5 dolog, amit tudnod kell a helyes folyadékbevitelről

Minden egyes sejtünknek szüksége van vízre a megfelelő működéshez. Víz kell ahhoz, hogy a szervezet szabályozza a test hőmérsékletét, és többek közt ahhoz is, hogy megkönnyítse az emésztést és a vérkeringést. Nyáron pedig még fokozottabban kell ügyelni a helyes folyadékbevitelre.

Beautiful woman drinking water from bottle while standing on field

Halálhoz is vezethet, ha nem iszol eleget

Az emberek többsége legalább egyszer már tapasztalta az enyhe kiszáradás jeleit, úgy mint a fejfájást, a tompaságot vagy többek közt a szédülést. Ennek a súlyosabb formája azonban komoly következményekkel járhat: görcsöket, agyduzzadást és veseproblémákat okozhat. Ha pedig a súlyos kiszáradást nem kezelik, akár halálhoz is vezethet.

A túlzott folyadékbevitel is veszélyes

Annak ellenére, hogy mindenhonnan azt hallani, fogyasszunk rengeteg folyadékot – főleg a nyári melegben –, a túlzott bevitelnek ugyanolyan káros hatásai lehetnek, mint a kiszáradásnak. A hiperhidráció – amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségű víz halmozódik fel a szervezetben – ödémához vezethet, a tünetei között pedig egyebek mellett a testsúly megnövekedése, a légszomj, a fejfájás és a bágyadtság szerepelnek.

Mennyi folyadékot vegyél magadhoz?

Sokáig tartotta magát az a tévhit, amely szerint elegendő, ha az ember napi 8 pohár vizet vesz magához – ez azonban közel sincs így! Ami ugyanis a nőket illeti, naponta legalább 2,2 liter folyadékot lenne ideális fogyasztani, míg a férfiaknál ez az arány nagyjából 3 liter. Ebbe beleszámít az a mennyiség is, amit az ételek tartalmaznak.

Ezen a hőmérsékleten érdemes az italokat fogyasztani

Nemcsak az alkoholos italoknak létezik ideális fogyasztási hőmérséklete: bármit iszunk, azt jó esetben szobahőmérsékleten érdemes elkortyolgatni – még nyáron is. A hideg folyadék ugyanis – akármennyire esik jól a forróságban – összehúzza a gyomorban az ereket, ezzel pedig lassítja a gyomorműködést.

Tiltólistás folyadékok – Ha lehet, kerüld őket!

A szénsavas és rostos üdítőkben fellelhető energiamennyiség cukorból származik, az ilyen italok nem tartalmaznak semmilyen tápanyagot. Nem hagyható ki a sorból az alkohol sem, ami a felvett vízmennyiség többszörösét vonja ki a szervezetből, és még az izzadást is fokozza.

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock