Kiért rajonganak a mai tinik? A Harry Styles-kultusz nyomában

Cuki fiúbanda tagból a pop hercege: nem, nem Robbie Williamsről és nem is Justin Timberlake-ről van szó. Az új trónbitorló neve Harry Styles, akit egyszerűen muszáj imádni.

Tinédzser lányok felnőtt kísérőjeként vettem részt Harry Styles manchesteri koncertjén. Én már eddig is mindent tudtam Harryről – akaratlanul is –, hiszen egyfolytában az ő zenéje szól otthon, az életnagyságú papírmasé figurájába ütközöm minden egyes hazaérkezésnél, és egy két lábon járó Harry-lexikonnal élek együtt. Most, hogy élőben is láttam fellépni, végképp megalapozottnak tartom az őt körülvevő hájpot. Lépjünk most be együtt Harry házába! (Új albumának címe: Harry’s House)

Volt egyszer egy fiúbanda…

Bevallom, ha boybandekről van szó, én leragadtam a New Kids on The Block – N’Sync tengelyen, és a Take That – Boyzone – Backstreet Boys szentháromság idejének lejárta után már nem követtem figyelemmel a műfaj újabb képviselőit. Így aztán totálisan kimaradtam a tíz éve élesedett One Direction-lázból, és az abból kinövő Harry Styles-kultuszból is. Egy gyorstalpalóval azonban most gyorsan felzárkóztatnék mindenkit, hogy megértsük, kit és miért imádnak világszerte tinilányok milliói. 

A One Direction egy – nem is titkoltan – mesterségesen összerakott fiúbanda, amely a 2010-es angol X-Faktorban debütált. Tagjai Niall Horan, Liam Payne, Zayn Malik, Louis Tomlinson és Harry Styles egyéni énekesként jelentkeztek a műsorba, ám egyikük sem jutott tovább. Az egyik mentornak támadt az az ötlete, hogy a fiúk álljanak össze egy bandává, és így már továbbmehettek a műsorban az együttes kategóriában. Állítólag nagyon hamar megtalálták az összhangot, és még a legendásan szőrös szívű Simon Cowellt is meghódították: végül az ő kiadója jelentette meg az első albumukat, miután az X-Faktorban harmadikként végeztek. 

A One Direction tagjai 2010. november 6-án: Liam Payne, Louis Tomlinson, Zayn Malik, Harry Styles és Niall Horan próbálni érkeznek egy londoni stúdióba (Fotó: Dominic Lipinski/PA Images/ Getty Images)

Ezután a rendkívül cuki tizenéves fiúkból álló banda történetét az elképesztő sikerek, hisztérikus rajongás és óriási médiafigyelem jellemezte – 2020-ig több mint 70 millió albumot adtak el, amellyel elnyerték a minden idők egyik legsikeresebb fiúbandája címet. A srácok közel 200 zenei díjat zsebeltek be, 2013-ban pedig 75 millió dollárt kaszáltak, ami a legtöbbet kereső 30 éves kor alatti előadók Forbes-listáján a második helyig repítette őket. Az együttes aztán elfáradt, a 2016-ban bejelentett „szünetelés” a mai napig tart, hivatalosan azonban sosem oszlottak fel. Azóta a tagok mindegyike önálló projekten dolgozik, amiből üstökösként emelkedik ki Harry Styles szólókarrierje. (Valahogy úgy, ahogy annak idején is csak Robbie Williams lett igazi világsztár a Take That tagjai közül.) Harry gőgös távolságtartás helyett szeretettel emlékszik vissza a fiúbandás időkre: „Azt hiszem, az a tipikus, hogy az ember egy ilyen zenekarból kilépve szinte úgy érzi, hogy bocsánatot kell kérnie azért, mert benne volt. De én imádtam az ott töltött időt. Minden új volt számomra, és igyekeztem minél többet tanulni. Mindent magamba akartam szívni” – nyilatkozta a Vogue-nak 2020-ban. 

Állócsillag a popzene egén

Harry volt a legfiatalabb One Direction tag a maga 16 évével, mégis ő lett a zenekar nem hivatalos frontembere, és kezdettől ő gyakorolta a legnagyobb hatást a rajongókra. Szólókarrierje kezdetén fontos döntést hozott: szakított régi zenekarának stadionpopjával, és egy sokkal kísérletezőbb, izgalmasabb irányba vitte el a zenei stílusát, inspirációért pedig olyan nagy elődökhöz nyúlt, mint David Bowie, a Fleetwood Mac vagy Mick Jagger.

Olyan karizmával rendelkezik, mint csak nagyon kevesek, és éppen ez predesztinálja arra, hogy hosszú időn át regnáló popsztár legyen – pedig ez egy kihalófélben lévő műfaj.

Nem szerencsés a régenmindenjobbvoltozás, de tény, hogy a mai zeneipar már csak elvétve termel ki olyan egyéni előadókat, akik rendszeres megújulásra képesek, évtizedekig uralják a színpadot, és egymaguk stadionokat töltenek meg. Robbie Williams és Justin Timberlake lassan nyugdíjba megy, Harry Styles pedig valószínűleg nemcsak utoléri, hanem túl is szárnyalja őket.

Családi nyomásra végignéztem egy 18 perces (!) összeállítást arról, hogyan fejlődött Harry hangja és énektechnikája az elmúlt tíz évben. Az X-Faktoros szárnypróbálgatások bizonytalan, néhol csúszkáló hangú kisfiújából Harry kifejezetten jó énekessé és magabiztos előadóvá vált. Ezt most élőben is megtapasztalhattam a manchesteri koncertjén, ahol túlzás nélkül stúdióminőségben énekelt: nem voltak hamis hangok, megúszós vagy mélyebben énekelt részek, közönségénekeltető pihengetések.

Unokáink is látni fogják

Színes tollpihék jelzik a rajongók haladási útvonalát a Harry Styles koncert után (A szerző fotója)

Ha már szóba került a közönség, muszáj szót ejteni Harry rajongótáboráról. Már csak a tinibandás indulás miatt is sejthető, hogy rajongói legmasszívabb részét fiatal lányok teszik ki, de a koncerten szép számmal láttam 60 feletti nőket, illetve barátnőiket hősiesen kísérő fiúkat is. A Harry-jelenség egyébként könnyen beszippantja az embert, a mi családunkban például a 6 éves kisfiam ugyanúgy szereti a dalait, mint az 50-hez közeledő férjem. Már csak ezért is elképzelhető, hogy újabb és újabb generációk fognak felnőni a zenéjén, és nem tűnik el a süllyesztőben pár éven belül. A mai tinédzserek egyébként pont ugyanúgy rajonganak, ahogy évtizedekkel ezelőtt.

Annyi a különbség, hogy míg régen a kazettás magnó mellett ültek feszülten várakozva, ujjukat a REC gombon tartva és várva, hogy felcsendüljön a kedvenc, rögzíteni kívánt daluk, addig most a telefonukon állítanak be ébresztőt hajnali 4-re, hogy már a megjelenés pillanatában meghallgathassák Harry legújabb albumát, vagy megnézhessék legfrissebb videóját a Youtube-on. 

Az igazi Harry-rajongóknak külön neve is van: „Harrie”, többesszámban „Harries”. Könnyen felismerhetőek jellegzetes kinézetükről: horgolt kardigán, trapéznadrág, ’70-es éveket idéző ruhadarabok és vászontáska. A koncerten szinte mindenki rózsaszín cowboy kalapot és/vagy színes tollboát viselt. Egy csomó utcai árus kínálta ezeket a stadion környékén, ahhoz hasonlóan, mint ahogy a focimeccsek előtt szurkolói sálakat árusítanak. Többször is szembejött velünk az az anekdota, hogy a Harry Styles koncertek után nem üres sörösüvegek lepik el az aszfaltot, hanem a boákból kihullott tollak. És lőn. 

Légy kedves az emberekkel!

Harry Styles nemcsak a zenéjével hat az emberekre, hanem egész személyiségével, és mindazzal, amit képvisel. Jelmondata a „Treat People With Kindness” azt jelenti, hogy Légy kedves az emberekkel! – amit nem lehet elégszer hangoztatni: van egy ilyen című dala, szóban is mindig elismétli a koncertjein, és TPWK logó díszítette pólók, táskák és matricák is sulykolják az igét. Az alapelv gyakorlati megvalósulását a koncerten saját szememmel is láthattam. Először is feltűnő volt, hogy bár a rajongók láthatóan igyekeztek túltenni egymáson a különleges alkalomra összeválogatott, extravagáns szettjeikkel,

nem a versengés dominált, hanem egyfajta békés testvériség (sistahood) érződött a hangulaton.

Az emberek mosolyogtak egymásra, és egy nagy közös élmény boldog résztvevőiként szállingóztak a helyükre. 

Harry egyébként mestere a szenzációs atmoszféra megteremtésének. Amíg türelmesen várakoztunk, hogy megkezdődjön a koncert, egyszer csak felcsendült a Spice Girls klasszikusa, a Wannabe. Ezt a tömeg egy emberként énekelte, ami hihetetlen összekovácsoló erővel bírt: mindenki vigyorogva nézett a szomszédjára és cinkosan kacsintott össze vele. Erre rádobott még egy lapáttal a következő dal, a Bohemian Rhapsody a Queentől. A szelíd mosolygást orkánerejű röhögés váltotta fel, ahogy mindenki szívvel-lélekkel vinnyogta, áriázta, léggitározta, légzongorázta és légdobolta a földi halandó számára nyilván elénekelhetetlen Freddie Mercury-opuszt. Ennél kicsit mesterkéltebbnek és teátrálisabbnak tűnt, amikor a koncert közben Harry mindenkit megkért, hogy forduljon oda a jobb, majd baloldali szomszédjához és mondja azt neki, hogy „szeretlek”, de igazság szerint működött a dolog: abban a pillanatban szerintem tényleg mindenki szerette egymást.  

Harry Styles koncert tavaly halloweenkor a Madison Square Gardenben, New York Cityben. (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for HS)

Harry egyébként ügyesen egyensúlyozva tudja elérni azt, hogy egy teljesen heterogén közönséget szólítson meg, és a legváltozatosabb életkorú vagy beállítottságú emberek imádják.

A tinik rajonganak érte, de az esetleg konzervatívabb idősek se tudnak kritizálni olyasvalakit, aki az egyetemes kedvességet hirdeti, hiába van széttetoválva és hord női ruhákat férfi létére.

Úgy áll ki az LMBTQ+ közösség mellett, és szólal fel a toxikus maszkulinitás ellen, hogy közben rájátszik a vonzó pasi imidzsre, és tinilányok millióinak rajongásából él, még sincs olyan érzése az embernek, hogy mindezzel visszaélne. Egyébként is vállaltan feminista, de szerinte ennek nincs hírértéke, mivel a nemek közti egyenlőség egyszerűen alap.

Fiú gyöngy fülbevalóval

Harry szólókarrierjének építgetése közben egyszer csak divatikonná is vált. A kezdeti sztreccsfarmer-póló szetteket hamar sokkal extrémebb ruhadarabokra cserélte és teljesen egyedi öltözködési stílust alakított ki. A Gucci kreatív igazgatójával, Alessandro Michelével 2015-ben kezdődött az együttműködésük, amelynek eredményeképpen az énekes egyre merészebb kosztümöket vállalt be. Michele így jellemezte Harry-t:

„Egy angol rock and roll sztár aurájával rendelkezik – fiatal görög isten James Dean-attitűddel és egy kis Mick Jaggerrel –, de közben meg nincs nála cukibb. Egy új korszak imidzsét testesíti meg, újradefiniálva a férfi kinézetet”.

Stylistja, Harry Lambert hetedik éve álmodja meg outfitjeit, a jelenleg futó Love on Tour elnevezésű turné fellépőruháiért is ő felelős. Flitteres mellény, vörös nadrág, csillogó szaténing, nadrágtartó, pöttyös póló, kockás nagypapa mellény, színes tollboa, Audrey Hepburnt idéző klasszikus fehér gyöngysor… Harry mindig 19-re húz lapot.

Harry Styles 2021-ben, 2020-ban, illetve 2019-ben a Met-gálán (Fotók:Getty Images)

Egy tetőtől-talpig virágmintás Gucci öltönnyel indult az ámokfutása, amiért akkoriban kapott hideget-meleget: a Loop magazin szerint „valami ikeás paplant” viselt,  a twitterezők közül pedig egyesek fürdőszobai tapétához és virágos fotelekhez hasonlították a szettjét. Annyi biztos, hogy mindenki a ruhájáról beszélt, és onnantól fogva árgus szemekkel figyelték, mivel rukkol elő legközelebb. Manapság Harry valódi trendszetternek számít, akinek a legdurvább húzásait is magasztalják, legyen szó fehér csipkeoverálról, lógós gyöngyfülbevalóról vagy női retikülről.

2022 áprilisában a kaliforniai Coachella fesztiválon (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for Harry Styles/Getty)

Ő az első férfi, aki egyedül szerepelt a Vogue USA címlapján, igaz női ruhában. Az egész öltözködést és divatot játéknak tekinti, nem a nemi identitásáról akar üzenni a ruhái által. „Soha nem lehet túlöltözni. Olyan nincs. Az emberek, akikre felnéztem a zenében – Prince, David Bowie, Elvis, Freddie Mercury és Elton John –, igazi showmanek. Gyerekként ez teljesen lenyűgöző volt. Most felveszek valamit, ami nagyon extravagáns, és nem érzem magam őrültnek, ha viselem… A ruhák azért vannak, hogy szórakoztassanak, hogy kísérletezz és játssz velük… Ha eltöröljük a »vannak ruhák férfiaknak és vannak ruhák nőknek« elvet, ha eltöröljük a korlátokat, nyilvánvalóan kinyílik az a tér, ahol játszhatunk… Soha nem gondolkodtam túl sokat azon, hogy ez mit is jelent – egyszerűen csak az alkotás egyfajta kiterjesztése” – nyilatkozta a Vogue-nak

Meghódítja Hollywoodot (és Budapestet)

A zene mellett építgetni kezdte színészi karrierjét is. Miután egy fiatal katonát alakított a Dunkirk című háborús filmben, az ősszel mozikba kerülő Don’t Worry Darling (Ne aggódj, kedvesem!) című filmben Florence Pugh és Chris Pine oldalán fog szerepelni. A film rendezője és egyik szereplője, Olivia Wilde egy ideje egy párt alkot Harryvel. (Wilde korábban Jason Sudeikis színész-komikussal élt együtt.) Kapcsolatukat sok Harry-rajongó nem nézi jó szemmel, főleg a köztük lévő korkülönbség miatt (Olivia 38, Harry 28 éves), ők azonban nem törődnek ezzel, sőt, a színésznő elmondása szerint élete legjobb korszakát éli éppen. Harry egy másik moziban főszerepet játszik Emma Corrin mellett (A korona című sorozatban ő játszotta Dianát). A My Policeman (Az én rendőröm) című filmet idén októberben fogják bemutatni.

Harry jelenleg Európában turnézik, július 13-án látogat Budapestre. Boákat előkészíteni!

Kiemelt kép: Getty Images