10 évvel fiatalabb pasi, mesés karrier: ma szülinapos Olivia Wilde

A Dr. House Tizenhármasa saját bevallása szerint még sosem volt olyan boldog, mint most. A színészet mellett női szempontú filmeket rendez, ex-vőlegényével békében nevelik közös gyerekeiket, új szerelme, a nála 10 évvel fiatalabb Harry Styles pedig a világ egyik legrajongottabb énekese.

Olivia Jane Cockburn néven született, a Wilde nevet Oscar Wilde előtti tisztelgésképpen vette fel 18 éves dublini színésznövendékként. Családja részben ír származású, gyerekkorának nyarait Írországban töltötte, innen is a rajongás a híres ír költő-író iránt. Felmenői és családtagjai között is sok az író és az újságíró, és bár gyerekkorától nagy hatással volt rá ez a szellemi örökség és pezsgő intellektuális légkör, mindig is színész akart lenni. Erős női példaként tekint édesanyjára, aki szívós munkával megvetette a lábát a televíziós hírműsorok férfiak uralta világában és lányát is hasonló elszántságra nevelte. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy olyan nő nevelt fel, aki mindig is elképesztően független volt és hű önmagához, valamint egy olyan apa, aki csodálta anyámat” – mondta a Vogue-nak.

Vadóc lányból a Broadway sztárja

Wilde a 2000-es évek népszerű tinisorozatában, A narancsvidékben tűnt fel Alex Kelly szerepében, akit az alkotók a sorozat rosszlányának szántak: kicsapták az iskolából, egy bárt vezetett és a főszereplők közül fiúkkal és lányokkal egyaránt randizott. A valódi ismertséget a Doktor House hozta meg számára, ő játszotta Remy „Tizenhármas” Hadley-t, a tehetséges, Huntington-kóros, biszexuális orvost.

(Fotó: Isabella Vosmikova/NBCUniversal/Getty Images)

Később olyan filmekben szerepelt, mint a Niki Lauda és James Hunt Forma 1-es autóversenyzők vetélkedését feldolgozó Hajsza a győzelemért, a Jeff Bridges főszereplésével készült a Tron: Örökség című Disney sci-fi, valamint a Daniel Craig és Harrison Ford nevével fémjelzett Cowboyok és űrlények. Igazi sztárparádét vonultat fel Az élet maga című megrázó romantikus dráma (Wilde mellett Oscar Isaac, Antonio Banderas és Annette Bening szerepel), azonban a kritikusok fanyalogva, a nézők pedig vegyesen fogadták a filmet. Pár éve a Broadway-n is bemutatkozott a George Orwell regénye alapján készült 1984 című darabban, amely annyira intenzív volt, hogy Wilde-nak felhasadt a szája és eltört a farokcsontja, de ő mit sem törődött a sérülésekkel, annyira boldog volt, hogy végre színházban játszhat.

„A Broadway-n szerepelni mindig is nagy vágyam volt. Úgy gondoltam, addig nem nevezhetem magam színésznek, amíg ezt meg nem teszem, de most úgy érzem, kiérdemeltem”

 – nyilatkozta a Today Show-ban.

Sikersorozat lett az ötletéből

Wilde közel tíz évig volt Jason Sudeikis színész-komikus partnere (eljegyezték egymást, de sosem házasodtak össze), egy kisfiuk és egy kislányuk van, a hétéves Otis és az ötéves Daisy. Bár egy ideje különváltak útjaik, a Sudeikis főszereplésével futó Ted Lasso című, imádnivaló sorozat kapcsán sokat cikkeznek arról, hogy magánéletüknek milyen szerepe volt a sorozat alakulásában. A Ted Lasso-jelenség sok évvel ezelőttre nyúlik vissza: Sudeikis eredetileg reklámfilmekhez dolgozta ki az angol focicsapathoz igazoló amerikai fociedző karakterét és Wilde volt az, aki arra biztatta, hogy ez a figura megérne egy egész sorozatot. Igaza lett, a Ted Lasso-t a nézők és a kritikusok is imádják és alig várják a harmadik évadot. Wilde és Sudeikis ugyanakkor igyekeznek lehűteni a kedélyeket azzal kapcsolatban, hogy a sorozat az ő szakításukat idézte volna meg: az első évad sztorijának megírásakor Wilde és Sudeikis még bőven együtt voltak, így szó sincs arról, hogy a sorozat mímelte volna az életet, éppen fordítva.

Jason Sudeikis és Olivia Wilde az IFP Gotham díjátadón 2019. december 2-án New Yorkban (Fotó: Roy Rochlin/WireImage/Getty Images)

Nagyot szólt az első rendezése

Wilde is azok közé a színésznők közé tartozik, akik a saját filmjeik forgatásain tanultak bele a rendezésbe: bekéredzkedett a kamerák mögé és árnyékként leste a rendezők munkáját. Videoklipekkel kezdte a rendezői szárnybontogatást (ő rendezte például a Red Hot Chili Peppers Dark necessities című klipjét), majd a rettenetes magyar címmel sújtott Éretlenségi (Booksmart) című nagyjátékfilmmel debütált valódi filmrendezőként. A két, érettségi előtt álló lány nagy bulizását és barátságát bemutató coming of age mozit imádták a kritikusok, a főszerepeket alakító két ifjú színésznőnek pedig – akiket Wilde azóta is tyúkanyóként terelget és minden lehetséges fórumon dicséri őket – igazi ugródeszkának bizonyult a film.

Beanie Felstein, Olivia Wilde és Kaitlyn Dever (Fotó: Nicholas Hunt/Getty Images)

Beanie Feldsteinnek Golden Globe-jelölést hozott a szerep, és azóta egyre több komoly lehetőség találja meg: ő játssza Monica Lewinsky-t az igaz történeteket bemutató American Crime Story legújabb évadában és idén debütál a Broadway-n Barbra Streisand talán leghíresebb szerepében a Funny Girl című musicalben. Kaitlyn Dever pedig többek között a Hihetetlen című megrázó Netflix-minisorozatban szerepelt, amiért Golden Globe-jelölést is kapott.

Wilde ahelyett, hogy irigykedne fiatal kolléganőire, igazi élharcosa annak, hogy Hollywoodban minél több lehetőséghez jussanak a nők – akár színésznőként, akár más filmes szakemberként –, és ha rendez, fontos és domináns szerepeket ad a fiatal színésznő-generációnak.

Nem könnyű mellékszerepre férfit találni 

Első filmje, a könnyed vígjáték után kényelmes lett volna ennél a műfajnál maradni, Wilde azonban egészen másféle filmet akart készíteni: ezúttal a női titokzatosságot és vágyat vonta fókuszába. Idén szeptemberben fogják bemutatni a Don’t worry darling (Ne aggódj, kedvesem!) című második moziját, amelyben Hollywood új üdvöskéje, Florence Pugh alakítja a főszerepet, Wilde pedig igencsak  megküzdött azzal, hogy találjon egy olyan férfi színészt, aki hajlandó mellékszereplőként Pugh keze alá dolgozni. Egy Vogue-nak adott interjúban elmondta, hogy

a legtöbb férfi úgy reagált a forgatókönyv elolvasása után, hogy ha nem fog legalább annyit, vagy inkább többet szerepelni a filmben, mint a női főszereplő, akkor nem éri meg.

Wilde szerint ugyanakkor ez nem a férfiak hibája, mivel eleve abban a szellemiségben szocializálódtak, hogy ha nem szereznek elég teret, akkor nem látszanak értékesnek, ezzel szemben a színésznők – magasan képzett, értékes színésznők – megszámlálhatatlanul sok filmben tűnnek fel mellékszerepekben. Wilde szerint egy színésznő nem úgy gondolkodik, hogy „Az én szerepem nem olyan nagy, mint a férfi kollégámé”, hanem úgy áll hozzá, hogy „Ó, ez egy jó szerep. Egy olyan szerep, amiben van agyam”.

Jack szerepét végül Harry Styles vállalta el, aki énekesként lett világhírű és színészként eddig csak a Dunkirk című háborús filmben láthattuk. A 28 éves angol srác a One direction nevű fiúbanda tagjaként lett tinibálvány, az őt övező hisztéria pedig csak fokozódott az elmúlt években, mióta szólókarrierjét építi. Styles és Wilde tavaly óta egy párt alkotnak, és nem foglalkoznak a köztük lévő 10 év korkülönbséggel, amit különösen Styles lányrajongói – jó pár millióan vannak – nehezményeznek.

„Boldogabb vagyok, mint valaha. Egészségesebb vagyok, mint valaha, és ez egyszerűen csodálatos érzés”

– mondta a Vogue-nak. Mióta Harry Styles a kedvese, Wilde élete nagyító alatt van, erőteljesebben, mint valaha. Ő azonban igyekszik kizárni a külvilágot a magánéletéből. „Rájöttem, hogy amikor igazán boldogok vagyunk, akkor nem számít, hogy az idegenek mit gondolnak rólunk. Csak az számít, ami valódi, amit szeretünk és akit szeretünk. Az elmúlt 10 évben társadalmilag sokkal nagyobb értéket kezdtünk tulajdonítani vadidegenek véleményének, mint a hozzánk legközelebb állókénak” – tette hozzá.

You can do it!

Wilde ismét női filmen és nagyon fontos témán kezdett dolgozni. Életrajzi filmet készít Kerri Strug amerikai tornásznőről, Perfect (Tökéletes) címmel. Az 1996-os atlantai olimpia döntőjében az első ugrásnál megsérült Kerri Strug bokája és úgy tűnt, nem is tudja folytatni a versenyt. Nagy nyomás nehezedett rá, mivel a második ugrásán múlt az amerikai csapat aranya. Az amerikai tornászválogatott edzője, az erdélyi magyar Károlyi Béla egyre azt mondogatta neki, hogy „You can do it”, vagyis „Meg tudod csinálni!”.

Kerri Strug (Fotó: David Madison/Getty Images)

Végül Kerri másodjára is ugrott és az amerikaiak megnyerték az aranyérmet. Sokunkban megmaradt azonban a kép, ahogy Kerri az ugrás után fájdalomtól eltorzult arccal kúszott le a matracról, mivel már lábra sem tudott állni. Akkoriban ez igazi sikertörténet volt egy fiatal sportolóról, aki a fájdalmat legyőzve megmentette és győzelemre vitte a válogatottat. Ma már azonban árnyaltabban látjuk mindezt és felmerül a kérdés, hogy a kíméletlen és nem ritkán megalázó módszerekkel elért érmek valódi értéket jelenthetnek-e. (A Károlyi-házaspár munkamódszeréről és az amerikai női tornászokat ért szexuális zaklatásokról korábban részletesen beszámoltunk.)

A filmben Kerri Strug karakterét az új-zélandi Thomasin McKenzie alakítja és játszani fog benne A szolgálólány meséjében is feltűnt McKenna Grace, aki egy másik sportfilmben, a híres-hírhedt korcsolyázónő, Tonya Harding életéről szóló moziban (Én, Tonya) a kislány Hardingot alakította. A Vogue információi szerint a film arra törekszik majd, hogy Kerri Strug portréját a keménység és elszántság jegyében fesse meg, ugyanakkor Wilde eddigi munkáit és érzékenységét ismerve csodálkoznánk, ha beérné egy átlagos amerikai sikersztori ábrázolásával. 

Források: The Vogue, Playbill, Wikipedia. Kiemelt kép forrása: Taylor Hill/WireImag/Getty Images