Vera Wang a 2023-mas Met-gálán

Nagyon szokatlan dolognak tulajdonítja fiatalos megjelenését a 74 éves divattervező

Figyelem! Mi senkinek sem ajánljuk, hogy kövesse a példáját!

A legendás divattervező külseje régóta ámulattal vegyes csodálatot vált ki a rajongóiból, hiszen a 74 éves Wang több évtizedet letagadhat a korából. Sokszor találgatták már, mi lehet a titka, de most maga a tervező árulta el, hogy szerinte minek köszönheti fiatalos megjelenését. 

A lenyűgöző esküvői ruháiról ismert Vera Wang – aki 40 éves korában indította el cégét – büszkén állítja, nem arra koncentrál, hogyan öregszik, ráadásul úgy véli, a ragyogó arcbőr kulcsa az, hogy nem szabad azon stresszelni, hány ránca van az embernek. A People-nek adott interjújában most azt is elárulta, hogy kortalan szépségét vodkás koktélok kortyolgatásának, a megfelelő mennyiségű alvásnak, a munkának és a napfénytől való tartózkodásnak köszönheti. „Az egyik dolog, amit köztudottan szeretek csinálni, az a vodkakoktél. Ez nem is kérdés, tényleg így van. Valamikor öt vagy hat óra után, hét felé iszom egy vodkás italt” – magyarázta. És bár megjegyezte, hogy soha senki nem hitt neki eddig, a másik top tippje a fiatalságra a munka, szerinte ugyanis az „örökké fiatalon tartja az elmét, a testet és a lelket”.

vera wang fiatalságának titka

Vera Wang 2019-ben. (Fotó: Monica Schipper/Getty Images for Grey Goose)

Korábban az amerikai Elle-nek mondta azt, hogy amióta az eszét tudja, mindig is életmentőnek tartotta a munkát. „A munka volt a mentőövem, hisz emiatt maradhattam az évek során releváns, ráadásul mindig kihívásokkal ajándékozott meg. Szerintem az elme sokkal erősebb, mint azt valaha felfoghatnánk. A munka és az élet által támasztott kihívások tartanak bennünket mozgásban” – fogalmazott.

Vera mesés külsejét ezek mellett a napi rutinjának is köszönheti, amelynek értelmében minden éjjel kilenc órát alszik. Bár vannak éjszakák, amikor kevesebbet sikerül, hatnál vagy hétnél mindenképpen többre van szüksége. Ez különösen amiatt jó hallani, mert általában a sikeres emberek büszkék arra, hogy mennyire keveset alszanak, pedig rengeteg kutatás bebizonyította már, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés elengedhetetlen az egészséges és hosszú élethez. Wang szerint az elegendő alvás egyszerre segít neki megnyugodni és tartani a tempót.

„Nagyon hízelgő, hogy az emberek szerint jól öregedtem, de sosem ez volt a célom

– tette hozzá. – Mostanában kezdett el csak feltűnni, hogy mennyit beszéltek már mások az öregedésemről. Remélem, hogy ez azért nem vonja el a figyelmet a munkáimról. Bár felveti az ageizmus kérdését, én viszont nem akarom, hogy beskatulyázzanak.”

Nehéz is lenne azzal a skatulyával: bár manapság divattervezőként ismerjük, nyolcévesen még műkorcsolyázónak készült, de mivel nem úgy jöttek a sikerek, ahogy szerette volna, inkább úgy döntött, hogy a divatszakmában próbál szerencsét. Először a Vogue-nál dolgozott 17 évig, majd két évre a Ralph Laurenhez került. Ezt követően független menyasszonyiruha-tervező lett, többek között ő készítette Ariana Grande, Chelsea Clinton, Ivanka Trump, Alicia Keys, Mariah Carey, Victoria Beckham, Sarah Michelle Gellar, Khloe Kardashian és Kim Kardashian ruháit is a nagy napjukra.

Hogyan öregedhet „jól” egy nő?

Nem először (és valószínűleg nem is utoljára) jön fel valamilyen híresség kapcsán az öregedés kérdése, amit úgy tűnik, csak kevés nő tud „jól” csinálni. Hiszen ha valaki – például Madonnához hasonlóan, nyíltan felvállalva – plasztikáztat, azt elkönyvelik annak, hogy bizonyára nem tudja elfogadni az idő múlását. De azok sem járnak jobban, akik mondjuk az egykor ünnepelt szépségű Bridget Fondához hasonlóan semmit nem tesznek azért, hogy fiatalnak tűnjenek, mert őket meg általában igénytelennek szokás bélyegezni. De azok sem járnak sokkal jobban, akik egyszerűen csak bevállalják az őszülő loboncukat, mint sok híresség az elmúlt időben.

„A világ nem hajlandó ünnepelni a 45 év feletti nőket, olyan, mintha büntetni akarnák, ha valaki továbbra is erős akaratú, szorgalmas és kalandvágyó

– írta Madonna néhány hónappal ezelőtt egy posztjában. – Soha nem kértem bocsánatot egyetlen kreatív döntésemért sem, és azért sem, ahogyan kinézek vagy öltözködöm. Nem is fogom elkezdeni. A médiában a karrierem kezdete óta lealacsonyítottak, de megértem, hogy ez az egész egy próbatétel, és örömmel végzem az úttörők munkáját, hogy az utánam jövő nőknek könnyebb dolguk legyen az elkövetkező években. Beyoncé szavaival élve: »Nem fogjátok összetörni a lelkemet!« Alig várom, hogy még sok-sok évig polgárpukkasztóan viselkedhessek: feszegetve a határokat, szembeszállva a patriarchátussal, és legfőképpen élvezve az életemet.”

Érdekel, hogy milyen szépségtippekre esküszik a 60 felett is bomba Sharon Stone? Kattints, és kiderül!

Kiemelt kép: Vera Wang a Met-gálán 2023-ban – Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic via Getty Images