Lehet, hogy hallottál már a holisztikus terápiáról, de mi is ez pontosan? Célja az optimális egészség és jóllét elérése azáltal, hogy összehangolja az ember minden részét, beleértve a testét, elméjét, szellemét és érzelmeit. Azon a meggyőződésen alapul, hogy ha ezek közül egy nincs rendben, az kihat az összes többi részre is.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

A holisztikus orvoslás a gyógyítás olyan formája, amely az egész embert – testet, elmét, szellemet és érzelmeket – figyelembe veszi az optimális egészség és jólét keresése során. A holisztikus orvoslás filozófiája szerint az optimális egészséget – a holisztikus orvoslás elsődleges célját – az élet megfelelő egyensúlyának megteremtésével lehet elérni.

A holisztikus gyógyítás gyakorlói hisznek abban, hogy az egész ember egymástól függő részekből áll, és ha egy rész nem működik megfelelően, az összes többi részre is hatással lesz. Ily módon, ha az emberek életében egyensúlyhiány van fizikai, érzelmi vagy spirituális értelemben, az negatívan befolyásolhatja az általános egészségüket.

A kifejezés eredete

Bár sokan azt gondolják, a holisztikus szemlélet nem valamiféle ősi, keleti filozófia. A szó megalkotója Jan Christian Smuts (1870-1950) tábornok, államférfi, a Dél-Afrikai Unió kétszeres miniszterelnöke, egyben filozófus volt. 1926-ban publikálta Holizmus és evolúció című politikai értekezését, amit Albert Einstein a relativitás elmélettel egyenértékű munkának tartott. A holisztikus filozófia azt állítja, hogy egy dolog összességében nagyobb jelentőségű, mint az alkotórészei, amiből áll. A természetet úgy tekintik, mint ami folyamatosan fejlődő egészekből áll, amelyek nagyobbak, mint a részeik. A politikában egy falu várossá fejlődik, egy városból város lesz, és így tovább. Einstein talán túlbecsülte a Holizmus és evolúció jelentőségét, de végülis az értekezés hatására a világ megismerte a holizmus.

Nyugodt környezetben gyakorlhatjuk a meditációt és a mindfulnesst, ami szintén segít megtaláni a belső egyensúlyunkat (Kép: Caramell Premium Resort****superior)

A holizmus szó a görög holosz „egész” szóból ered, amelyet Smuts a fokozatosan teljesebb egészekre irányuló evolúciós törekvés meghatározására használt. Érdekes, hogy az angol whole, azaz egész szóban a „w” néma, így ugyanúgy kell kiejteni (hól), így még inkább szembetűnik a holizmus (vagyis whole-izmus) jelentésének hasonlósága a mi magyar egészség szavunkkal. Egész-ség: ha így tekintünk rá, akkor láthatjuk, hogy igazából tőlünk sem áll távol az, hogy az egészségünkre egy nagy egészként tekintsünk. Miért is kellene akkor másként tennünk?

Testről és lélekről

A holisztikus orvos az egészségügy minden formáját felhasználhatja a hagyományos gyógyszeres kezeléstől az alternatív terápiákig, hogy kezelje a pácienst. Ha például egy migrénes fejfájásban szenvedő személy meglátogat egy holisztikus szemléletű orvost, ahelyett, hogy kizárólag gyógyszerekkel sétálna ki, az orvos valószínűleg megvizsgálja az összes lehetséges tényezőt, amely a személy fejfájását okozhatja, például más egészségügyi problémákat, étrendet és alvási szokásokat, stresszt és személyes problémákat, valamint a preferált spirituális gyakorlatokat. 

A holisztikus orvoslás alapelvei

1. A feltétel nélküli szeretet és támogatás a legerősebb gyógyító, és az ember végső soron maga felelős saját egészségéért és jólétéért. 2. Minden ember veleszületett gyógyító erővel rendelkezik. 3. A beteg egy személy, nem pedig egy betegség. 4. A gyógyítás a páciens és az orvos bevonásával, csapatmunkában történik, és az egyén életének minden aspektusával foglalkozik, különböző egészségügyi gyakorlatok alkalmazásával. 5. A kezelés magában foglalja az állapot okának orvoslását, nem csupán a tünetek enyhítését.

A kezelési terv tartalmazhat gyógyszereket a tünetek enyhítésére, de életmódbeli változtatásokat is, amelyek segítenek megelőzni a fejfájás kiújulását. Sok egészségügyi szakember a hagyományos kezelési formákkal együtt alkalmaz holisztikus terápiákat a betegek, különösen a krónikus fájdalommal élők megsegítésére, hiszen az nem csak fizikai fájdalom, sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen egyes betegeknél a fájdalom mellett depresszió és szorongás alakulhat ki. Ezek nem különálló entitások: összefonódnak egymással. Holisztikusan kell foglalkozni velük ahelyett, hogy az egyes problémákat külön-külön kezelnénk, nem elég csak a fájdalmat kezelni.

A holisztikus szemléletnek tehát az a lényege, hogy egy-egy részletre koncentrálás helyett egy nagy egészként tekintsünk mindenre.

A holisztikus terápia azonban nem csak a fájdalommal küzdő embereknek való: rendkívül hasznos lehet bárki számára, aki meg akar birkózni a stresszel, vagy jobb harmóniát és egyensúlyt szeretne találni az életében. Mindannyian tudjuk azt, hogy fontos a testünk edzése, de ugyanilyen fontos, hogy az elménket is karban tartsuk. Amikor holisztikus terápiát veszünk igénybe, megtanuljuk, hogyan gyakoroljunk hatalmat és irányítást elménk és érzelmeink felett, így a lehető legjobb, legegészségesebb életet élhetjük.

Az olyan mozgás, mint a jóga kiváló módja annak, hogy megteremtsd a tested és lelked közötti összhangot, hiszen figyelned kell az egyensúlyra, a légzésedre és tested jelzéseire közben (kép: unsplash)

A holisztikus orvosok különféle kezelési technikákat alkalmaznak, hogy segítsenek a pácienseiknek felelősséget vállalni saját jólétükért és elérni az optimális egészséget. Ezek közé tartozhatnak:

  • A betegek oktatása az életmódváltásra és az öngondoskodásra a jóllét elősegítése érdekében. Ez magában foglalhatja az étrendet, a testmozgást, a pszichoterápiát, a párkapcsolati és spirituális tanácsadást stb.
  • Kiegészítő és alternatív terápiák, mint például akupunktúra, csontkovács, homeopátia, masszázsterápia, természetgyógyászat és mások.
  • Nyugati gyógyszerek és sebészeti eljárások

Holisztikus utazás

Természetesen nem csak egy orvosi kezelés lehet holisztikus szemléletű, hanem akár egy nyaralás is. Hiszen nincs is jobb alkalom, mint egyszerre odafigyelni a testi és lelki igényeinkre, ezáltal az egész lényünket kényeztetni és ismét összhangba kerülni magunkkal. Egy ilyen kirándulás segíthet abban, hogy ne csak az ott eltöltött időszakban érezzük jótékony hatását egy-egy kezelésnek, hanem hazatérve a hétköznapokban is elkísérjen. 

6 holisztikus terápiás technika, amit kipróbálhatsz a Caramell Premium Resort****superior hotelben:

Energiamasszázs  

Az energetikai kezelés során felszabadulnak a blokkok, ezzel szabad áramlást biztosítva elérhető, hogy az éltető erő a beteg testének összes sejtjéhez újra eljusson, és ezáltal szervezetének öngyógyító folyamatai felgyorsulhassanak. A kezelést fekve, a test érintése nélkül végzik. Az energiagyógyítás fő célja az energiamező egyensúlyának helyreállítása, valamint a test és az elme gyógyulásának elősegítése. A test, a lélek és az elme teljes egészségének helyreállítását szolgáló természetes folyamatnak tekintik.

Lélekmasszázs  

Ringató és vibráló mozgáson keresztül a test gyengéd rezgésbe jön, ami a fejtől a lábig hat. Néhány pillanat múlva a kezelt kellemes, mély ellazulást él át. A sejtemlékezet a ritmussal – ami hasonló a szívveréshez – aktiválódik és a sejtek az ősi rendeltetésükhöz visszatalálnak. A Holistic Pulsing kezelés során a felöltözött ügyfél egy terápiás asztalon fekszik. A terapeuta egy sor ringató vagy pulzáló technika alkalmazásával mozgást generál az ügyfél testén keresztül. Ahogy a hullámzás a testben lévő folyadékokon keresztül egészen a sejtszintig terjed, az izmok és más szövetek ellazulnak.  

Reiki  

Távol-keleti eredetű energetikai kezelés, ami helyreállítja szervezetünk energetikai rendszerét, ezáltal megelőzi betegségek kialakulását és gyógyítja a már meglévő egészségügyi problémákat. A reiki az egyetemes életerő energiát használó gyakorlatias természetes gyógyítás; a kifejezés a japán „rei”, azaz egyetemes, és a „ki”, azaz minden élőlényen átáramló életerő energiát jelentő japán szavakból származik. A reiki, ez a bőséges, szelíd spirituális energia nem kötődik semmilyen konkrét valláshoz vagy nemzetiséghez.

A tibeti hangtál-terápia érintés nélkül segít a gyógyulásban (kép: unsplash)

Tibeti hangterápia  

Ennél a kezelésnél a terapeuta egy 22 különféle fémből kézzel készített tálat használ, melyet a test különböző pontjai felett szólaltat meg, rezegteti. A hangok jótékony hatása saját érzékszerveinken keresztül teljesedik ki. A kezelés után kipihentnek, energikusnak érezzük magunkat. A tibeti hangtálakat és egyedi hangjaikat a vérnyomás stabilizálására, az asztmával kapcsolatos problémák enyhítésére, a mellékvese működésének megújítására, a meridiánok megnyitására és stabilizálására, valamint agyunk szinaptikus válaszainak javítására használják. Segítenek a hiperaktív rendellenességekkel küzdő gyermekeknek is, és serkentik az immunrendszert.

Jövőelemzés     

Múltunk feltárása és jelenünk elemzése révén segít megtervezni jövőnk várható alakulását, hogy a közeli és távoli jövő problémáinak megoldására felkészülhessünk.    

Grafológia     

Az írás egyedi jellegzetességeinek tanulmányozása révén felfedi előttünk személyiségünk pozitív és negatív jellemzőit, ami hozzásegít minket jellemünk jó irányba történő megváltoztatásához és konfliktusaink megoldásához. 

Nem számít, hogy a holisztikus terápia melyik formáját próbálod ki, a lényeg, hogy olyasmit válassz, ami neked szimpatikus, nem feszengsz közben és úgy érzed, hogy segít megteremteni a belső békédet.

Kiemelt kép: Unsplash