Nincs apelláta! Mit tegyünk a kifogások helyett az egészségesebb életmódért?

„Szeretnék edzeni, de egyszerűen nincs időm.” „Késő estig dolgozom.”„A gyerekek mellett nem fér bele.” Záporoznak egymás után a kifogások, ha az egészséges és kiegyensúlyozott életmód kerül szóba, pedig nem lehetetlen jól élni, csak néhány apróságot kellene megfogadnunk...

kifogások

„Annyira elfoglalt vagyok, hogy nincs időm sportolni.”

A mozgás minden értelemben fiatalít, ezért mindig szánjunk rá időt! Nem kell rögtön bérletet váltani a közeli fitneszterembe, az is elég, ha heti kétszer mondjuk a lift helyett a lépcsőzést választjuk, vagy ha takarítás közben tudatosan hatunk a különböző izomcsoportjainkra. Ha lekéstük a buszt, ne várjunk a következőre, a belátható távolságokat tegyük meg gyalog!

„A reggeli rohanásban nincs időm enni.”

Kihagyni a reggeli rutinunkból a nap legfontosabb étkezését nagy hiba. Próbáljuk meg újratervezni a korai órákat, és a hírböngészés helyett inkább készítsünk egy tápláló reggeli italt !

„Egészségesen étkezni nagyon drága.”

Ha nem vágyunk különféle egzotikus ízekre, akkor nem nehéz olcsón hozzájutni az egészséges alapanyagokhoz. Járjunk termelői piacokra, ahol friss zöldségeket és gyümölcsöket szerezhetünk be megfizethető áron. Az egészségünknek is kedvezünk, ha a drága cukros üdítők helyett inkább gyógyteákat vagy csapvizet iszunk. Mindig figyeljünk arra, hogy ne maradjon a hűtőnk üresen, így elkerülhetjük, hogy a könnyebbik utat válasszuk, és gyorsétterembe menjünk!

„Kifogytam a receptötletekből, sokkal egyszerűbb, ha elmegyünk egy étterembe.”

Mindenkire ráfér a kikapcsolódás, de rendszeresen étterembe, kifőzdébe járni egy kicsit költséges mulatság, és nem biztos, hogy a szervezetünknek is jót teszünk vele. Ezért inkább készítsünk heti tervet! Hétvégén írjunk listát a következő heti menüről, és ne feledkezzünk meg a bevásárlólistáról sem! Ne gondoljunk nagyon bonyolult receptekre, a hétköznapokra válasszunk fél óra alatt elkészíthető fogásokat.

„Nem tudom kialudni magam.”

Ha kimarad az éjszakai nyugodt alvás, vagy nem pihenünk eleget, akkor nemcsak nyúzottabbak leszünk, hanem nő az éhségérzetünk is, ezért többet eszünk. És általában nem az egészséges ételekből. Ezért jobban járunk, ha esténként megpróbáljuk időben álomra hajtani a fejünket. Csendesüljünk el, hallgassunk nyugtató dallamokat, meditáljunk, vagy olvassunk. 

„Rengeteg a munkám, nem állhatok le!”

De igen! Néha muszáj egy kis időre kikapcsolnunk. Az is hasznos, ha napközben az irodában elvonulunk, és csendben meditálunk picit, vagy ha ebédszünetben teszünk egy rövid, 10 perces sétát a friss levegőn.

„Esténként már nincs energiám semmihez, csak lefeküdni a tévé elé.”

Ezen a téli szürke időjárás sem segít! Sebaj, tévénézés közben is tehetünk az egészségünkért! Használjuk ki a reklámszüneteket, ezekben a percekben végezzünk rövid nyújtógyakorlatokat.

„A gyerekek mellett nincs elég idő magamra.”

Az egészséges életmód a gyerekek mellett is kivitelezhető, például közös programokkal. Télen kitűnő móka a szánkózás vagy a korcsolyázás, de sétálhatunk a lakókörnyezetünkben is. A játszótéren, amíg a gyerekek hintáznak, van idő egy jó kis könyvre, de akár mi is beszállhatunk a játékba.

„Úgyis mindent feladok.”

Találtunk egy hobbit, ami elég érdekesnek és izgalmasnak tűnik, de sokat vacillálunk, mert félünk attól, hogy egy alkalom után feladjuk, és kudarcként éljük meg a dolgot? Felejtsük el a negatív gondolatokat! Ha hiányzik a motiváció, keressünk egy edzőtársat, aki támogatni fog minket abban, hogy ne hagyjuk abba. Tűzzünk ki elérhető célokat, és ne szomorkodjunk, ha elsőre nem vagyunk az adott sportban profik. Gyakorlás teszi a mestert.

„Túl kövér vagyok.”

Mindannyian hallottuk már, sőt használtuk is ezt az ismerős kifejezést, ha a sportolás került szóba. Ugyan kinek van kedve kidolgozott testű, lapos hasú, fitt hölgyek közé menni az edzőterembe? Nem muszáj idegen emberek társaságát választani, ha edzeni szeretnénk, helyette fussunk a természetben, tornázzunk otthon, vagy pattanjunk biciklire!

Szöveg: D. E.

Nyitókép: Thinkstock