Az idő múlását gyerekként szülinapi zsúrokkal és tortával ünnepeljük, a húszas éveinkben pezsgőt bontunk, a harmincas, negyvenes éveinkben azonban mintha halványulni látszana a lelkesedésünk. Mindannyian hallottuk már a belénk kódolt mondást: „Soha ne kérdezd meg egy nőtől, hogy hány éves!” De mégis miért lett tabutéma az öregedés? És miért akarjuk mindenáron megállítani? Hiszen az életünk természetes és elkerülhetetlen velejárója. Ha kibékülünk az elkerülhetetlennel, az életünk is sokkal kiegyensúlyozottabb lehet.  

A közelgő születésnapok – kiváltképp, ha kerek számokat ünneplünk – gyakran keltenek bennünk félelmet az öregedéssel kapcsolatban. Aggodalmaink sokfélék lehetnek; félünk a ráncoktól, a krónikus megbetegedésektől és a fizikai fájdalomtól, a memóriavesztéstől, a magányosságtól, a kiszolgáltatottságtól, a szeretteink elvesztésétől és természetesen a saját halálunktól is. Félelmeink egy része megalapozott és természetes, nagy részüket azonban az ageizmus, a negatív kulturális sztereotípiák, a reklámok, a közösségi média és szépségipar által felerősített fiatalság-kultusz is egytől egyig befolyásolják.

Pedig valójában minél idősebb valaki, annál boldogabb

A kulturális alapú félelmet azonban nem lehetetlen ellensúlyozni. Becca R. Levy, Ph.D., a Yale Egyetem pszichológia professzora szerint az első és legfontosabb lépés az öregedéssel kapcsolatos személyes gondolkodásmód megváltoztatása. A dr. Levy által végzett új kutatás szerint azok az idős résztvevők, akik az időskor pozitívumait igyekeznek erősíteni, mind fizikailag, mind mentálisan jobb eredményeket értek el a vizsgálatok során, ellenben azokkal, akik a negatív sztereotípiák befolyása szerint látják magukat. Tény és való, hogy a kor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel kell számolnunk valódi veszteségekkel, és bármennyire is nehéz, példának okáért azt is kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a szüleinkkel sem öregszünk egy időben. Ennek kapcsán viszont dr. Levy úgy véli, 

ha képesek vagyunk szembesíteni magunkat a földi élet végességével, és megpróbáljuk elfogadni a halandóságot, sokkal inkább fókuszba helyeződik a megélés, azaz az életszeretet és boldogság iránti igény.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány célja, hogy segítse az emberek boldogságszintjének növelését

2022-ben ismét nagyszabású kutatás készül a magyarokról a Boldogságtérkép megrajzolása projekt keretében, amit a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja közösen végez Bagdi Bella és Prof. Oláh Attila vezetésével. A vizsgálat célja, hogy felmérjék, évről évre hogyan változik a magyar lakosság boldogságszintje. Ha szeretnél részt venni a kutatásban, kattints IDE!

Utóbbi pedig a kutatás számainak alapján az idősebb korosztály képviselőire előbb volt jellemző, mint a jóval fiatal résztvevőkre – ami minden bizonnyal a magasabb élettapasztalatnak köszönhető. A negatív megélések ugyan nem válnak semmissé, de ha a korosodás előnyeire fókuszálunk, hosszútávon mentálisan és fizikailag is fittebben tarthatjuk magunkat. Az idei World Happiness Index felmérése szerint Magyarország a világ 52. legboldogabb országa (az utolsó, 146. helyet Afganisztán zárja). Dr. Levy kutatásai szerint a boldogság tanulható, nekünk, magyaroknak pedig bőven van még hova fejlődnünk. A szakemberek által javasolt boldogságfokozó technikákat azonban életkortól függetlenül bárki elsajátíthatja, nézzük meg, hogy melyek ezek!

Ha félsz az időskori megbetegedésektől

Az immunrendszer gyengülése a korosodás egyik legtermészetesebb velejárója. Ugyan sebezhetőbbé válunk a betegségekkel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy ne élhetnénk teljes életet. Az időskori betegségek valószínűségének csökkentése érdekében nem árt, ha rossz szokások esetén bizonyos életmódbeli változtatásokat is eszközölünk: például kerüljük a dohányzást, a testmozgást és az egészséges táplálkozást pedig a napi rutinunk részévé tesszük.

Ha félsz a veszteségektől

Személyes félelmeink közé soroljuk a hozzánk közelállók elvesztését, a mobilitásunkat és állóképességünket befolyásoló tényezőket és a mentális hanyatlástól való szorongást is. A családtagok és barátok elvesztésének feldolgozásához érdemes megfontolni szakemberek és különböző önsegítő csoportok igénybevételét – hiszen ez sajnos elkerülhetetlen része az életünknek. Fontos, hogy időt adjunk magunknak a gyászra, és higgyünk abban, hogy idővel újra értelmet adhatunk az életünknek. A szintén rettegett fizikai hanyatlás egyik legjobb ellenszere természetesen a rendszeres testmozgás, az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás mérséklésére pedig ne féljünk új szellemi kihívások elé állítani magunkat. Ne felejtsük el, hogy számtalan gyógyító tevékenység közül válogathatunk, amelyekre idősként jóval több időnk marad: részt vehetünk különböző jótékonysági projektek megvalósításában, új hobbikat és készségeket sajátíthatunk el, és sokkal szabadabban ápolhatjuk kapcsolatunkat a külvilággal. 

Fotó: Getty Images

Ha félsz a saját halálodtól

A fiatalabbak számára minden bizonnyal a halál a legnagyobb félelem, az idősebbek azonban nem kifejezetten a haláltól, sokkal inkább az esetleges haldoklási folyamattól tartanak – amit Woody Allen elhíresült idézeténél jobban semmivel sem lehet példázni:

„Nem félek a haláltól, csak nem akarok ott lenni, amikor bekövetkezik.”

Meglepő, de félelmeink ellenére az adatok azonban azt mutatják, hogy a 80-90 éves korosztály jóval nagyobb elégedettségről számol be, mint a tinédzserek és a fiatal felnőttek. Kutatások bebizonyították, hogy az elégedettségi szint életkorunk közepén csökkenni látszik, 50 éves kor fölött pedig lassan, de biztosan újra helyreáll. A jelenséget az öregedés paradoxonaként is emlegetik, amiről ITT is írtunk korábban. Nincs mit tenni tehát, mint a halált az élet természetes velejárójaként kezelni, az odáig vezető utat pedig sokkal kiegyensúlyozottabban tehetjük meg, ha hálával gondolunk a mögöttünk álló évekre, és minden egyes napot a lehető legteljesebben próbálunk megélni. 

Tanulj meg méltósággal megöregedni!

Ahelyett, hogy a ráncaidat számlálva az idő múlásán keseregnél, próbáld meg inkább felülírni a negatív gondolataidat, hiszen az időskor jóval színesebb annál, mint amit fiatal fejjel hajlamosak vagyunk feltételezni róla. Fordítsd arra a figyelmedet, ami érzelmileg jelenleg a legfontosabb számodra, hagyd, hogy élvezd azokat a tevékenységeket, amelyek örömöt okoznak – a ráncok és a nehézségek ugyan nem fognak eltűnni az életedből, de ha törekedsz a testi-lelki egyensúlyra, talán kevesebb helyet foglalnak majd el a gondolataidban. Fogjuk fel úgy, hogy megöregedni ajándék, amit nem mindenki kap meg az életben. Ahogyan az idén 84 éves Jane Fonda nyilatkozta korábban:

„Ha úgy tekintünk az öregedésre, mint egy lépcsőn történő felfelé haladásra, akkor szellemi jóléttel, bölcsességgel, az intimitás képességével, és egy igazán tartalmas élettel lehetünk gazdagabbak.”

Kiemelt kép: Iris Apfel (Noam Galai/Getty Images)