3 dolog, amit meglepő módon nem érdemes reggelire fogyasztani

Népszerűek és megszokottak, pedig nem feltétlenül szerencsés, ha reggelire fogyasztjuk őket.

Te is az a típus vagy reggel, aki a leggyorsabb dolgot kapja fel a konyhából, és már rohansz is tovább? Hiába tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, és előbb évez prioritást a gyorsaság és a praktikum, mint az egészségünk.

Ilyenkor általában nem a legjobb dolgokra esik a választásunk, mégis úgy hisszük, hogy szívességet teszünk vele a szervezetünknek és az energiaszintünknek, mivel ez is jobb, mint a semmi. Persze nem dől össze a világ, ha egyszer-egyszer ezekre az ételekre esik a választásunk, de jó, ha tudjuk: akármennyire is megszokottnak és egészségesnek tűnnek, a szervezetünknek nem tesz jót, ha rendszeresen fogyasztjuk reggelire az alábbi ételeket és italokat. 

Kávé…

A kávéfogyasztókat és orvosokat is régóta foglalkoztatja a kérdés, miszerint okoz-e valamilyen egészségügyi problémát, ha reggel, éhgyomorra kávézunk (a válaszról ebben a cikkben írtunk bővebben). Bár a legtöbb háztartásban alapvető reggeli italnak számít, a fogorvosok óva intenek attól, hogy első dolgunk legyen kávé után nyúlni. A kávé ugyanis savas kémhatású, és idővel fokozatosan erodálhatja a fogzománcot, különösen, ha a kora reggeli órákban, éhgyomorra fogyasztjuk, amikor a nyáltermelés is lassabb. Sötét pigmentjei ráadásul elszíneződéshez is vezetnek, így a száj egészségének védelme érdekében tanácsos minimalizálni a reggeli kávéfogyasztást, illetve reggeli utánra, valamikor a délelőtti órákra időzíteni, hogy enyhítsük a zománcot erodáló hatást.

Ha igazán biztosra szeretnél menni, minden kávéfogyasztás után öblögess vízzel vagy szájvízzel!

Citrusfélék, gyümölcslevek

Ahogyan feljebb is írtuk, a reggeli nyáltermelés lassabb, ami csökkenti a száj természetes védekező képességét a savakkal és különböző baktériumokkal szemben. A fogzománc és a száj általános egészségének védelme érdekében célszerű kevésbé savas finomságokat választani, tekintve, hogy a reggeli órákban sokkal többet árthatnak a fogzománcnak. Az olyan citrusfélék, mint a narancs, a grépfrút és a citrom citromsavat tartalmaznak, ami gyengítheti a fogzománcot – magyarán a fogszuvasodás kockázata is megnő, ha a kora reggeli órákban fogyasztjuk.

Fotó: Getty Images

Cukrozott gabonapelyhek

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a gabonapehely remek választás reggelire, hiszen egyszerű, kényelmes és gyors. Igen ám, csakhogy finomított, nagymértékben feldolgozott gabonafélékből állítják elő, és számos extra összetevőt adnak hozzá, többek között cukrokat is. Ráadásul, ha túl sokat fogyasztunk belőle, még addiktív hatásai is lehetnek. Glikémiás indexe emellett kifejezetten magas, azaz étkezés után megdobja a vércukorszintet, és rövid időn belül újra éhségérzetet okozhat, növelve az elhízás, a szívbetegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.

A natúr zabpehellyel, kásával azonban nem lőhetünk mellé, mivel biztosítja a szükséges rostokat, és nemcsak gyors, de egészséges is – ráadásul ezerféleképpen elkészíthető, variálható, és könnyedén ízesíthetjük egészséges összetevőkkel – például gyümölcsökkel és különböző magvakkal – mi magunk is.

Ha szeretnél egészséges és finom reggelit enni, próbáld ki egyik kedvenc receptünket a 160 grammos diéta jegyében, vagy ellenőrizd alaposan a gabonapelyhek dobozán lévő összetevőket, és válassz olyan magas rosttartalmú bolti termékeket, amelyek teljes kiőrlésű gabonából készültek, illetve egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat (a cukormennyiség minimalizálása ugyan segíthet csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem minden cukor rossz – erről itt írtunk bővebben)!

Kiemelt kép: Getty Images