Azt gondolom magamról, hogy alapvetően nem vagyok fanatikus alkat, de azért vannak ellenpéldák: egyszer otthagytam a munkahelyem, amiért a főnököm nem adott szabadnapot, hogy elmehessek Bécsbe megnézni David Bowie-t. Tolmácsként dolgoztam, és szóltam is, hogy nem megyek be, de azt mondta, hogy nem tud nélkülözni, mert fontos tárgyalásai vannak. Én viszont úgy gondoltam, és most sem gondolnám másképp, hogy elmenni David Bowie koncertjére nagyjából mindennél fontosabb. Ebből az lett, hogy megmondtam, hogy többet nem jövök, beültem egy barátommal az autóba és elmentünk Bécsbe, én pedig extázisban voltam, hogy ugyanazt a levegőt szívhatom, mint a mindennél csodálatosabb David Bowie. Erre emlékszem, arra, hogy utána mennyi idő múlva találtam munkát, és mit, arra nem.

A rajongás univerzális jelenség: szinte minden ember rajong valakiért valamilyen mértékben. Van, akinél ez annyiban merül ki, hogy mondjuk Ottlik Gézát tartja a magyar irodalom legjobb írójának, mások pedig, főleg a tinédzserek, teljes napokat képesek eltölteni azzal, hogy megbeszélik a rajongásuk tárgyának életét és munkásságát. Cornel Sandvoss Fans, the mirror of consumption című könyvében azt állítja, hogy a rajongók „alapvető pszichológiai, szociális és kulturális premisszákon és konklúziókon osztoznak”; azaz nagyon hasonlóan látják a világot. A rajongás  viszont az internet fejlődésével gyökeresen megváltozott. Ma már bárki bármikor kapcsolatba léphet hasonló dolgokért rajongó emberekkel, akármiről is legyen szó.
A Harry Potterben Luna Lovegood-ot alakító színésznő, Evanna Lynch egy interjúban arról számolt be, hogy mielőtt 14 éves korában őt is beválasztották a film szereplői közé, hatalmas Harry Potter-rajongó volt. Ez azt jelentette, hogy rajongói leveleket írt J.K. Rowling-nak, és Daniel Radcliffe-nek, és a Mugglenet nevű oldalon élte ki a gyermeki rajongását a többi fanatikus gyerekkel együtt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért rajongunk?
Egészséges-e a rajongás?
Hogyan alakítják a rajongók rajongásuk tárgyát?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .