éjszakai ébredés

Ezek az okok állhatnak az éjszakai ébredés mögött

Mutatjuk azt is, hogy milyen módszer segíthet legkönnyebben visszaaludni.

Kevés bosszantóbb dolog van a látszólag minden ok nélküli éjszakai ébredésnél, amikor hajnali háromkor annak tudatában hánykolódunk az ágyban, hogy hamarosan kelnünk kell, mégsem tudunk visszaaludni. Csak abban reménykedhetünk, hogy valamitől majd újra álmosak leszünk, hiszen ez egy természetes, ciklikus folyamat, de ha már a meleg tej, a különféle relaxációs technikák és az olvasás sem segített, akkor komolyabb egészségügyi problémák is húzódhatnak a háttérben. 

Mi áll az éjszakai ébredés mögött?

Először is váltsunk nézőpontot, és tekintsünk úgy az éjszakai ébrenlétre, mint egy normális jelenségre, ugyanis az alvásszakértők szerint ez mindenkivel előfordul.

A normál alvási ciklus során éjszakánként ugyanis többször is ébrenléti fázisba kerülünk, például amikor ki kell mennünk a fürdőszobába,

de könnyen lehet, hogy nem is emlékszünk ezekre az alkalmakra. A gyakori éjszakai ébrenlétnek azonban már egészségügyi okai lehetnek: a stressz, a szorongás, a légzési nehézségek, a kényelmetlenség vagy az alvási rutin megváltozása mind-mind megzavarhatják a nyugodt pihenést, de ide sorolhatók a rémálmok és a környezeti tényezők is.

Az igazi probléma akkor merül fel, amikor képtelenek vagyunk visszaaludni, ami még több ébren tartó szorongást vált ki, ez az ördögi kör pedig kihathat egészségi állapotunkra is – hacsak nem valamilyen szövődményről van szó már eleve.

éjszakai ébredés

Fotó: Canva

Az alvást rengeteg átmeneti betegség befolyásolhatja, mivel a fizikai tünetek, a fájdalom és a felírt gyógyszerek is akadályozhatnak minket abban, hogy alaposan kialudjuk magunkat, de gyakoribb, hogy krónikus probléma váltja ki az éjszakai ébredéseket.

A betegség azonosításában sokat segít, ha feljegyezzük, hány órakor riadunk fel rendszeresen, mert az idő beszédes lehet a szervek működése szempontjából.

Az este 9-11 óra közötti ébredés a pajzsmirigy működése miatt jellemzően hormonális problémákra, míg az éjjel 11-1 óra közötti ébredés az epe zavaraira utal. A hajnali 1-3 óra közötti álmatlanság a máj, míg a hajnali 4-7 óra közötti intervallum pedig a tüdő és az idegrendszer problémáit jelzi. De a szervi rendellenességek, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri problémák mellett alvási apnoe (súlyos, visszatérő légzésleállással jelentkező alvászavar), hormonális változások, például menopauza, de cukorbetegség és neurológiai eredetű betegségek is – sclerosis multiplex, Parkinson-kór, epilepszia, Alzheimer-kór – okoznak rendszeres alvászavarokat.

A katonai alvásmódszer percek alatt segíthet aludni

Persze nem azokon, akiknél komoly, kezelendő betegség húzódik a gyakori ébrenlét hátterében, de amellett hogy odafigyelünk, mit nem szabad tennünk lefekvés előtt egy jó alvás érdekében, elsajátíthatunk egy hatékony, természetes módszert is végszükség esetére. A katonai módszert eredetileg egy 1981-ben megjelent könyv tette népszerűvé, melyben Lloyd Winter olimpiai edző azt írja, az amerikai hadsereg ezt a technikát használta, hogy a katonák a lehető leghamarabb el tudjanak aludni.

Az elme és a test relaxációját kombináló módszer egyszerre alkalmazza a mély légzést, a vizualizációt és az izomlazítást, ám némi gyakorlatot igényel, különösen, ha az éjszaka közepén kell úrrá lennünk saját testünkön. 

Lélegezzünk mélyeket, ügyeljünk az egyenletes be – és kilégzésre, majd helyezkedjünk el kényelmesen. Kezdjük először az arcizmok ellazításával, lazítsuk el az állkapcsot és oldjuk fel a feszültséget a szemöldökben. Folytassuk ezt a vállban, a karban és a kézben, ezt követően fordítsuk figyelmünket a test középső részére, a gyomorra és a hasizmokra. Haladjunk végig gondolatban a combon, a lábfejen és a lábujjakon, közben fokozatosan engedjük el magunkat. Minden lélegzetvételnél összpontosítsunk arra, hogy testünk egyre nehezebbé válik, mintha belesüppedne az ágyba, de továbbra is koncentráljunk a belégzésre és a lassú kilégzésre. 

Természetesen mindenkinek azt a módszert kell megtalálnia, ami a számára hatékony, de ha már jóval lefekvés előtt támogatjuk pihenésünket, kerüljük a zsíros ételeket, a túlzott képernyőhasználatot és a stresszes tevékenységeket, sokat segíthetünk szervezetünknek a regenerálódásban. 

Kiemelt kép: Getty Images