Alvó nő, pihentető alvás

Megvan, hogy kellene aludnunk, ha tovább szeretnénk élni

Mindegy, mennyi idősek vagyunk, helyes alvási szokások kialakításával jelentősen növelhetjük várható élettartamunkat, és ez csak egy a pihentető és kellő mennyiségű alvás orvosilag igazolt előnyeiből.

Egy jóízű, pihentető alvásnál nincs is jobb, nem igaz? Ráadásul a kiadós durmolás nemcsak a fárasztó nap végén, illetve másnap reggel esik jól, de hosszú távon is komolyan befolyásolhatja egészségünket, és még szépségünkre is kihatással lehet. 

Friss kutatás készült alvási szokásaink és egészségi állapotunk kapcsolatáról. A felmérés eredményeit a napokban ismertetik majd az Amerikai Kardiológiai Kollégium munkatársai, azt viszont már most lehet tudni, hogy vizsgálatukban összefüggést mutattak ki a jó alvási szokások és a hosszabb élettartam között. Sőt arra is rávilágítottak, hogy az amerikai halálozások mintegy 8 %-a közvetlenül összefüggésbe hozható a rossz alvási szokásokkal!

A kutatók több mint 172 300 amerikai felnőtt adatait vizsgálták át, akik átlagéletkora 50 év volt, és akik 2013 és 2018 között részt vettek egy éves egészségügyi felmérésben. A résztvevőknek az alvási szokásaikkal kapcsolatos kérdéseket tettek fel, és átlagosan 4,3 évig követték őket, ez idő alatt több mint 8600-an haltak meg közülük. A halálesetek 30 százaléka szív- és érrendszeri betegség, 24 százaléka rákos megbetegedés, 46 százaléka pedig egyéb okok miatt következett be. A kutatók 5 szempontot gyűjtöttek össze annak vizsgálatára, mennyire tekinthető egészségesnek egy-egy, a kutatásba bevont egyén alvása. A vizsgálat rávilágított, hogy a várható élettartam 4,7 évvel hosszabb azoknál a férfiaknál, és 2,4 évvel azoknál a nőknél, akik mind az öt minőségi alvási kritériumnak megfeleltek azokhoz képest, akik csak egy, vagy akár egyik szempontot sem tudták kipipálni.

„Kimondhatjuk, hogy azok az emberek, akiket az itt felsorolt alvási szokások jellemeznek, nagyobb valószínűséggel tovább élnek.”

– mondta el a sajtónak a tanulmány társszerzője, Dr. Frank Qian.

És hogy mi az az öt kritérium, aminek meg kell felelnie annak, aki tökéletes alvásmintát szeretne? Íme:

  • hét-nyolc óra alvás éjszakánként
  • elalvási nehézség legfeljebb hetente kétszer
  • alvási nehézség legfeljebb hetente kétszer 
  • alvást segítő gyógyszerek mellőzése
  • kipihent ébredés legalább heti öt alkalommal

„Az eredmények rávilágítanak arra is, hogy az egészségvédő hatáshoz nem elég csupán elegendő órát aludni” – mondta Dr. Qian, a Harvard Medical School klinikai munkatársa. Emellett igazán pihentető alvásra is szükség van, na meg arra is, hogy legyenek a könnyed elalvást segítő rutinjaink is.”

Qian elmondta, hogy tudomása szerint ez az első olyan tanulmány, amely Amerikában reprezentatív népességen keresztül vizsgálja, hogy az alvás időtartama mellett milyen egyéb alvási szokás befolyásolhatja a várható élettartamot. A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál, akiknél mind az öt kívánatos alvási tényező jelen volt,

30 százalékkal kisebb volt a valószínűsége, hogy bármilyen okból meghalnak az elkövetkező néhány évben,

emellett 21 százalékkal kisebb volt a valószínűsége, hogy szív- és érrendszeri betegségben halnak meg, és 19 százalékkal kisebb volt az esélye, hogy rákban hunynak majd el. A vizsgálatok természetesen több kérdést felvetnek, például további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy miért nőtt kétszer olyan mértékben a várható élettartam a jól alvó férfiak esetében az azonos minőségű alvással rendelkező nőkhöz képest.

A kutatók mindenesetre nagyon bíztatónak látják az eredményeket, amit a fiatalok egészségnevelésében kiemelt fontosságúnak tartanak. „Ha az emberek már fiatal koruktól kezdve ki tudják alakítani a jó alvási szokásokat, azaz eleget alszanak, gondoskodnak arról, hogy kizárják a zavaró tényezőket, és összességében jó az alváshigiénéjük, az nagyban elősegítheti általános, hosszú távú egészségüket. – mondta. Fontos, hogy a fiatalabbak megértsék, hogy egészségszokásaik hatása (akár pozitívak, akár negatívak) az évek során összeadódik. ” – folytatta.

A kutatók remélik, hogy a betegek és az orvosok az általános egészségi állapotfelmérés és kezelések részeként elkezdenek majd az eddiginél többet beszélni az alvásról is. 

Kiemelt kép: Getty Images