reggeli turmix

Ezt a gyümölcsöt jobb, ha kihagyjuk a reggeli turmixunkból

Bár az egyik legkedveltebb hozzávaló, csökkentjük vele turmixunk hatékonyságát.

Év elején a legtöbb fogadalom az egészséghez kötődik, hiszen mikor máskor vágnánk bele az életmódváltásba, mint tiszta lappal az új esztendő első napján, magunk mögött hagyva az ünnepi dőzsölést. Ilyenkor előkerülnek a szekrény mögül a régóta porosodó súlyzók, autó helyett beiktatjuk a napi sétát, a túlzott cukor és szénhidrátbevitel visszaszorítása mellett pedig természetesen a megfelelő tápanyagbevitelre is odafigyelünk.

Kézenfekvő rögtön egy egészséges reggeli alternatívával indítani, például egy rostban gazdag, laktató, színpompás smoothie-val, amibe kedvünkre összeválogathatjuk kedvenc gyümölcseinket és zöldségeinket. Ám mielőtt megnyomnánk a turmixgépen a gombot, a tudomány egy aprócska tényre figyelmeztet az egyik legkedveltebb hozzávalóval kapcsolatban, melyet nem mindegy, milyen finomságokkal párosítva fogyasztunk. 

Kevesebb antioxidáns a reggeli italunkban

Írtunk már arról, milyen élelmiszereket nem érdemes éhgyomorra fogyasztani, hogy egyáltalán nem mindegy, mit reggelizünk, ahogy az sem, mely szokásokat építjük be a korai rutinba, mert nem egy akár még a fogyásunkat is támogathatja. Ugyanígy legközelebb már tudni fogjuk, hogy a bogyós gyümölcsös turmixhoz nem biztos, hogy a banán lesz a legjobb kiegészítő alapanyag, mert bár valóban krémes sűrűséget és édes ízt kölcsönöz reggeli italunknak, a legújabb kutatások szerint visszaszorítja a bogyósokban található antioxidánsokat

turmix

Fotó: Canva

A bogyós gyümölcsök természetes gyógyhatású vegyületei, a flavonoidok (de más növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálhatók) egyúttal erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentők, melyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára. Különösen a szív- és érrendszeri egészség, a kognitív funkciók fenntartása, javítása miatt érdemes rendszeresen bevinni olyan flavonoidokban gazdag élelmiszereket, mint például a citrusfélék, hagymafélék, a zöld tea, a leveles zöldségek, az alma, a körte, vagy a különféle fűszernövények. De mi történik akkor, ha egy banán is bekerül a képbe, pontosabban a turmixgépbe?

A Kaliforniai Egyetem kutatói felfedték, hogy már egyetlen banán 84%-al csökkentette a flavonoidokban gazdag bogyósok után keletkező metabolitokat,

vagyis anyagcseretermékeket, mely valószínűleg egy speciális enzim számlájára írható. „Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a flavonoidok szintjét a turmixban és a szervezetben” – jegyezte meg a kutatást végző táplálkozástudományi szakértő, aki szerint kísérletük rávilágít arra, mennyire fontos az ételek kombinációja a jótékony vegyületek felszívódása szempontjából. 

Az sem mindegy, hogyan tároljuk 

Meglepő, de a már említett, antioxidánsok csökkentéséért felelő enzim valószínűleg az a polifenol-oxidáz, mely a banán barnaságát is okozza. Az enzimmel való találkozáskor az antioxidánsok kölcsönhatásba lépnek ezzel a fehérjével, ami gyakorlatilag megakadályozza, hogy a szervezetünkben a flavonoidok kifejtsék jótékony hatásukat. Sőt, arra is rájöttek, hogy ha egy magas polifenol-oxidáz tartalmú banános-bogyós turmixot szobahőmérsékleten hagyunk, be sem kell jutnia a gyomorba, a turmix állásában, már egy óra alatt is sokat veszít értékes flavonoidtartalmából.

Noha a kutatást csak kis létszámban, kizárólag férfi résztvevőkkel végezték, a szakértők úgy vélik, a tanulmány eredményei segítenek felmérni, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk együtt, ha például növelni szeretnénk az antioxidánsokat. Sőt, a tárolásra is könnyebben odafigyelhetünk annak érdekében, hogy maximalizáljuk a növényi alapanyagok egészséges összetevőinek hatását. 

Tudtad, hogy bizonyos ételek még a hajnövekedést is támogatják? Mutatjuk, milyen élelmiszereket fogyassz, ha hosszabb hajat szeretnél. 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu