A 76 éves, Oscar-díjas színésznő edzéstervében olyan egyszerű gyakorlatok vannak, mint például a lábujjérintés.

Talán a legfontosabb, ha nem a legfontosabb dolog, amit annak érdekében tehetünk, hogy időskorunkban is fittek maradhassunk, hogy rendszeresen végzünk nyújtógyakorlatokat. Ha más mozgásformát nem is űzünk, a nyújtást, amely mindössze néhány percet vesz el a napjainkból, vétek elcsalni: ezek a gyakorlatok megelőzhetik az időskori degeneratív funkcióvesztést, sőt még a hasi zsír csökkentésében is segíthetnek.

A napi nyújtásra esküszik hollywood egyik legfényesebb csillaga, Helen Mirren is. A királynő és megannyi akciófilmben (Red, Halálos iramban) is brillirozó sztárról tudvalevő, hogy a fizikai erejét is próbára tevő szerepekre az úgynevezett XBX-edzéssel (Ten Basic Exercises) készül fel, amelyet a Kanadai Királyi Légierő női tagjai részére állítottak össze még az ötvenes években. A napi mindösszesen 12 percnyi mozgásra régóta esküszik a 76 éves színésznő, aki legutóbb a Good Morning Britain című reggeli műsorban mesélt az edzéstervéről és a hajlékonyságának titkáról.

Helen Mirren a 2021-es velencei filmfesztiválon. Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Amikor a műsorvezető azt kérdezte Helen Mirrentől, igaz-e, hogy a Kanadai Királyi Légierő edzéstervének köszönheti fantasztikus alakját, az Oscar-díjas színésznő így felelt: „Ezt a módszert követem, valóban, de nem azért, hogy fitten tartson. […]

Nagyon egyszerű, ha két héten keresztül, hetente ötször végigcsinálod, egészen másképp fogod magad érezni.

Az első gyakorlat, hogy megérinted a lábujjaidat, ami rettentően könnyű – de nem ám hajlított térddel, tartsd nyújtva a térded! És képesnek kell lenned a tenyered teljes felületével megérinteni a talajt. Naponta ötször, kezdd ezzel.”

Ezután persze a 76 éves színésznő megmutatta, hogy a hajlékonyság nem kor kérdése: játszi könnyedséggel érintette meg tenyerével a talajt úgy, hogy mindkét lába teljesen egyenes maradt. Helen Mirren hajlékonysága kiválóan bizonyítja, milyen hatásos a módszere. Ahogy öregszünk, az izmaink rövidülni kezdenek, ezáltal pedig a mozgásunk is korlátozottabbá válik – emiatt van például az is, hogy sok hajlott hátú idős embert látunk.

A rendszeres nyújtás segít, hogy az izmok hosszúsága ne csökkenjen, sőt még a hasi zsír eltüntetésében is szerepet játszhat.

A Frontiers in Physiology című tudományos lapban közölt kutatás szerint az olyan nyújtógyakorlatok, amelyeket (balett)rúd mellett vagy akár egy seprű nyelének tartása mellett végeztek, csökkentették a hasi elhízást az 55 év feletti résztvevőknél. Nemcsak a derekuk körfogata lett kisebb „jelentős mértékben” 15 hétnyi rendszeres nyújtás után, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is alacsonyabb lett náluk. Ennek hátterében az állhat, hogy a nyújtás jó hatással van a szív egészségére: segíti a vér áramlását és csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. Ugyan a nyújtás nem helyettesíti a gyaloglást, a futást, a biciklizést és a többi kardiomozgást, előnyei vitathatatlanok.

Kiemelt kép: Getty Images