Az év 365 napján fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékbevitelre. A víz elengedhetetlen forrásunk, testünk 60-80%-át teszi ki, egészségünk megőrzése szempontjából tehát az egyik legfontosabb tényező. Ha hiány lép fel, azt a szervezetünk azonnal jelzi.

Gyerekkorunkban megállás nélkül azt hallgattuk a szüleinktől, hogy igyunk eleget, ám akkor még inkább nyűgként éltük meg az intő szavakat, mint jó tanácsként. Ma már viszont tudjuk, hogy ha nem fogyasztunk elég vizet (nőknél kb. 2 liter, férfiaknál kb. 2,5 liter az ajánlott napi adag), az nem csak a testünk működésére, de még a hangulatunkra is hatással lehet. Íme 15 jele annak, hogy nem iszunk elég vizet:

Gyakori éhség

Sok esetben, amikor úgy érezzük, hogy éhesek vagyunk, igazából csak folyadékra vágyik a szervezetünk. Becsapós, ezért először érdemes egy-két pohár vizet inni, és várni fél órát. Ha utána is éhesek vagyunk, együnk!

Kellemetlen lehelet

Ha nem iszunk eleget, olyan baktériumok szaporodnak el a szánkban, amik aztán rossz ízt és leheletet okoznak. Rágóval, mentolos cukorkával ellensúlyozhatjuk ezt a tünetet, de megszüntetni csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tudjuk.

Száraz bőr és ajkak, karikás szemek

A bőrünk állapota nagyon jó tükre a vízfogyasztásunk mértékének. Ismert tény, hogy a test nedvességtartalmának csökkenése is okozza az öregedést, így a bőr kiszáradását és szemek alatti karikák létrejöttét is. Igyunk a szép bőrért!

Sötét színű vizelet

Könnyedén tesztelhetjük, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszunk-e, ha ellenőrizzük a vizeletünket. Nem is gondolnánk, hogy mennyit árul el a hidratáltsági szintünkről. Az ideális szín a halványsárga.

Hirtelen ránk törő szomjúság

Amikor azt vesszük észre magunkon, hogy hirtelen leszünk szomjasak és a szánk is teljesen kiszárad akkor a szervezetünk már a vészhelyzetet jelzi. Nem szabad megvárni ezt az állapotot. Mindig érdemes egy kisebb palack vizet tartani a táskánkban.

Rossz koncentrációkészség, stressz, ingerlékenység

A kevés vízfogyasztás nem csak fizikailag, de szellemileg is hat ránk: feszültek, rosszkedvűek leszünk, és kevésbé tudunk összpontosítani a feladatainkra. A folyadék üzemanyag a testnek és az agynak is – ennek tükrében gondoljunk rá!

Fejfájás

A kevés vízfogyasztás egyik első tünete a fejfájás. Ennek oka, hogy az agyunk nem kap elég nedvességet, és felszívja azt, amit „talál” a szervezetben, ezáltal kvázi összezsugorodik és fájdalmat okoz. Mindig legyen a kezünk ügyében víz!

Rosszul alszunk

A kevés folyadékfogyasztás az alvásunkra, pontosabban a jól alvásunkra is hat. A víz hiánya sok esetben horkoláshoz vagy éjszakai izomgörcsökhöz is vezethet. A legtöbben nem szeretnek lefekvés előtt sokat inni, hogy ne kelljen éjszaka a mosdóba menni, ha viszont este nyolc óráig megfelelő mennyiséget veszünk magunkhoz, akkor éjjel nem lehet ez gond.

Gyakori fáradtság, levertség

A víz nagyban hozzájárul úgy az agyi, mint a fizikai működésünkhöz. Ha nem kap elég folyadékot a szervezetünk, izmaink elernyednek, a vérünk lassabban áramlik, az energiaszintünk pedig csökken, amitől fáradtabbnak, levertebbnek érezzük magunkat.

Rossz emésztés

A víz az elsődleges az emésztésünkben, segít „elszállítani” a salakanyagokat, éppen ezért ha nem biztosítjuk a testünknek elegendő mennyiségben, akkor a folyamat lelassul, és akár krónikus székrekedés is kialakulhat. A legjobb, ha az étkezések között iszunk sokat, illetve kicsivel előtte vagy utána, de semmiképpen sem közben, mert az emésztőnedvek felhígulnak.

Cukros dolgokra vágyunk

Előfordul, hogy megmagyarázhatatlan módon tör ránk a cukros ételek utáni vágy. Ennek oka, hogy a szervezetben a glikogén szint csökken. Ezt az izomban tárolt szénhidrátot – ha kevés vizet iszunk – a szervezet elsőként használja fel, és édességek formájában próbálja megszerezni.

Koleszterin problémák

Ha nincs elég víz a testünkben, a szervezetünk elkezd koleszterint termelni, hogy a sejtekben meggátolja a folyadékveszteséget. A koleszterin szint növekedése aztán sok más kockázatot is magával hozhat.

Ráncosodó bőr

Sokan hiszik azt, hogy drága krémekkel hátráltathatják az arcbőr öregedését, ráncosodását. A legjobb megoldás viszont egyértelműen a víz. Könnyen tesztelhetjük otthon is az eredményt egy két hetes „vízkúrával” és előtte, utána fotókkal az arcunkról. Látványos lehet a különbség.

Izomgörcsök

Ha nem iszunk eleget, akkor az agyunk és az izmaink is folyadékot veszítenek és a köztük lévő idegi kapcsolat is sérül. Erre az izmok rángással és görcsökkel reagálnak.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás és a test vízhiánya között nagy összefüggés van. Ha nem jut elég folyadék a szervezetbe, akkor a vér besűrűsödik, a lassú áramlás pedig magas vérnyomást okoz.

Tipp:

Ha nem szeretjük a víz ízét, tegyünk hozzá szezonális gyümölcsöket, citrom vagy lime karikákat, mentalevelet. Üde és vitamindús italt kaphatunk.

Nyitókép: Pixabay

(uk.businessinsider.com, self.com)