10 perces boldogságmeditáció lépésről lépésre

A boldogságmeditáció javíthat a szorongás és stressz okozta tüneteken. Akkor is, ha csak 10 percünk van rá naponta.

A meditációnak rengeteg formája és típusa van, a különböző mindfulness gyakorlatoktól kezdve a strukturáltabb szofrológián át egészen a mindenki által minden helyzetben könnyen alkalmazható légzőgyakorlatokig. Ahhoz viszont, hogy a meditáció áldásos hatása megmutatkozzon a mindennapjainkban, rendszeresen kell azt művelni: a kezdeti fellángolás nem elég. Muszáj, hogy szokásunkká váljon, és hogy naponta végezzük, lehetőleg ugyanabban az időpontban. Az alábbi boldogságmeditáció tökéletes kiindulópont lehet a teljesen kezdőknek! Érdemes reggel csinálni, de ha a napirendünk ezt nem teszi lehetővé, este is nyugodtan végezhetjük – a pozitív hatás akkor sem marad el.

boldogságmeditáció meditáció

A meditáció elhozhatja a boldogságot hosszú távon. (Fotó: Nők Lapja)

A boldogságmeditáció lépései

Lazuljunk el!

Üljünk le kényelmesen egy csendes helyre, ahol senki nem zavar meg minket, és ahol kellemesen érezzük magunkat. Gyújthatunk gyertyát, sőt, halkan a zenét is bekapcsolhatjuk, ha ez segít az ellazulásban.

A boldogság tárgya

Gondoljunk egy olyan dologra, ami boldoggá tesz minket. Ez lehet az őszi természet vagy akár a gyermekünk hangja is, a lényeg, hogy érezzük, ahogy átjár minket az öröm érzése. Minden más képet próbáljunk kizárni az elménkből.

Mantra mantra hátán

Amikor a légzésünk lelassult, kezdjük el mantrázni ­– akár hangosan is –, hogy boldog leszek, egészséges leszek. A kijelentés fontos, mert ha feltételes módban beszélünk róla, kétkedést kelthetünk saját magunkban. Ismételjük meg a mantrát néhányszor, de mindvégig ügyeljünk rá, hogy a szívünkből jöjjön az érzés. Akármilyen furának tűnik elsőre, hatni fog, ha átszellemülünk.

A boldogság útja

Amint a szeretet és a boldogság érzése végigárad bennünk, képzeljük el, hogy a testünkből is kifolyik, és második bőrként körbefog minket. Amennyiben úgy könnyebb, kabátként vagy egy színes filmrétegként is gondolhatunk rá – kezdőknek sokszor egyszerűbb egy ilyen jellegű vizuális kapocs.

Gondoljunk a szeretteinkre!

A meditáció végéhez közeledve a boldogságunkat irányítsuk a szeretteink felé, gondoljunk arra, ahogyan őket is elárasztja az öröm érzése. Akár fényképet is használhatunk ehhez, ebben az esetben fókuszáljunk a fotóra és képzeljük el, amint a képen keresztül átsugárzik a jókívánságunk.

Vissza a jelenbe

Utolsó lépésként koncentráljunk megint a légzésünkre, és lassanként térjünk vissza a való világba.

Szöveg: D.A.; Fotó: Thinkstock