A világon öt olyan hely létezik, ahol az emberek kiemelkedően magas életkort élhetnek meg – ezeket kék zónáknak nevezzük. Ha jól megfigyeljük lakóik mindennapjait, rájöhetünk: a hosszú és egészséges életet nem csodatevő forrásoktól vagy sokat ígérő piruláktól kell várnunk.

A modern ember szinte mindent elkövet saját jóléte ellen: a napot csak az iroda ablakán keresztül látja, ebédre azt kapja be, ami éppen a keze ügyébe kerül, barátaival leginkább rövid, szöveges üzenetek formájában társalog, szorongásban él. A tudósok szerint, ha képesek vagyunk változtatni ezen, és rossz szokásainkat hátrahagyva ellesni néhány trükköt a kék zónák lakóitól, akár tíz jó évvel meghosszabbíthatjuk életünket.

Japán: Először reggeli, utána ima

Kamada Nakazato a türkizkék óceánnal és fehér homokos tengerpartjával ölelt Okinava-szigeteken, Japán kék zónájában él. A National Geographic-kutató Dan Buettner látogatása idején százkét éves asszonnyal az író A hosszú élet titkai című könyvében ismerkedhetünk meg. Kamada viszontagságos élete során túlélte a második világháború ínséges éveit és az ország határain túl munkát kereső férje távollétében egyedül nevelte fel hat gyermekét. Napjai idős korában sem telnek tétlenül. Hajnalban kel, reggelire miszólevest készít, majd a közeli erdőben található szentély felé veszi az irányt, hogy imádkozzon. Délben a maga termesztette zöldségekből készíti el tápláló ebédjét, amely alkalmanként tofut vagy halat is tartalmaz. Az okinavai idősek étkezési kultúrájának egyik fontos alapköve a hara hacsi bu, ami annyit tesz: „csak annyit egyél, hogy 80%-ban jóllakj”. Kamada minden étkezés előtt elmormolja a konfuciánus mondást, arra ösztönözve magát, hogy kevesebbet egyen, anyagcseréje ezáltal lelassul, szervezete pedig kevesebb káros oxidánst termel. Az asszony és száz éven túli társai ösztönösen az életüket meghosszabbító diétát folytatnak: kalóriaszegény, mégis tápláló, magas antioxidáns-tartalmú ételeket fogyasztanak, amelyek csökkentik többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

– Zöldséget kell enni, vidáman szemlélni a világot, a többiekkel kedvesen viselkedni, és mosolyogni – árulja el a titkát Kamada.

Galéria | 4 kép

Százévesek titkai – A hosszú élet nyomában

Százévesek titkai – A hosszú élet nyomában

Fotó megosztása:

Olaszország: Dolce vita

A templomtorony tövében idős férfiak gyűltek össze. Egymás mellett ülnek, akár a verebek, és fülig érő mosollyal beszélgetnek, pletykálkodnak, ugratják egymást. Az On The Spot csapata Buettner könyve alapján a hosszú élet titkainak nyomába eredt. A dokumentumfilm-sorozat tizedik évadának egyik helyszíne Szardínia, ahol a nyolcvanas-kilencvenes éveiket taposó, helyi nyugdíjasok szívesen járnak össze, de ahogy mondják, a faluban mindenki barátja a másiknak. A csendes Bauneiben senki sem rohan sehová, ők sem. Idejük, akár a tenger, hiszen kék zóna-lakókként nagy eséllyel megérik a századik életévüket is. Az itt élők két csodaszerre esküsznek: a magas flavonoidtartalmú, Cannonau szőlőfajtából készült borra, amely ellenállóbbá teszi a szervezetet a szív- és bizonyos rákbetegségekkel szemben és a kalciumot, káliumot, nikotinsavat, B6- és A-vitamint tartalmazó kecsketejre, amely olyan öregkori megbetegedések ellen nyújthat védelmet, mint az érelmeszesedés vagy az Alzheimer-kór. Persze a sziget nyújtotta, nyugodt élet és a mediterrán étrend sem káros az egészségre.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .