Miben tér el A korona a királyi család valódi történetétől?

Ahogy a korábbi évadoknál, most is elindultak a találgatások, hogy mennyi igazság van a brit királyi család történetét feldolgozó sorozatban. Összegyűjtöttünk öt eseményt a negyedik évadból, ami valószínűleg másképp történt a valóságban, mint A koronában.

Mi történt? 

Magyarországon is a Netflix legnépszerűbb tartalma A korona negyedik évada, amely II. Erzsébet uralkodásának 1979 és 1990 közé eső időszakát dolgozza fel tíz részben.

Miért fontos?

Inkább érdekes, hogy ahogy az a korábbi évadok bemutatásakor is történt, most is megindultak a találgatások, hogy mi igaz, és történt valójában másképp, mint a sorozatban.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen események történtek meg, és melyek a fantázia szüleményei a negyedik évadban?
  • Mit szólnak a királyi családdal foglalkozó szakértők A koronához?

A korona alkotója, Peter Morgan meglehetősen nagy költségvetést és szabad kezet kapott ahhoz, hogy a lehető leghitelesebb képet rajzolhassa meg a királyi családról. Az események rekonstruálásában nyolcfős csapat segíti, akikkel igyekszik minden egyes történést a lehető legalaposabban, dokumentumok és szemtanúk segítségével felidézni. Így is akadnak azonban olyan események, amelyeket egyszerűen nem lehet száz százalékos biztonsággal rekonstruálni. Ilyenkor kerülnek fikciós elemek a sorozatba, amikor a készítők megpróbálják elképzelni, hogyan is történhettek a dolgok.

Aki szeretne A korona eseményei mögé látni, az a sorozat után megnézheti a Windsorok című hatrészes dokumentumsorozatot is a Netflixen, ebben levéltári anyagok és történészek segítségével járnak utána a királyi család történetének. A Windsorok szépen árnyalja a sorozatot, kiderül belőle például, hogy II. Erzsébet apja, VI. György brit király közel sem volt mindig olyan szívélyes és szimpatikus, mint A koronában. A történészek szerint meglehetősen műveletlen és komoly hangulatingadozásokkal küzdő uralkodó volt, azt azonban ők sem vitatják, hogy a lányaival nagyon szeretetteljes volt a kapcsolata.
De mikben tért el még a valóság és A korona világa? Összegyűjtöttünk öt eseményt a negyedik évadból, ami valószínűleg egy kicsit másképp történt a valóságban. (A cikk innentől szpojleres, elárul néhány dolgot a negyedik évad történéseiből.)

Tényleg van kedvenc gyermeke a királynőnek és külön kedvence Fülöp hercegnek?

Az évad egyik legszórakoztatóbb epizódjában Margaret Thatcher brit miniszterelnök bevallja a királynőnek, hogy ikergyerekei közül az egyiket jobban szereti. Ennek apropóján Fülöp herceg is elmondja, hogy neki a lánya, Anna hercegnő a kedvenc gyereke, és azzal is tisztában van, hogy ki a királynő kedvence. Erzsébet szerint neki nincs kedvence, de azért külön-külön találkozik mind a négy gyerekével, hogy megbizonyosodjon erről.
Hogy a valóságban megtörténtek-e ezek a találkozók, az erősen kétséges. Ugyanakkor tény, hogy  Eileen Parker, Fülöp közeli barátjának, Mike Parkernek a felesége korábban úgy nyilatkozott, hogy a herceg Annával érzi magát a legjobban a gyerekei közül, úgy gondolja, hogy ő hasonlít rá a legjobban.

Ami azt a feltételezést illeti, hogy András herceg a királynő kedvence, ennek annyi alapja lehet, hogy első két gyereke születése után szinte alig tudott időt tölteni velük, míg András és Edward születésekor már jobban figyelt arra, hogy szorosabb kapcsolatuk legyen.

II. Erzsébet királynő és András York-i herceg 2017. június 22-én, az Ascot Derby-n. (Fotó: Chris Jackson / Getty Images)

Sally Bedell Smith történész szerint a királynő sorozatbeli találkozása a gyerekeivel, hogy felfedezze a kedvencét, teljes képtelenség. Sőt, szerinte itt derül ki igazán, hogy A korona írói nem értik a királynő személyiségét. Emlékeztet, hogy a királynő unokatestvére, Lady Patricia Mountbatten korábban úgy nyilatkozott, hogy ha van is kedvence, akkor az inkább a legkisebb fia, Edward herceg, akihez a mai napig a legközelebb áll.

Margit hercegnő valóban megpróbálta megakadályozni Károly herceg és Diana esküvőjét?

A sorozatban Margit hercegnő rájön arra, hogy Károly még mindig Camilla Parker Bowlest szereti, és felszólal az ellen, hogy a herceg feleségül vegye Dianát. A valóságban ez nem történt meg, a jelenet a Margitot alakító Helena Bonham Carter ötlete volt. A színésznő elmondása szerint azért volt ez logikus a történet szempontjából, mert az első évadban láttuk, hogy Margit nem mehetett hozzá a szerelméhez, egy elvált férfihoz. Későbbi házassága válással végződött, Károly és Diana  esküvője előtt már elvált nő volt. Ezek után evidens, hogy ha látja, hogy egy újabb elhibázott házasság készül, akkor felszólal ellene. A valóságról annyit tudunk, hogy amikor Diana  bekerült a királyi családba, Margit szívélyesen, szeretettel fogadta, de később, a kilencvenes évek elején élesen ellen fordult, és Károly pártjára állt.

Margit hercegnő, snowdoni grófnő, Vilmos herceg és Diana walesi hercegnő Harry herceggel a karjában, a Buckingham-palota erkélyén, 1988. június 11, London. (Fotó: Anwar Hussein / Getty Images)

Diana tényleg megtalálta a Camillának szánt Gladys és Fred feliratú karperec terveit az esküvő előtt?

Ez nem teljesen így történt, legalábbis, ha hihetünk Andrew Mortonnak, Diana életrajzírójának. Morton azt állítja, hogy Diana elmesélte neki, hogy Károly egyik alkalmazottjának irodájában talált egy nyitott csomagot, amiben egy G és F kezdőbetűkkel vésett karkötő volt. (A sorozatban egy rajzot talált a karkötő terveivel.) Ebből arra következtetett, hogy a karkötő ajándék Camillának, a betűk pedig Károly és Camilla beceneveire (Gladys és Fred) utalnak. Ugyanakkor a királyi családdal foglalkozó újságíró, Penny Junor szerint Károly az esküvő előtt több volt barátnőjének küldött ilyen búcsúajándékot.

A királyi család valóban teszteli a balmorali kastélyba érkező vendégeket?

A sorozat szerint a királynő és a családja azzal szórakozik, hogy amikor egy vendég először látogat a Balmoral kastélyba, egy sor titkos tesztnek vetik alá, hogy lássák, elég járatos-e az előkelő szokásokban. A koronában Margaret Thatcher és a férje csúnyán elbuknak a teszteken, Diana viszont parádésan szerepel. Hugo Vickers, a királyi családdal foglalkozó író és tévés szerint ez teljes képtelenség. Az Insidernek egyenesen gyalázatosnak nevezte ezt az epizódot, szerinte ugyanis a Balmoral-teszt nem létezik, a királyi család nagyon jól tudja, hogy a vendégek idegesek lesznek jelenlétükben, éppen ezért mindent megtesznek, hogy kellemesen érezzék magukat.

Károly herceg és Diana walesi hercegné Balmoralban, 1981. augusztus 19. (Fotó: Serge Lemoine / Getty Images)

Fülöp herceg tényleg megfenyegette Dianát?

Az évad végén sor kerül egy feszült hangulatú beszélgetésre Fülöp herceg és Diana között. Ebben Diana közli az apósával, hogy kész akár hivatalosan is véget vetni a házasságának. Fülöp erre közli vele, hogy ezt a helyében semmiképpen nem tenné meg, mert ennek nem lenne jó vége a hercegné számára. Diana megjegyzi, hogy reméli, ez nem fenyegetés.

Hugo Vickers szerint ez a jelenet arra az összeesküvés-elméletre utal, amely szerint a királyi családnak köze lehetett Diana későbbi halálához. Erre természetesen semmilyen bizonyíték sincs, ahogy arra sem, hogy Fülöp megpróbálta megakadályozni, hogy Diana a válása után férjhez menjen a barátjához, Dodi Al-Fayedhez.

A Fülöpöt alakító Tobias Menzies szerint annak viszont lehet alapja, hogy Diana és a herceg sokáig szövetségesként tekintettek egymásra, mert mindketten kívülállónak érezték magukat a királyi családban. 

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: II. Erzsébet királynő Fülöp edinburgh-i herceggel és gyermekeikkel, Károly walesi herceggel, Anna brit királyi hercegnővel, András yorki herceggel és Eduárd wessexi gróffal Balmoralban. (Fotó: PA Images via Getty Images))