Mi lett a kilencvenes évek egyslágeres előadóival?

Hány kilencvenes évekbeli slágerre emlékszel?

A kilencvenes évek zenei palettája semmihez sem fogható. Akkoriban indult Britney Spears és Christina Aguilera, valamint a Spice Girls karrierje, r&b fronton ott volt Mariah Carey és a Destiny’s Child, a grunge stílust a Nirvana éltette, és megannyi alternatív rockzenekar – mint a Pearl Jam vagy a Smashing Pumpkins – színesítette a kínálatot. Meg persze ne feledkezzünk meg arról se, hogy ez az évtized volt a hiphop aranykora – olyan rapperekkel, mint Notorius B.I.G., 2Pac és Ice Cube.

Az évtizedet azonban jó néhány egyslágeres banda is jellemezte, mint Barbie Girlt előadó Aqua vagy a Blind Melon és No Rain. Ha a nevek hallatán nosztalgikus hangulatba kerültél, görgess tovább, mert nemcsak a kilencvenes évek legkedveltebb egyslágeres előadóit láthatod és hallhatod viszont, de azt is megtudhatod, mi van velük mostanság.

Blind Melon

A már előbb is említett Blind Melon zenekar No Rain című száma ugyan sosem volt listavezető, mégis mindenki emlékszik rá. A banda a Nirvana és a Pearl Jam stílusában próbált érvényesülni, de egyetlen dal kivételével sosem értek el nagyobb sikereket. A No Rain az amerikai toplisták 17. helyéig jutott.

A Blind Melon még ma is létezik, az utóbbi két évben több kislemezt is kiadtak, és készülőben van a negyedik stúdióalbumuk is.

Fotó: Gary Miller/Getty Images

Sir Mix-A-Lot

A kilencvenes évek elejének legikonikusabb rapdala egyértelműen a Baby Got Back, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy 28 héten át szerepelt a Billboard Hot 100 listáján, ráadásul öt héten keresztül listavezető volt. A dal 1993-ban Sir Mix-A-Lotnak egy Grammy-díjat is hozott.

A rapper mostanság nem jelentkezett új dallal, ahogy mondja, elfogadta, hogy „a Baby Got Back nagyobb szám, mint Sir Mix-A-Lot”. A slágert egyébként Nicki Minaj 2016-ban feldolgozta, az ő verziója, az Anaconda szintén nagy népszerűségnek örvendett.

Fotó: Getty Images/Getty Images for All In WA

4 Non Blondes

Az 1993-as What’s Up? óriási sláger volt, ám a sikerek ellenére a banda 1994-ben feloszlott. Érdekesség, hogy a „what’s up” mondat el sem hangzik a számban, az énekesnő azt énekli, „what’s going on”. Ezt azzal magyarázták, hogy nem akarták, hogy bárki azt higgye, Marvin Gaye dalát dolgozták fel.

Linda Perry, a 4 Non Blondes énekesnője aztán szólókarrierbe kezdett, dalszerzőként és producerként pedig olyan sztárokkal dolgozott, mint Gwen Stefani, Alicia Keys vagy Pink.

Fotó: gotpap/Bauer-Griffin/GC Images

The Rembrandts

Az 1995-ös I’ll Be There For You egybeforrt a Jóbarátokkal, a (főcím)dalt mindenki kívülről fújja, bár meglehet, hogy a zenekar nevét feleannyian se ismerik.

Az amerikai duó a mai napig aktív, koncertjeiken pedig mindig el is játsszák az egyetlen olyan dalukat, amelyből sláger lett.

Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images

Deep Blue Something

Az 1995-ös Breakfast at Tiffany’s című dal Amerikában és Európában is a toplisták élére jutott, a Deep Blue Something azonban nem tudott még egy ilyen sikert összehozni. A bandatagok útjai – talán éppen ezért – 2001-ben különváltak.

A nosztalgiahullámra ők is megpróbáltak felülni: 2014-ben újra összeálltak, és tavaly két dallal is előrukkoltak, de egyikre sem volt igazán vevő már a közönség.

Todd Pipes, az egykori zenekar énekese. Fotó Jim Spellman/WireImage

Chumbawamba

1997-ben az angol Chumbawamba megajándékozta a világot a Tubthumping című örökzöld slágerrel, amelyre akkoriban mindenki imádott táncolni.

A Chumbawamba 2012-ben oszlott fel, a bandatagok pedig a nyilvánosságtól visszavonultan élnek azóta is. Alice Nutter, aki már 2004-ben otthagyta a zenekart, sikeres író lett. 2019-ben azzal indokolta kiválását a The Guardiannek, hogy „ha a negyvenes éveid közepén össze-vissza ugrálsz, irtó hülyén nézel ki”.

Fotó: Joe Maher/WireImage

Aqua

Vitathatatlan, hogy dán popegyüttes 1997-es Barbie Girlje az évtized egyik legismertebb száma. A Barbie-baba reputációját sárba döngölő dal óriási sláger volt a diszkókban és a zenecsatornákon is, és bár az Aqua próbálta meglovagolni a sikerhullámot, ez egyik későbbi videoklippel sem jött össze.

Az Aqua még mindig aktív – többek között a TikTokon is –, és bár tartottak hosszabb-rövidebb szüneteket, még mindig készítenek új dalokat. Legutóbb 2018-ban jelentkeztek kislemezzel.

Fotó: Sam Tabone/WireImage

Natalie Imbruglia

Az ausztrál énekesnő a Torn című Ednaswap-feldolgozással vált világhírűvá, amely debütáló albumán, az 1997-es Left of the Middle-ön jelent meg. A következő évben három kategóriában is jelölték Grammy-díjra, sikerét ezidáig nem tudta megismételni.

Natalie 2019 februárjában posztolt arról, hogy újra stúdióba vonult, nagylemeze várhatóan idén fog megjelenni.

Fotó: Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage

Lou Bega

A német mambozenész is egy feldolgozással lett egyik pillanatról a másikra világsztár: a kubai Dámaso Pérez Prado 1949-es dalát gondolta újra. Az 1999-es Mambo No. 5 azonnal sláger lett, a Billboard Hot 100 listjának is a csúcsáig jutott.

Lou Bega több mint húsz év elteltével sem adta fel, hogy még egy dala listavezető legyen. Legutóbbi próbálkozása Scatman John 1995-ös Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) című számának feldolgozása volt. Ezzel az 2017-es kislemezzel sem jött össze neki…

(Kiemelt kép: Getty Images)