vérnyomás csökkentése

Mutatjuk, hogyan csökkentsd a vérnyomásod már egy hét alatt

Csupán egyetlen hozzávalóra kell odafigyelned.

A magas vérnyomás nem válogat, sőt, a Semmelweis Egyetem adatai szerint Magyarországon már a 30-79 év közé eső korosztályt érinti – a férfiak 56, a nők 41%-a küzd magas vérnyomással –, mellyel hazánk az országok azon 10%-a közé tartozik, ahol a legmagasabb a hipertóniában szenvedők száma. Kezelése általában többféle megoldás együttes kombinációját jelenti, vagyis a gyógyszeres beállítás mellett életmódbeli változtatásokkal mi is sokat tehetünk a probléma normalizálásáért. Például kerüljük az alkoholt, a dohányzást, odafigyelünk az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra, továbbá hanyagolunk egy nagyon fontos hozzávalót minden étkezésünkből. Kitaláltátok, hogy melyikről van szó? 

Ezt az alapanyagot minimalizáljuk 

Valószínűleg nektek is a só ugrott be elsőként, melynek valójában egyik alkotóeleme, a nátrium okozza a legfőbb gondot. Ebből az ajánlott napi mennyiség legfeljebb 2300 mg, de ideális esetben inkább 1500 mg az American Heart Association szervezet szerint. A Journal of the American Medical Association orvosi folyóirat tanulmánya azonban most kimondja, már egy hét alatt megközelíthetjük ezeket az optimális értékeket, ha egyetlen teáskanálnyi sót elhagyunk az étrendünkből.

Ezzel a rutinnal akár 6 higanymilliméterrel csökkenthetjük az úgynevezett szisztolés értéket – ez a vérnyomás kétszámjegyű értékében az első szám, ami a szívverés alatti nyomásértéket mutatja –, ami nagyjából megfelel egy általános gyógyszer eredményének. A hatás ráadásul még azoknál is megfigyelhető volt a felmérés szerint, akik egyébként szedtek erre alkalmas speciális készítményt, tehát a szerző, Dr. Deepak Gupta kardiológus ezek után bizton állítja, a vérnyomás csökkentése kis mértékben ugyan, de már egyetlen hét alatt lehetséges. 

Óvatosan az előre csomagolt élelmiszerrel 

vérnyomás csökkentése

Fotó: Canva

A nátrium és a vérnyomás közötti összefüggés nem új keletű felfedezés a táplálkozástudományban, hiszen hipertónia esetén a legalapvetőbb orvosi tanácsok közé tartozik, hogy csökkentsük a sóbevitelt, a stresszt, ahogy a túl sok ülés valamint a dohányzás sem tartozik az ajánlott tevékenységek közé. Ugyanakkor a további élelmiszerekben található nátrium mennyiségéről ez idáig csak kevés szó esett, pedig a bevitt adag nagy része az előre csomagolt vagy készen kapható élelmiszerekből kerül a szervezetünkbe.

A boltban vásárolt levesek, kenyerek, fűszerek és salátaöntetek is tartalmaznak nátriumot, a gyorséttermi kajákról, fagyasztott pizzákról, savanyúságokról már nem is beszélve.

De ugyanígy rizikófaktor a majonéz, a konzerv, a pékáru és a sós ropogtatnivaló is. A szakértő szerint a túl sok nátrium hatására a szervezetünk elkezdi visszatartani a vizet, mely nyomást gyakorol az erekre, megemelve ezzel a vérnyomást is, a tartós hipertónia állapota pedig más egészségügyi problémák kockázatát, köztük a szívroham és a stroke esélyét is növeli. 

Így csökkentsd a nátriumbevitelt

De akkor hogyan figyelhetnénk oda tudatosan a kellő nátriumbevitelre? Ahogy a fentebb említett felmérés is igazolta, a vérnyomás már egy hét alatt jelentősen csökkent az étrend megváltoztatásával, ám amint több nátrium került a résztvevők szervezetébe, vérnyomásuk újból kimagasló értékeket mutatott. A kardiológus hangsúlyozta, ez az állapot rendkívül változékony lehet, tehát ha stabilan szeretnénk tartani vérnyomásunkat, akkor már vásárláskor oda kell figyelnünk az élelmiszerek nátriumtartalmára.

Vizsgáljuk meg alaposan a termékek címkéit, és ha tehetjük, dobjunk kosarunkba minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, melyek magas káliumtartalma még segíthet is a vérnyomás csökkentésében. A banán, a narancs, a burgonya, a spenót és a paradicsom például jótékony hatással bír, míg a diófélék, magvak, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék a magnézium mennyiségét pótolják szervezetünkben. Közvetve a kalcium, az Omega-3 zsírsavak, a folsav és a D-vitamin is hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, mely tápanyagokat például tejtermékekből, leveles zöldségekből, halfélékből, citrusokból és tojásból is magunkhoz vehetünk.

Vásárláskor azonban nem csupán a nátrium kapcsán érdemes tudatosnak lennünk. Az alábbi termékek esetében a félrevezető állítások különösen jellemzőek lehetnek.

Kiemelt kép: Getty Images