Madonna szerint a fotós lencséje miatt tűnt torznak az arca

Madonna keményen visszaszólt a külsejét ért kritikákra.

Vasárnap 65. alkalommal adták át a zenei élet Oscarját, azaz a Grammy-díjakat, de a nyertesek helyett (hogy például Beyoncé lett a valaha legtöbb arany lemezjátszóval kitüntetett előadója, vagy hogy a tavaly nálunk is koncertező Harry Stylesé lett az év albuma) a show-t nem más vitte el, mint Madonna. A 64 éves énekesnőnek ehhez nem kellett semmi mást csinálnia, mint megjelennie a színpadon, hogy felkonferálja Sam Smith és Kim Petras duóját, hogy előadják a legjobb popszám díját bezsebelt Unholy című számukat. Az említett két előadó az LMBTQ közösség tagjai, Sam Smith nonbináris (azaz nem férfiként vagy nőként gondol magára), míg Kim Petras transz nő, ő lett az első Grammy-díjas transznemű előadó, ezért szinte adta magát, hogy a melegek ikonjának számító Madonna mondjon beszédet a fellépésük előtt (amiben egyébként méltatta Saméket, és elmondta, hogy a botrányosnak nevezett előadók mindig valamit jól csinálnak.)

Azonban az igazi vihart nem a beszéde vagy a páros előadása (amit egyes konzervatív hangok sátánistának neveztek) kavarta, hanem a pop királynőjének a külseje. Madonnáról régóta tudni lehet, hogy nem veti meg a plasztikai beavatkozásokat, és folyamatosan edz és kemény diétákat tart, hogy megőrizze a fiatalos külsejét, és mindig a legújabb trendeket követi a stílusával (vagy éppen diktálja azokat), de úgy tűnik, hogy sokakat meglepett az, hogy már nem úgy néz ki, mint húszévesen. A kommentelők azonnal a Fűrész című filmekből ismerős babához és a Dead or Alive néhai frontemberéhez, Pete Burnshöz kezdték hasonlítgatni, mivel az eseményeken készült képeken az énekesnő arccsontja túlzottan szélesnek, a bőre pedig nagyon feszesnek tűnt. Azonban Madonna nem Madonna lenne, ha nem vette volna fel a kesztyűt, és visszavágás helyett inkább szégyenkezve magára zárta volna az ajtót.

Így torzít az optika

A jelenség, amiről Madonna is beszélt, valóban létezik. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a különböző optikájú lencsék máshogy képezik le a teret. A hordótorzítás hatására az egyenes vonalak látszólag kifelé görbülnek, a párnatorzítás hatására az egyenes vonalak látszólag befelé görbülnek, így az arcvonások is megváltoznak. (Gondoljunk arra, hogy a szelfikamerával készült képeken máshogy festünk, mint a „normállal”.)

A csaknem 19 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán közzétett posztban reagált az őt illető gúnyolódásra, amelyben azt írta többek között, hogy az ageizmus és nőgyűlölet áll a gyűlölködő kommentek mögött. Ráadásul „a közeli képeket egy sajtófotós készítette rólam teleobjektíves kamerával, ami bárki arcát eltorzítja!!” – magyarázta. Madonna gyakran kapja meg azokat a vádakat, hogy nem tud méltóságteljesen öregedni, nem veszi észre, és nem fogadja el az idő múlását, húszévesnek akar látszani és hasonlók. Abban valóban van igazság, hogy nem egy átlagos nyugdíjas hölgyről van szó, de egyrészt mégiscsak a világ egyik leghíresebb sztárjáról beszélünk, másrészt pedig ki mondja meg, hogy mit is jelent a „méltóságteljes öregedés”? Ugyanis az érme másik oldalán azok a nők állnak – híresek és hétköznapiak egyaránt – akik Julia Robertshez hasonlóan őszen hagyják a hajukat, nem öltöznek divatosan, esetleg ne adj’ isten felszedtek némi túlsúlyt, vagy nem sminkelnek, őket pedig rendszeresen nevezik „igénytelennek” (mint például a nyilvánosság elől eltűnt Bridget Fondát, akiről 12 év után készült kép). Úgy tűnik tehát, hogy a nők bármit is csinálnak a külsejükkel, egyrészt az társadalmi ügynek számít (sajnos), mindenki bele akar szólni, másrészt pedig nem tudnak „nyerni”.

A popszupersztár a posztjában erre reagálva azt is elmondta, hogy szerinte a külsejét ért kritikák valójában nem a külsejében gyökereznek, hanem inkább abban, hogy őt mindig is keményen bírálták a pimaszsága miatt. Ráadásul a nőknek egy bizonyos kor után nem „illik” rivaldafénybe kerülniük, hanem szép csendben kellene öregedniük, aki pedig nem így tesz, azt megpróbálják szétcincálni.

„A világ nem hajlandó ünnepelni a 45 év feletti nőket, és úgy érzi, hogy büntetni kell, ha valaki továbbra is erős akaratú, szorgalmas és kalandvágyó

– írta. – Soha nem kértem bocsánatot egyetlen kreatív döntésemért sem, sem azért, ahogyan kinézek vagy öltözködöm, és nem is fogom elkezdeni. A médiában a karrierem kezdete óta lealacsonyítottak, de megértem, hogy ez az egész egy próbatétel, és örömmel teszem meg az úttörő munkát, hogy az utánam jövő nőknek könnyebb dolguk legyen az elkövetkező években. Beyoncé szavaival élve: »Nem fogjátok összetörni a lelkemet!« Alig várom, hogy még sok-sok évig felforgatóan viselkedjek: feszegetve a határokat, szembeszállva a patriarchátussal, és legfőképpen élvezve az életemet.”

Kiemelt kép: Madonna a 65. Grammy-díjátadón – Fotó: Frazer Harrison/Getty Images