Beleértve azt is, hogy ki fogja alakítani Diana hercegnő egykori szerelmét, Dr. Hasnat Khant vagy éppen Vilmos herceget.

Ötödik évadával a 90-es évek korszakába lép A Korona (The Crown), a Netflix történelmi drámája. A mozgalmas negyedik évad Lady Diana (Emma Corrin) és Margaret Thatcher (Gillian Anderson) történetét tárta fel. Az új évadot jelenleg még forgatják, de íme néhány nyilvános részlet, beleértve a premier időpontját is:

A megjelenés dátuma

A Netflix még nem jelentette be az 5. évad konkrét premierdátumát, de a streamingszolgáltató a szeptember 25-i virtuális rajongói eseményén megadta a hónapot és az évet. Sajnos hosszú várakozási időre kell számítani, bár ez nem ért minket teljesen váratlanul. A Deadline korábban arról írt, hogy a sorozat valószínűleg 2022-ben tér vissza, és figyelembe véve, hogy a korábbi évadok mindig novemberben vagy decemberben debütáltak, úgy tűnt, hogy az 5. évad érkezésére 2022 végéig várnunk kell. Ez be is igazolódott, Imelda Staunton BAFTA- és Európai Filmdíjas angol színésznő aki az új évadban II. Erzsébet királynőt fogja alakítani videóüzenetében elmondta, hogy 2022 novemberére tűzték ki a premier dátumát.

Az ötödik évad kulcsmomentuma

Az új évad az 1990-es és a 2000-es évek közötti időszakra fókuszál. A Cosmopolitan beszámolója szerint az egyik kiemelkedő pillanat, amelyet valószínűleg a sorozatban is viszont láthatunk majd, az a királynő trónra lépésének 40. évfordulóján elhangzott beszéde lesz. Több királyi házasság felbomlása is nagy hangsúlyt kap majd a sorozatban, köztük András herceg és Sarah Ferguson szakítása, Anna hercegnő és Mark Phillips kapitány szakítása, valamint Károly herceg és Diana hercegnő 1996-os válása.

Martin Bashir interjút készít Diana hercegnővel a Kensington-palotában a Panorama televíziós műsorban. (Fotó: Pool Photograph/Corbis/Getty Images)

Diana ellentmondásos, a királyi családban nagy felzúdulást kiváltó könyvének, a Diana: Her True Story (Diana igaz története – saját szavaival) 1992-es megjelenése is szerepel majd, valamint a híres interjú, amelyet a hercegnő adott Martin Bashirnak a BBC One Panorama című televíziós műsorában. Diana ekkor beszélt Károly herceg és Camilla Parker Bowles viszonyáról is, mondván:

„Hárman voltunk a házasságban.”

A Sunnak nyilatkozva egy bennfentes azt állította, hogy ez az interjú lesz az ötödik évad kulcsmomentuma. (Arról, hogy csak 27 évvel az interjú után kért bocsánatot a BBC, és hogy miért fontos ez, tavaly mi is írtunk itt a nőklapja.hu-n.) A pletykák ellenére a Netflix egyelőre nem nyilatkozott a történet beillesztéséről. A RadioTimes szerint azonban a walesi hercegnő tragikus, 1997-es halála szerepelni fog a sorozatban. A királyi család utolsó éveinek nehéz és ellentmondásos ábrázolásához Peter Morgan, a széria rendezője állítólag felkérte Jemima Khan forgatókönyvírót és újságírót, Diana hercegnő közeli személyes barátját, hogy közreműködjön a következő évadban. Khan eredetileg beleegyezett, azóta azonban úgy döntött, hogy visszalép, és a Sunday Timesnak adott november 6-i nyilatkozatában azt állította, hogy az adott történetet nem feltétlenül olyan tisztelettudóan és együttérzően mesélnék el az alkotók, ahogyan arra eleinte számított. A sorozat szóvivője szerint Jemima Khan az első évad óta rajongója és lelkes támogatója A Koronának, viszont soha nem szerződtették a sorozat írójaként.

Ami a többi momentumot illeti, a sorozat készítője, Peter Morgan módszeresen választja ki, hogy milyen történeseket vigyenek vászonra. „Szeretem kiemelni a figyelmen kívül hagyott történeteket az olyan ikonikus események mellett, mint például az esküvők, választások és merényletek. Az írási folyamatnak ez az a része, ami a leghosszabb ideig tart a kutatómunka legalább kilenc hónapot vesz igénybe” mondta Morgan a Hollywood Reporternek.

A sorozat szereplői és stábja a 74. Golden Globe díjátadón a Beverly Hilton Hotelben 2017. január 8-án a kaliforniai Beverly Hillsben. (Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Moet & Chandon)

Csalódniuk kell azoknak, akik abban reménykedtek, hogy drámai feldolgozást láthatnak majd Harry herceg, Meghan Markle és a királyi család között húzódó feszültségről. Morgan megerősítette, hogy erre nem fog kitérni a sorozatban: „Várjunk 20 évet, és meglátjuk, mit lehet majd mondani Meghan Markle-ről. Jelenleg nem tudok és nem is feltételezek semmi biztosat.”

Az új szereplőgárda

A sorozat szereplőgárdája az 5. évadban tovább fog bővülni. A hivatalosan is megerősített tagok között szerepel az Oscar-jelölt színész, Lesley Manville, aki Helena Bonham Carter helyére érkezik Margaret hercegnő szerepében, emellett Jonathan Pryce veszi át Fülöp herceg szerepét Tobias Menziestől. Eközben a RadioTimes arról számolt be, hogy Camilla Parker Bowlest Olivia Williams fogja alakítani, aki az Oscar-díjas Emerald Fennell helyét veszi át. II. Erzsébet királynőt, akit a 3. és 4. évadban az Oscar-díjas Olivia Colman játszott, az ötödik évadban Imelda Staunton fogja alakítani. Dominic West fogja alakítani Károly herceget, ő Josh O’Connor helyét veszi át. Eközben Elizabeth Debicki váltja Emma Corrint Diana hercegnőként.

Imelda Staunton és a többi szereplő egy királyi jachtra hasonlító hajón látható a Netflix történelmi sorozatának forgatása közben 2021. augusztus 2-án a skóciai Macduffban. A színészeket többször is látták a skót halászfaluban, amint újraalkották Erzsébet királynő 1961-es, városbeli látogatását. (Fotó: Peter Summers/Getty Images)

Január 11-én a Variety megerősítette, hogy Humayun Saeed ebben az évadban csatlakozik a szereplőkhöz, mint Dr. Hasnat Khan, egy tüdő- és szívsebész, akivel Diana két évig volt kapcsolatban, mielőtt 1997-ben találkozott Dodi Fayeddel. Khan a londoni Royal Brompton Kórházban praktizált orvosként, és egy 2004-es nyilatkozatában azt mondta, hogy fontolgatta a közös jövőt Dianával, de a sajtó állandó üldözése miatt képtelen volt hosszútávon folytatni a kapcsolatát a szívek királynőjével. A Netflix 2021 szeptemberében jelentette be, hogy Fayedet Khalid Abdalla fogja alakítani.

Khalid Abdalla részt vett a 9. Római Filmfesztiválon 2014. október 17-én Rómában, Olaszországban. (Fotó: Venturelli/WireImage/Getty Images)

Emellett Lydia Leonard Cherie Blair szerepét kapta meg, míg Tony Blair bőrébe Bertie Carvel lép majd. Egy másik, kissé ellentmondásos új karakter Fülöp herceg közeli barátja és bizalmasa, Penny Knatchbull, más néven Lady Penny Brabourne lesz. Knatchbullt, aki gyakran csatlakozott Fülöp herceghez a szabadtéri sporteseményeken, a Kaliforgia színésze, Natascha McElhone fogja alakítani. Források a Sunnak elmondták, hogy Fülöp herceg furcsa barátsága pletykákra adott okot, de Edinburgh hercege és Knatchbull mindig is azt állították, hogy csak és kizárólag baráti viszonyt ápolnak egymással.

Az ifjú Vilmos herceg szerepét hosszas meghallgatások után az újonc Senan West fogja alakítani, aki Dominic West valódi fia, aki Károly herceget játssza majd az évadban. Senan a hamarosan induló ötödik évad utolsó epizódjában debütál majd a képernyőn.

A minap pedig a Mail on Sunday arról számolt be, hogy Philippine Leroy-Beaulieu – aki Emily párizsi főnökét alakítja az Emily Párizsban című sorozatban – szintén csatlakozott a stábhoz. A szerepről így nyilatkozott: „Nagyon kicsi dolog volt, de nagyon szórakoztató, és nagyon-nagyon boldog voltam, hogy benne lehetek. Minden epizód olyan, mint egy kis film a maga nemében. Őrülten jól meg van írva.” Leroy-Beaulieu nem árulta el, hogy kit alakít, de a lap szerint Monique Ritzet fogja játszani: Charles Ritz özvegyét, aki eladta a híres párizsi szállodát [Dodi Fayed apjának], Mohamed Al Fayednek.

Az ötödik éved lesz az utolsó?

Az alkotók korábbi nyilatkozataikkal ellentétben megerősítették, hogy a Netflix drámája egy hatodik évaddal készül véglegesen pontot tenni a történet végére. 

„Ahhoz, hogy igazságot szolgáltassunk a történet gazdagságának és összetettségének, vissza kell térnünk az eredeti tervhez, és hat évadot kell csinálnunk. Hogy egyértelmű legyen, a hatodik széria nem fog közelebb vinni minket a jelenhez – egyszerűen csak lehetővé teszi, hogy ugyanazt az időszakot részletesebben lefedjük”

nyilatkozta Morgan.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: bustle.com, The Sun, Variety