Van itt minden a nemes vetélkedéstől az aljas húzásokon át a romantikáig; a sport világa igazi kincsesbánya a filmkészítők számára. A téli olimpiákon ráadásul a díszlet is megkapó; a havas lejtőkön és a fagyos jégcsarnokokban csak úgy izzik a levegő!

A téli játékok jellemzően kevesebb figyelmet kap, mint a nyári, pedig a sportágak rendkívül látványosak, a versenyek kiélezettek. Az olimpikonok között viszont akadnak olyanok, akiket még azok is ismernek, akik nem érdeklődnek a közvetítések iránt.

„Nincs jobb, mint a mi bobcsapatunk”

Az első jamaicai bobcsapatról közel harminc éve készült vígjáték rendkívül népszerű, a poénokat generációk tudják idézni álmukból felébresztve is. A Jég veled! olyan, akár egy (Disney-módra megalkotott) népmese a szegény ember fiairól, akik elmentek az Óperencián túlra szerencsét próbálni.

Az egzotikus, közép-amerikai szigeten a karibi életérzésbe belefér, hogy a rövidtávfutók között vérre menő küzdelemben dőljön el, ki jut ki az olimpiára. Egy tömeges botlás következtében többen is elesnek a lehetőségtől, ám egyikük úgy dönt, ha a nyári olimpia elúszott, akkor irány a téli! Két sprintertársát és egy bohém, görkorizó haverját meggyőzi, hogy alakítsanak négyes bobcsapatot. Edzőnek a szigeten élő, egykori „bobistent” Irv Blitzert (John Candy) sikerül megnyerniük. A fiúk megkezdik a felkészülést a negyven fokban, egy négy kerékkel felszerelt játék kocsiban gurulva… Az olimpiai kvalifikációs versenyen találkoznak először jéggel, hóval, és igazi bobbal is. Oltári szerencse folytán szintidőn belül beérnek, így kijutnak az 1988-as calgaryi játékokra, ahol a kezdeti gúnyos pillantások ellenére elhivatottságukkal tiszteletet ébresztenek a nézőkben és a sporttársakban.

A film valós eseményeken alapszik, de az igazság kevésbé színes-szagos, cserébe ugyanannyira megható. A bobcsapat ötlete nem a sportolóktól, hanem egy Kingstonban dolgozó amerikai üzletembertől, George B. Fitchtől eredt, aki a fejébe vette, hogy a jamaicaiak is indulhatnának a téli olimpián, és erre a bob lenne a legmegfelelőbb sportág. Nagyon komoly pénzösszeggel támogatta a csapatot, amelybe a három atléta, Devon Harris, Michael White és Chris Stokes mellé a sportos helikopterpilóta, Dudley Stokes került. A tapasztalatlan csapat vegyes fogadtatásra talált; akadtak nemzetek, amelyek tanácsokkal, bobbal, felszereléssel látták el a négy jamaicait, mások ki akarták záratni őket a versenyből, mondván, bénázásukkal tönkreteszik a jeget. A négyes végül borult az olimpián, így kiestek, de a nézők örökbe szívükbe zárták a karibi bobosokat. Az elmúlt években többször kellett pénzt gyűjteniük, hogy versenyzőik kijussanak az olimpiára, és mindig összegyűlt a szükséges támogatás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .