A kávéfogyasztókat és orvosokat is régóta foglalkoztatja a kérdés, miszerint okoz-e valamilyen egészségügyi problémát, ha reggel, éhgyomorra kávézunk. A válasz igen is meg nem is.

Egyéni adottságunk és érzékenységünk nagyon sokat befolyásol, viszont biztos, hogy vannak, akiknek érdemes felhagyniuk ezzel a szokással. Te is kávéval indítod a napod, még mielőtt bármit is ettél volna? Míg sokan minden gond nélkül isznak meg 1-2 feketét reggeli előtt, mások gyomor-bélrendszeri panaszokról vagy idegességről számolnak be, ha éhgyomorra fogyasztanak az élénkítő italból. Bár a szervezet kávéfogyasztásra adott reakciója egyénenként változik, egyesek különösen érzékenyek lehetnek a koffeinre, és még inkább, ha éhgyomorra fogyasztanak koffeintartalmú italt. 

Lássuk, kiknek és milyen problémákat okozhat, ha reggeli helyett kávéznak!

Emésztési problémákkal küzdők

A kávé serkenti a savtermelést, ami különösen kellemetlen lehet azoknak, akik gyomorégéssel vagy refluxszal küzdenek. A kellemetlenségek egy része ráadásul erőteljesebben jelentkezik, ha a kávét üres gyomorral isszuk. Ha neked is sok a savad, a kávé előtt fogyassz olyan ételeket, amik kedvező irányban befolyásolják a folyamatot: az érett banán, a zabpehely, a tojás és a teljes kiőrlésű pirítós mind alkalmas lehet arra, hogy kellően megágyazzon a kávédnak.

A kávé a vastagbél izmainak összehúzódását is fokozza: sokan tapasztalják, hogy reggel azonnal beindítja a bélműködésüket. Bár sokan kifejezetten örülnek ennek, azoknak, akiknek például irritábilis bél szindrómában szenvednek, vagy egyébként gyorsak a bélmozgásaik és esetleg hajlamosak a hasmenésre is, a kávé ilyen hatása púp a hátra.

Fontos tudni, hogy ezt a gyomorizgató hatást a koffeinmentes kávé is ki tudja váltani,

és azt is, hogy ebben az esetben nem segít ha eszünk valamit, mert a táplálkozás szintén ösztönzi a bélmozgásokat.

Azoknak, akik nem szeretnének a mosdóba szaladgálni, arra kell ügyelniük, hogy ne fogyasszák együtt a kávét például citrusos gyümölcslevekkel, vagy más olyan élelmiszerekkel, amik fokozzák a bélmozgást. Érdemes emellett az adagolásra is figyelni. Elképzelhető, hogy egy kávét még könnyen tolerál a szervezet, több viszont már sehogy sem esik jól.

Stresszel és szorongással küszködik

A koffein stimuláló hatása fokozhatja az olyan szorongásos tüneteket, mint az idegesség, a nyugtalanság, az alvászavarok, vagy a szapora szívverés, és különösen igaz ez nagyobb adagok fogyasztása esetén. A szorongásos zavarokban szenvedő emberek kisebb mennyiségű koffeintől is idegességet tapasztalhatnak: míg a legtöbb egészséges felnőtt számára napi 400 milligrammig biztonságosnak tekinthető a koffeinbevitel, a szorongásra hajlamosak már 200 milligrammtól (két csésze kávé) is idegesek lehetnek.

A koffein hatását vizsgáló kutatók szerint azzal, ha nem éhgyomorra visszük be a kávét, lassíthatjuk a felszívódást, ezzel pedig elejt vehetjük az ideges tüneteknek. Ha extra idegesnek érzed magad a szokásos csésze kávé után, nézd meg, hogy a reggeli ital mellé elfogyasztott étkezés vagy legalább némi nassolás nem okoz-e valamilyen különbséget.

Vedd figyelembe azt is, hogy a vércukorszint csökkenése (amit szintén akkor tapasztalsz, ha egy ideje nem ettél), megint csak hozzájárulhat ahhoz, hogy rosszul érezd magad.

Ha nem a koffein a baj

Nagyon fontos, hogy figyeljünk fel minden kellemetlenségre, amit a kávéfogyasztás után érzünk, de azt is jó tudni, hogy nem mindig a kávé a ludas. Ismerjük fel és tudatosítsuk a kellemetlen tüneteinket és gondolkodjunk el azon, tudjuk-e megjelenésüket valami máshoz is kötni. Szorongásunknak, hasmenésünknek ugyanis sokszor semmi köze a kávéhoz, sokkal inkább valami az életünkben bekövetkezett változáshoz, esetleg stresszhez, az alvászavarhoz vagy más szempontból nehezebb időszakhoz. Ha kísérletezel különböző ételekkel, és feljegyzed, hogy érzed magad evés közben és után, többet tudhatsz meg arról, hogy mi működik neked a legjobban.

Azon szerencsések közé tartozol, akik annyit kávéznak, amennyit nem szégyellnek? Mutatunk néhány hűsítő nyári kávédesszertet – persze, nem feltétlenül éhgyomorra. 

Kiemelt kép: Getty Images