rémálmok

Rémálmok gyötörnek? Ezt jelentik a leggyakrabban visszatérő motívumok

A szakértők szerint ezek a gyakori rémálmok figyelmeztető jelek is lehetnek, ezért nem árt időben mögéjük pillantani, és felfedni valódi jelentésüket.

Alapjában véve is megviseli az embert, ha az éjszaka közepén felriad (a rendszeres éjszakai ébredés egyébként komolyabb betegségre utalhat), ám a rémálmok még ennél is nyomasztóbbak lehetnek, különösen ha alvásparalízis vagy visszatérő lidércnyomás kísért bennünket. Tudatalattink figyelmeztető jelei gyakran rémálmokon keresztül jutnak el hozzánk, így dolgozzuk fel napi szorongásainkat és kezeljük az átélt stresszhelyzeteket.

A jó hír az, hogy a leggyakoribbak – mint például a fogak kihullása vagy a zuhanás – teljesen normálisnak mondhatók, és azokat is utolérhetik, akik szorgalmasan betartják a lefekvés előtti rutint. Ugyanakkor még nagyobb hatást gyakorolhatnak ránk, ha nem vagyunk tisztában a jelentésükkel, ezért Lee Chambers és Rebecca Lockwood pszichológusok javaslatait alapul véve felfejtjük az álmainkban leggyakrabban megjelenő metaforikus motívumokat, hogy legközelebb már könnyebben menjen az elalvás. 

Valaki folyamatosan üldöz

Az üldözés a rémálmok leggyakoribb jelenete, ami még frusztrálóbb, ha tudatosan tapasztaljuk, vagyis tisztában vagyunk vele, hogy álmunkban követnek bennünket. Alvás közben az agy mindig metaforákba rendezi az átélt élményeket, ezért nem számít, ki üldöz, a rémálom jelentése egyértelműen az, hogy úgy érezzük, valami befejezetlen esemény van az életünkben. Ez az álom a szakértők szerint gyakran azt sugallja, bár egy cél elérésére törekszünk, folyamatosan kihívásokba ütközünk. Fenyegetve érezzük magunkat, és előfordulhat, hogy nem is vagyunk biztosak abban, hogyan érjük el ténylegesen a vágyott dolgot. 

Zuhanás a magasból

Ez a másik gyakori rémálom összefügg azzal az érzéssel, hogy nem mi irányítjuk az életünket, hogy átadtuk a hatalmat valaki másnak. Ez megmutatkozhat a munka, a személyes kapcsolatok vagy az anyagiak terén, mely esetekben egyszerűen félünk visszavenni az irányítást. A kudarcot az alapján is értelmezhetjük, miként éreztük magunkat a zuhanással kapcsolatban. Amennyiben megijedtünk, van valami az életünkben, amit még bizonytalannak és kiszámíthatatlannak érzünk. Ha azonban nem félünk, ideje megszabadulni attól, ami ez idáig csak visszatartott, és elengedi minden ellenállásunkat. 

rémálmok

Fotó: Getty Images

Kihullanak a fogaid

Egy fog elvesztése, vagy az, hogy álmunkban sérült, esetleg szuvas fogakat látunk a szánkban a tükörben ijesztő, egyben rendkívül gyakori élmény, és minden esetben belső szorongásra utal. Álmainkban a fogak jelképesen a hatalmat, az önbizalmat szimbolizálják, ezért elvesztésük is ezt a negatív élményt tükrözi, vagyis önbizalmunk sérülését, az önbecsülés megrendülését. A rémálomban, melyben kihullanak a fogaink, valójában az attól való félelmet éljük át, hogy elveszítünk valamit, ami számunkra sokat jelent, stabilistást, biztonságot a mindennapi életünkben. 

Fulladásos rémálmok

Az álombéli vízbe fulladás életünk egy olyan szituációjához kapcsolódhat, amikor érzelmileg mélyen elmerülünk valamiben. Ez lehet egy újra megjelenő nagy szerelem, vagy épp ellenkezőleg, új kapcsolatok kezdete. A fuldoklás, amikor úgy érezzük, fejünk fokozatosan a víz alá merül, azt jelentheti, valami eláraszt bennünket, szellemileg és érzelmileg is szüntelenül foglalkoztat a hétköznapok során. Hasonlóan ahhoz az álomhoz, amikor víz nélkül sem vagyunk képesek levegőhöz jutni, ez a rémkép is azt jelenti, nem tudjuk szavakba önteni túláradó érzéseinket, gondolatainkat.

Megcsal a partnered

Ez a típusú rémálom egyértelműen a kapcsolatunkban fennálló bizonytalanságot tükrözi. Lehet, hogy más kötődési típusba tartozunk, esetleg eltérő a szeretetnyelvünk, lefoglal egy nagyobb munka, és emiatt nehezebben megy az őszinte kommunikáció. Ilyenkor felébrednek a szunnyadó félelmek, és attól tartunk, elveszítjük szerettünket. A szakértő szerint az ezt álmodók többsége épp olyan erős szomorúságról, mint félelemről számolt be, ami egyöntetűen azt sugallja, hogy a jövőt bizonytalannak látták. Ha mi is hasonló rémképeket látunk álmunkban, valószínűleg épp kevésbé érezzük magunkat függetlennek a való életben. 

Kiemelt kép: Getty Images