A túlzásba vitt vízfogyasztás sem egészséges – de mennyi a sok?

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, de a jóbol is megárt a sok.

A szakemberek folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy a megfelelő vízfogyasztás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. És ez így is van – kivéve, ha túl sokat iszunk belőle. Bár a legtöbb ember figyel a kiszáradás jeleire, a túlhidratáltság ugyanolyan veszélyes. A túl sok víz fogyasztása – a sók pótlása nélkül – vízmérgezést, más néven hiponatrémiát eredményezhet, ami a véráramban lévő abnormálisan alacsony nátriumszint miatt a sejtek belsejének elárasztását okozza. Szélsőséges esetekben a vízmérgezés olyan legyengítő egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a görcsrohamok, a kóma, vagy akár a halál.

Soha nem hagyod el a házat vizes palack nélkül, és mindig van egy a kezedben

Ha egész nap magaddal cipeled a vizes palackodat, és azonnal újratöltöd, amikor kifogy, akkor lehetséges, hogy túl sok vizet iszol. Ha folyamatosan vizet viszel be a szervezetedbe, az alacsony nátriumszintet eredményezhet a véredben, ami a tested összes sejtjének a felduzzadását okozhatja. Tamara Hew-Butler, PhD, az Oakland University (Rochester, MI) testmozgástudományi professzora szerint ez különösen veszélyessé válhat, amikor az agyad elkezd megduzzadni. „Az agy csak mintegy 8-10%-ot tud tágulni, mielőtt eléri a koponyacsontot, ami nyomni kezdi az agytörzset”.

Akkor is vizet iszol, amikor nem vagy szomjas

A legjobb módja annak, hogy megtudd, valóban több vízre van-e szüksége a szervezetednek, ha tudatosan figyelsz arra, hogy valóban szomjasnak érzed-e magad vagy sem. „A testünk nagyon is be van programozva arra, hogy harcoljon a kiszáradás ellen, mert mindig is a vízhiánytól vagy az -elégtelenségtől való félelemben éltünk, így minden beépített mechanizmusunk megvéd minket ettől” – mondja Hew-Butler. „Az egyik ilyen mechanizmus, amellyel minden állat rendelkezik, a szomjúság. A szomjúság minden szervezet egyéni monitorja, amely jelzi, ha több vízre van szüksége. És minél több vízre van szükséged, annál szomjasabb leszel”. 

Meg kell találni az egyensúlyt a túl kevés és a túl sok vízfogyasztás között (Fotó: Getty Images)

Folyamatosan iszol, amíg a vizeleted áttetsző nem lesz

Ha egészséges mennyiségű vizet iszol, a vizeletnek a szalmaszínűtől az áttetsző sárgáig terjedő színűnek kell lennie. Bár a legtöbb ember úgy véli, hogy a tiszta vizelet a hidratáltság legegészségesebb jele, de ha teljesen színtelen, az valójában annak a jele lehet, hogy túl sok vizet iszol. A legtöbb ember számára a napi nyolc-tíz pohár víz normális mennyiségnek számít. Ez a javaslat az egyén magasságától, testtömegétől és edzési szokásaitól függően változik. 

Gyakran kell mosdóba menned, még éjszaka is

Lehet, hogy túl sok vizet iszol, ha gyakran ébredsz az éjszaka közepén arra, hogy mosdóba kell menned. A Cleveland Clinic szerint a legtöbb ember naponta hat-nyolc alkalommal vizel. Ha naponta több mint tízszer vizelsz, akkor lehet, hogy több vizet iszol, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Ezt okozhatja még a rendellenesen működő húgyhólyag és a koffein is. Az éjszakai vizelés megelőzése érdekében az utolsó pohár vizet lefekvés előtt néhány órával idd meg, hogy a veséidnek legyen ideje lefekvés előtt dolgozniuk.

Émelyegsz, néha hánysz is

Hew-Butler szerint a túlhidratáltság tünetei nagyon hasonlítanak a dehidratációéra. Amikor (sóbevitel nélkül) túl sok vizet iszol, a veséd képtelen megszabadulni a felesleges folyadéktól, és a víz elkezd összegyűlni a szervezetben. Ez számos kellemetlen tünetet okozhat, súlyos esetben hányingert, hányást és hasmenést is. 

Egész nap lüktető fejfájásod van

A fejfájás a túlhidratáltság és a kiszáradás jele is lehet, hasonlóan a hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez. Ha túl sok vizet iszol, csökken a véred sókoncentrációja, ami miatt a szerveid sejtjei tested egészében megduzzadhatnak. Amikor a sókoncentráció alacsony, a sejtjeid megnőnek. Ha túl sok vizet iszol, az agyad tulajdonképpen megnő, és a koponyafalhoz préselődik. Ez a megnövekedett nyomás lüktető fejfájást és komolyabb problémákat, például agykárosodást és légzési nehézségeket is okozhat. 

Gyengének érzed az izmaidat, és könnyen begörcsölnek

Az egészséges, teljes mértékben működő test egyensúly kérdése. Ha túl sok vizet iszol, az elektrolitszinted lecsökken, és ez az egyensúly sérül. Az alacsony elektrolitszint számos kellemetlen tünetet okozhat, többek között izom- és hasi görcsöket. Megelőzheted az izomproblémákat, ha napi néhány pohár vizet kókuszvízzel helyettesítesz, amely tele van elektrolitokkal és 100 százalékban természetes, vagy egy elektrolit-itallal.

Így igyál jól!

Természetesen a mefelelő folyadékbevitel elengedethetetlen ahhoz, hogy megfelelően működjön a szervezeted, de van néhány trükk, amire érdemes odafigyelned, hogy ne vidd túlzásba. Dr. Tasnádi Tünde radiológus szakorvos elmondta, hogy aki nem szokott a túl meleg időjáráshoz, az a fokozott izzadásnak köszönhetően sok nátriumot veszíthet. Fokozza a veszélyt, ha túl alacsony nátrium- azaz sótartalmú diétát követünk, és a testmozgás során nagymennyiségű vizet fogyasztunk. Hogy miért? Mert az izzadsággal sok nátriumot veszítünk, az ilyenkor történő, túlzott mennyiségű vízfogyasztás felborítja a szervezet ionháztartását.  A szakember arra figyelmeztet, hogy fokozott izzadással járó tevékenység, példul edzés közben elektrolitokkal dúsított sportitalt fogyasszunk. „Testedzés alatt csak annyi vizet igyunk, amennyit elveszítünk az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani sportolás során!” 

Forrás: thehealthy.com
Kiemelt kép: Getty Images