Azt nyilvánvalónak vehetjük, hogy magas koffeintartalmú italok fogyasztását érdemes kerülni a lefekvés előtti órákban. Vannak azonban más típusú folyadékok is, amelyek szintén megzavarhatják pihenésünket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Nemcsak számunkra látható előnyei vannak annak, ha eleget iszunk (például szebb lesz a bőrünk), hanem a szemek elől rejtve maradó szerveink is meghálálják a hidratálást. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a nap mely szakában milyen típusú italokat fogyasztunk! 

A Huffington Post szakértőket kérdezett meg arról, hogy mikor milyen folyadékot érdemes fogyasztani a jobb alvás (és általános jóllétünk) érdekében. Amy Bragagnini, az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője elmondta, hogy ha lefekvés előtt túl sok folyadékot iszunk, az negatívan befolyásolhatja az alvási ciklusunkat, jóllehet a jó alvás kulcsfontosságú az elhízás, a szívbetegségek, a stroke és a depresszió kockázatának csökkentése, valamint az általános hangulat és a mindennapi hatékonyság szempontjából. Bragagnini szerint a lefekvést megelőző két órában már egyáltalán nem érdemes semmiféle folyadékot bevinni a szervezetbe, napközben pedig az alábbi javaslatokat érdemes szem előtt tartani.

Koffeintartalmú italok – legalább 6 órával lefekvés előtt

Nem feltétlenül érdemes egy XXL-es adag kávéval kezelni a délutáni fáradtságot – jobb taktikákról itt írtunk bővebben. Napi 400 mg-nál több koffein (ez nagyjából négy csészényi kávét jelent) ugyanis nyugtalanságot, kiszáradást, szorongást és álmatlanságot okozhat. De hogy konkrétan mennyi időt érdemes várni az utolsó kávé és a nyugovóra térés között? Chris Winter alvásszakértő-neurológus szerint legalább hat órát.

Alkoholos italok – legalább 4 órával lefekvés előtt

Sokan azt gondolják, hogy egy pohárka alkohol lefekvés előtt jót tesz, mivel segít álomba szenderülni – valójában azonban sokkal éberebbé teszi álmunkat. Míg kezdetben némileg kisimítja az idegeket, az alkohol később a legmélyebb alvási szakaszt, a gyors szemmozgásos REM ciklust és az éjszakai légzést zavarja meg, ezáltal nehezebben alszunk vissza, ha megriadunk, és rémálmaink is nagyobb eséllyel lesznek tőle. A lefekvést megelőző 4-5 órában már nem érdemes alkoholt inni, átlagosan ennyi időbe telik ugyanis a szervezetünknek lebontani ezt az anyagot – persze annak függvényében, hogy előtte milyen mennyiségben és töménységben fogyasztottunk belőle. 

Édesített italok – legalább 3 órával lefekvés előtt

Sem gyümölcslevet, sem üdítőt nem ajánlott este fogyasztani, ezek a folyadékok ugyanis elképesztő mértékben emelik meg a vércukorszintet, ezáltal pedig igencsak megdolgoztatják az inzulint termelő hasnyálmirigyet. Legalább három órával lefekvés előtt igyuk meg az utolsó pohár gyümölcslevünket, amennyiben mindenképp ragaszkodunk az ilyen típusú italok fogyasztásához. Fontos tudni, hogy napi 6-9 teáskanál cukornál több elfogyasztása már túlzottnak számít egy felnőtt szervezet számára is, ha pedig bármilyen napszakokban, de rendszeresen túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, azzal nagy mértékben növelhetjük a cukorbetegség kockázatát. 

Mi az, ami viszont akár segíthet is?

Szerencsére a fentiekkel ellentétben léteznek olyan italok is, amelyből nemcsak, hogy nyugodt szívvel kortyolgathatunk a kései órákban is, hanem esetenként egyenesen ajánlott fogyasztásuk! Nézzük, melyek ezek! (Vagy szemezgess különböző kultúrák –például kínai, guatemalai, indiai – elalvást segítő tippjei közül!)

Tejtermékek – csak mértékkel!

Meleg, mézes tej elalváshoz – mindannyian kaptunk ilyet gyerekkorunkban álmatlanság ellen. Kutatásokkal is bizonyították már, hogy a tej valóban tartalmaz triptofánt, ezáltal okoz álmosságot az embernél. Nem mindenkinek ajánlott azonban lefekvés előtt tejet inni, a refluxosok tüneteit ugyanis felerősítheti a kései tejivás, nekik érdemes lehet két órával hamarabb meginni az aznapi utolsó csésze tejes italukat. Fogat mosni azonban mindenkinek kötelező utána, a tejtermékekben ugyanis van cukor!

Víz – ébredés után is!

A Folyadék. Egész nap jót tesz, nehéz túladagolni (bár túl lehet), és az éjszakai testhőt is szabályozza, ha lefekvés előtt megiszunk belőle egy pohárral. Nagyon jót tesz ébredés után, testünk meghálálja, ha a reggeleinket egy nagy pohár vízzel indítjuk. De a vízre is vonatkozik a fentebb említett aranyszabály: a lefekvés előtti két órában már csak csínján bánjuk a folyadékbevitellel! 

Tea – álmatlanságra a legjobb!

Az egyik legjobb természetes alvássegítő a tea – azon belül is kifejezetten a meleg zöld tea és bizonyos gyógynövényes főzetek. A legjobb, amit a pihentető alvásért tehetünk, az, hogy az elalvás előtti utolsó két órában már nem iszunk semmit, majd közvetlenül lefekvés előtt egy csésze langyos gyógyteát (például kamillát, citromfüvet vagy kasvirágot) elkortyolgatunk. 

Kiemelt kép: Getty Images

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!