és nagyobb kontrollunk van afelett, hogyan bánnak a testünkkel és mit tesznek ki a nyilvánosság elé belőle”.

Forrás: Entertainment Weekly, Kiemelt kép forrása: Getty Images