Jane Fonda közelebb került a halálhoz – és ez egyáltalán nem zavarja

Jane Fonda számára az öregedés nem jelent akadályt – szerinte az idős korhoz fűződő viszonyunk is fejben dől el.

A 84 éves, kétszeres Oscar-díjas színésznő a CBS-nek adott interjújában a Grace és Frankie című (sorozatajánlónk itt olvasható), Emmy-díjra jelölt sorozata kapcsán mesélt az életéről szereplőtársával, Lily Tomlinnal. Az utolsó évad részletesen körbejárja az öregedés kérdéseit, ami személyesen is érinti a két főszereplőt. Ami az életkorról alkotott véleményét illeti, a színésznőt egyáltalán nem zavarja a nyugdíjas kor.

„Tisztában vagyok vele, hogy közelebb kerültem a halálhoz. És ez egyáltalán nem zavar. A testem alapvetően már nem az enyém. A térdem nem az enyém, a csípőm nem az enyém, a vállam nem az enyém. Tény, hogy az ízületi fájdalmak miatt nem tudok már síleni, futni vagy biciklizni, viszont élek, még mindig dolgozom, és koromhoz képest egészséges vagyok. Kit érdekel, ha már nem vagyok olyan rugalmas, mint régen?

60 évesen is lehetsz igazán öreg, ahogyan 85 évesen is fiatal”

– mondta a színésznő az interjúban.

A Netflix vígjátékában Fonda a pedáns és rendmániás Grace, Tomlin pedig a bohém művészlélek Frankie bőrébe bújva alkotják a sorozat főszereplőit. A furcsa, ellentmondásos (de szerethető) párost a házasságuk egyidejű felbomlása kovácsolja barátokká. Ex-férjeiket Martin Sheen és Sam Waterston alakítják – akik a sorozatban egymásba szeretnek, felrúgva ezzel házasságaikat és egész addigi életüket. Fonda és Tomlin a való életben is közel állnak egymáshoz. Kapcsolatuk a 80-as években kezdődött – és évtizedekkel később sem halványult el.

Lily Tomlin (balra) és Jane Fonda színésznők a Grace és Frankie évadpremierjén az ArcLight Cinemas moziban 2018. január 18-án, a kaliforniai Culver Cityben. (Fotó: David Livingston/Getty Images)

„Régóta szeretem Jane-t. Mellette természetesnek tűnik minden. Ezt a műsort szinte nekünk találták ki, és tudtam, hogy meg fogjuk csinálni, mert arról szól, ami mindkettőnk számára fontos: 

nem áll meg az élet akkor sem, ha öregszünk, és nem kell(ene) háttérbe szorulnunk csak azért, mert idősödő nők vagyunk. Fontos, hogy ennek szellemében gondolkodjon mindenki önmagáról. Nem számítottunk arra, hogy életünk ezen pontján egy mindkettőnk számára fontos mondanivalójú sikersorozatban szerepelhetünk – ráadásul együtt.”

– tette hozzá elérzékenyülve Tomlin.

A Grace és Frankie jelenleg a hetedik és egyben utolsó évadánál tart, befejező epizódjai pedig április 29-től láthatóak majd a Netflixen – a nívós szereplőgárdához pedig nem más, mint Dolly Parton is csatlakozik majd (aki szerint 55 év után is meg lehet őrizni a tüzet egy házasságban).

Kiemelt kép: Getty Images