szofrológia, relaxációs módszer

Nem jóga és nem is meditáció – a szofrológia, és ami mögötte van

Meglepően sok területen segíthet a szofrológia, a módszer, amely már több mint 60 éve velünk van.

Bár az internet és a könyvesboltok polcai is „rogyásig” tele különféle önfejlesztő segédletekkel, mégis egyre stresszesebbek, feszültebbek és lehangoltabbak vagyunk. Márpedig a stressz borzasztóan káros, ahogy azt már mi is megírtuk.  Míg sokak a jogában, vagy például a mindfulnessben találták meg a testi-lelki harmóniájukat, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a módszerek mindenkinek egyaránt beválnak.

Ha te is ezt a tábort erősíted, ideje megismerkedned a szofrológia módszerével. Ki tudja, lehet, hogy számodra épp ez hozza el a megnyugvást.

Mi az a szofrológia?

A kifejezés egy neologizmus, amelyet a szofrológia alapítója, Alfonso Caycedo talált ki. Három ógörög szó, a σῶς / SOS (egészséges, harmónia), φρήν / phrến (tudat, szellem), és -λογία / -lógia (tanulmány, tudomány) összevonása. Egy olyan relaxációs módszert takar, amely a jógában, a buddhista meditációban és a japán zenben gyökerező, keleti és nyugati filozófiák keverékén alapul. Bár Európa több országában – így Franciaországban, vagy például Svájcban – sokan a szofrológiában leltek saját békéjükre, még mindig egy viszonylag ismeretlen megközeltésről van szó. A módszer leginkább

egyfajta dinamikus pihenésként jellemezhető, ahol a cél a nyugodt testben éber elme állapota.

Az önfejlesztő technika a mentális és fizikai gyakorlatokat vegyíti, hogy az elme éber, a test pedig ellazult állapotba kerüljön. A meditációt, a légzési és relaxációs technikákat gyengéd mozgással és vizualizációval kombinálva pedig azt ígéri, hogy segítségével nemcsak a mentális útvesztőkből, hanem fizikai fájdalmaktól is meg lehet szabadulni. A technika a lassú, de mégis dinamikus mozgás és a pozitív vizualizáció elegye: ugyanakkor nem igényel nyakatekerten bonyolult testtartásokat – ahogy drága edzésfelszerelést sem. Sőt, még csak nem is vesz el rengeteg időt a napodból, mert bárhol és bármikor – akár csoportosan, képzett szofrológus vezetésével, akár egyénileg is elvégezhető. 

Ugyanaz, csak átcímkézve?

„A szofrológia nem csak azt jelenti, hogy megtanulunk nem ítélkezni és a pozitív erőforrásokat keresni, magabiztosabbak is leszünk általa. Azok az emberek, akik sokat gyakorolják a szofrológiát, pozitívabbá válnak. Megtanulnak több pozitív érzésre figyelni önmagukban – magyarázta Dominique Antiglio szofrológus, számos könyv szerzője.

Vizualizációt végzünk, aminek segítségével a múltban járva keressük a pozitív tapasztalatokat. Ha belegondolunk, ezt az ember általában nem gyakran teszi, és hajlamos a régi sikertelenségeit, kudarcait felidézni. Ez is a szofrológia egyik sajátossága. Antiglio, Az életünket megváltoztató erő, a szofrológia című könyv szerzője szerint a szofrológia egyfajta testvizsgálat is, aminek idő, jellemzően 1 hét gyakorlás kell az elsajátításához – hogy megfelelően bele tudjunk mélyedni.

Tökéletes lehet azok számára, akik a jógát túl aktívnak, a meditációt viszont túl passzívnak érzik.

Bár a jóga és a szofrológia egyaránt az elme és a test közötti harmónia megteremtésére összpontosít, ezt azonban nagyon különböző módon közelítik meg. „Az ősi hagyományokból eredő jóga elsősorban a testtartásokra (ászanákra), légzéstechnikákra (pránájáma) és a meditációra összpontosít. Ez legalább annyira fizikai gyakorlat, mint amennyire mentális – fogalmaz Philippa Quigley, holisztikus egészségügyi coach.

szofrológia, holisztikus jólét

Cél a holisztikus jólét (Fotó: Getty Images)

A szofrológia ezzel szemben inkább az elme birodalmába „hatol”: a pozitív vizualizációra, a testtudatra és a relaxációs technikákra helyezve a hangsúlyt. Bár mozdulatokat is tartalmaz, ezek általában inkább a testérzetekre való ráhangolódásról, mintsem konkrét testhelyzetek eléréséről szólnak. Bár mindkettő célja ugyanaz, a holisztikus jólét, a hozzá vezető utak mégis nagyon különböznek” – teszi hozzá Quigley.

Miben más, mint a mindfulness?

Jenny Warwick terapeuta szerint a legmarkánsabb különbség talán az, hogy a szofrológia strukturáltabb, mint a mindfulness. Jellemzően egy rutint követ, ami miatt gyakran képzett szofrológus tanítja a módszert. „A mindfulness ezzel szemben rugalmasabb, és különböző módon gyakorolható, a preferenciáktól és az igényektől függően. Egy másik, lényeges eltérés, hogy míg

a szofrológia fizikai mozdulatokat, például progresszív izomlazítást foglal magában,

a mindfulness egy adott tárgyra vagy gondolatra összpontosít, és az általános jó közérzetet szolgálja.

Nem egy újkeletű trend

A szofrológia módszerének kidolgozása egy spanyol neuropszichiáter professzor nevéhez köthető. Alfonso Caycedo eredetileg azzal a céllal fejlesztette ki ezt a technikát 1960-ban, hogy a depressziós és traumatizált betegeket gyógyszerek és pszichiátriai kezelés nélkül segítse a gyógyulásban. Caycedo kezdetben terhesség alatti, és szülés utáni depresszióval küzdő nőkkel, valamint alvászavaroktól szenvedő páciensekkel foglalkozott, az általa alkalmazott módszer pedig később a sport világában vált híressé.

1968-ban pédául több svájci síelő is érmet nyert a grenoble-i olimpián, intenzív mentális felkészülésüket pedig a szofrológiának tulajdonították. Azáltal, hogy a szofrológia gyakorlatai segítenek megtalálni a nyugalmat, csökkenteni a stresszt, a módszer egyre nagyobb figyelmet kap az onkológiai támogató ápolásban: Franciaországban – a gyógytorna és a dietetika mellett – kiegészítő terápiaként alkalmazzák a rákbeteg páciensek testi, lelki támogatására. 2007 óta a párizsi Curie intézet egyéni szofrológai foglalkozásokat biztosít a helyi onkológiai ambulancia betegeinek.

Miben segíthet a szofrológia?

Csökkentheti a stresszt

A szofrológia segítségével megtanulhatjuk jobban kezelni a stresszt – akár kisebb szociális szorongásokkal, akár a munkahelyi kiégéssel küzdünk. Azáltal, hogy megtanít arra, hogyan lazítsuk el a testet és az elmét, az aggodalmaink is csökkenhetnek. Így a módszer nagyon hasznos lehet azoknak, akik olyan, stresszel összefüggő állapotokkal küzdenek, mint például a szorongás vagy az álmatlanság.

Fokozza a testtudatot

A szofrológia nagy hangsúlyt fektet a testérzetekre, rendszeres gyakorlásával pedig jobban ráhangolódhatsz a tested igényeire, reakcióira és még a legfinomabb rezdüléseire is. Ez a fajta fokozott tudatosság a fizikai stressz megértéséhez és hatékonyabb kezeléséhez vezethet, sőt bizonyos esetekben mélyebben húzódó, tárolt érzelmeket is felszabadíthat.

Magabiztosabbá tehet

„Azáltal, hogy a szofrológia az erősségeidre és az elért eredményeidre összpontosít, segíthet az önbecsülésed építésében is, így könnyebben tudsz talpra állni a nehéz helyzetekből” – mondja Warwick.

Nyugodtabbá teheti az alvást

A fenti előnyöknek köszönhetően a szofrológia arra is megtaníthat, hogyan aludj jobban. Az Eulji University School of Medicine kutatása szerint az olyan alvásproblémák (mint az álmatlanság, az indokolatlan, korai felkelés és a rémálmok) egyik fő oka a stressz. A terapeuta szerint ha lefekvés előtt szophrológiát gyakorlunk, akkor nagyobb valószínűséggel alszunk el gyorsan, és az éjszaka folyamán is nyugodtabban pihenünk. Ha pedig jól alszunk, akkor az általános állapotunk is javul, a koncentrációt és a fókuszt is beleérve.

Kiemelt kép: Getty Images