74 évesen került a fürdőruha-katalógus címlapjára a modell

A Sports Illustrated fürdőruhakatalógusa eddig csupa fiatal modellel volt tele.

Maye Musk történelmi címlappal jelentkezett, ami segíthet leküzdeni az ageizmust, azaz a toxikus fiatalságkultuszt, és bebizonyítja, hogy bőven nyugdíjas kor felett is lehet valaki vonzó és sikeres. Ezzel ő is tovább erősítette azt a mára már illusztrisra duzzadt névsort, akik bátran vállalják, hogy a kor csak egy szám, mint ahogy Helen Mirren, Cameron Diaz vagy éppen Julia Roberts is teszi. A 74 éves modell, író, anya és aktivista a Sports Illustrated 2022-es fürdőruhakatalógusának címlapjával tovább alakítja az öregedésről szóló közbeszédet, és olyan hírességekhez csatlakozik a 2022-es számban, mint Kim Kardashian, az énekesnő Ciara és a feltörekvő modell Yumi Nu.

„Az első reakcióm az volt, hogy ilyesmiről még csak álmodni sem mertem, mert miért lenne bárminek is egy 74 éves ember a címlapján, főleg fürdőruhában – viccelődött Musk a People magazinnak a címlaplappal kapcsolatban. – De azt hiszem, hogy a hetvenes éveikben járó nők jobban fogják érezni magukat úszás közben, mint ahogyan a húszas és harmincas éveikben járó nők is.

Amikor mi, nők a strandra megyünk, eléggé szégyenlősek vagyunk a testünkkel kapcsolatban, bezzeg a férfiak sétálgatnak, még azok is, akik szörnyen néznek is ki, és nem érdekli őket. Szerintem nekünk sem kell annyira törődnünk mások véleményével!”

Musk a címlapon egy színes, fodrokkal díszített Maygel Coronel egyrészest és egy pálmafa alakú fülbevalót visel. Elmondta, hogy a fotózás Yu Tsai fotóssal Belize-ben „csodálatos hangulatban” telt. „Mindenki udvarias, kedves, figyelmes, gondoskodó volt, így nagyon jól éreztem magam a fürdőruhámban – mesélte. – Ha egyszer túl vagy az első felvételen, az összes többi is jól fog sikerülni, mert olyan sok önbizalmat ad, hogy jól nézel ki fürdőruhában.”

A kor csak egy szám

2019-es Egy nőnek legyenek tervei című memoárjában a divatipar veteránja és dietetikus-táplálkozási szakember nyíltan beszél az öregedésről, és részletezi, hogy az azt körülvevő negatív energiát nem szabad eltűrnie sem neki, sem másoknak.

„Életemnek voltak olyan szakaszai, amikor elutasítottak, megsértettek, csalódtam, és ez egyszerűen elveszi az önbizalmadat – magyarázta a People-nek. – Aztán csak túl kell lépned rajta. Szóval itt vagyok,

74 évesen boldogabb vagyok, mint valaha, és nem törődöm semmivel, ráadásul senki sem sérteget, mert senki nem akar megsérteni egy nagymamát. A lényeg az, hogy az emberek ebben a szakaszban nagyon jók hozzám, de miért tartott ez ennyi ideig?”

Musk elmondta, hogy megtanulta megváltoztatni a környezetét, és eltávolítani a negatív hatásokat az életéből, mert ez segítette a fejlődését. „Ha olyan emberekkel keveredünk, akik kegyetlenek hozzánk, és olyan dolgokat tesznek, amelyek gonoszak, mi pedig ezt elfogadjuk, nos, akkor szenvedni fogunk, ahogy én is tettem. Ehelyett olyan emberek között kell lenned, akik kedvesek hozzád.”

Az SI Swimsuit 2022-es számának részeként Musk lánya, Tosca írt egy esszét The Unstoppable Force (A megállíthatatlan erő) címmel, tisztelgésként a magazin és az anyja úttörő hatása előtt. „Egész életemben azt láttam, hogy anyukám mindenre képes. Ennek eredményeképpen azt hiszem, mindig is el fogom várni tőle, hogy mindent meg tudjon csinálni – osztotta meg Tosca. – Néha elgondolkodom azon, hogy itt az ideje, hogy elkezdjek lejjebb adni ezekből az elvárásokból, ahogy egyre idősebb lesz. De aztán újra ránézek, ahogy még mindig megállíthatatlan, és azt gondolom, hogy még nem.”

Tosca kiemelte édesanyja néhány eredményét is: „Az anyukám most 74 éves. A bolygón töltött évei alatt két mesterdiplomát szerzett táplálkozástudományból, díjakat nyert a dietetikus szakmában, számtalan divatbemutatón és magazinok divatanyagaiban szerepelt, és még egy Beyoncé-klipben is feltűnt. Ő egy megfékezhetetlen erő, a legbátrabb nő, akit valaha ismertem.” Maye Musk Tosca mellett Elon (igen, a Tesla, a SpaceX és immár a Twitter tulajdonosa, most már a világ leggazdagabb embere 219 milliárd dolláros vagyonával) és Kimbal anyukája is.

Maye Musk és Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója a 2017-es Vanity Fair Oscar-partin a kaliforniai Beverly Hillsben. (Fotó: Taylor Hill/Getty Images)

MJ Day, az SI Swimsuit főszerkesztője így nyilatkozott Muskról: „74 évesen Maye továbbra is minden nap azon dolgozik, hogy inspirálja a körülötte lévőket.” Ami az idei szám mögötti üzenetet illeti, Day szerint az továbbra is a hitelesség és a fejlődés képességének ünneplésében gyökerezik. „Mindannyian megérdemeljük a lehetőséget, hogy fejlődjünk, ezért ebben a számban arra bátorítjuk az olvasókat, hogy úgy lássák ezeket a modelleket, ahogy mi látjuk őket: sokoldalú, tehetséges – és közben szexi. Lehet, hogy a világ valahogy felcímkézi őket, de mi arra szeretnénk fókuszálni, hogy milyen sokféleképpen látják magukat, és hogyan sajátítják el azt, akik ők. Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, akár újdonsült anyuka, partner, testvér, előadóművész, sportoló, vállalkozó, szószóló, diák, mentor, példakép, vezető vagy álmodozó – vagy mindezek egyszerre –, mi ezeket a nőket, fejlődésüket és azt a sokféle dimenziót szeretnénk ünnepelni, akik ők.”

https://youtu.be/K4r4lysSgLE

Kiemelt kép: Getty Images